bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2823/3453)

Chlebki do koszyczka. 198

było by Święconki bez małych, pachnących bochenków chleba. Ja swoje chlebki wypiekam na tydzień przed Świętami i mrożę, wyjmuję z zamrażarki na dzień przed święceniem, by zdążyły odmarznąć. W ten sposób mam zarówno pyszny, swojski chlebek w koszyczku i dość siły by świętować. Prawdę powiedziawszy składniki na te chlebki są takie same jak na chleb do żurku(...)formujemy chlebki, odstawiamy aż ciasto jeszcze raz wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte chlebki smarujemy mlekiem, nacinamy, posypujemy mąką (niekoniecznie), wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce

Rozpustne gotowanie
101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 220

zimnego masła 1 łyżka śmietany 18% 1 żółtko jaja Ciasto "zagniatamy" najlepiej w malakserze. Wrzucamy wszystkie składniki i na dużych obrotach szybko ukręci nam się ciasto bez pomocy naszych rąk. Jeśli chcemy zagnieść ręcznie, na początku kroimy masło z mąką na drobne kawałki dodajemy soli i cukru, dodajemy żółtko i śmietanę i dalej gnieciemy nożem, lub łyżką drewnianą(...)cienkie paski i podsmażamy. W miseczce mieszamy rózgą śmietanę, mleko i jaja, przyprawiamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Na podpieczony spód wykładamy wszystkie składniki i zalewamy śmietanowo- jajeczną mieszanką. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut, kroimy, na talerzu posypujemy prażonymi ziarnami i zjadamy ciepłą. Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 221

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Bułeczki z ziołami prowansalskimi (bez glutenu, mleka i jajek) 192

Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 470

     Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest

Smaczne Zdrowe
Creme brulee z mascarpone i imbirem 94

wydanej w 1691 we Francji. Klasyczna wersja składa się z żółtek, śmietany i wanilii, ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane! Najważniejsze są dwie sprawy. Krem powinien mieć gładką konsystencję bez nadmiernej ilości powietrza. Najważniejsza sprawa to skórka na desrze, powinna być twardą i chrupiąca. Powstaje podczas karmelizowania cukru. Wierzch kremu, na którym tworzy się ta słodka pyszna skórka przypomina(...)mini tart o średnicy 10 cm ). Napełnione foremki wstawić do dużej brytfanny, nalać do niej wodę, woda powinna sięgać do połowy pojemników z kremem. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut. Upieczony krem wyjąć z brytfanny i pozostawić do wystygnięcia, kiedy jest już zimny wstawić od lodówki na przynajmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem, posypać cukrem, przypiec palnikiem jeśli

SprawdzonaKuchnia.pl
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 181

kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie. Starajcie się utrzymać jednakową wielkość poszczególnych kawałków. Do dużej miski przeciskamy dwa obrane ząbki czosnku. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, dodajemy(...)rzepakowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego albo muscovado 2 ząbki czosnku 1-2 czerwone papryki 1-2 cebule – czerwone lub żółte SKŁADNIKI - SOS JOGURTOWY 1 mały kubek naturalnego jogurtu, bez cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz *KREOLSKA MIESZANKA PRZYPRAW 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Croissant 229

Opis: Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika, tradycyjnie bez nadzienia. Rogaliki są chrupiące, idealnie rosły i pięknie się rozwarstwiały, a smak – jest obłędny! Składniki: 30 g masła 170 ml wody 400 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 łyżeczki mleka w proszku 250 g masła(...)musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy trójkąty. Każdy trójkąt musimy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej rogaliki. Do miseczki rozbijamy żółtko, dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy. Rogaliki smarujemy żółtkiem i przykrywamy folią, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy

Ciastka i ciasta
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 155

się posiłki, a pomieszczenie nabiera śródziemnomorskiego klimatu o każdej porze roku. Jak przechowywać zioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć(...)domu, które zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn  Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można

Moja smaczna kuchnia
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 185

drzewie. Dlatego też przepis pojawia dopiero teraz , gdy przygotowałam już swoje tegoroczne powidła. W tym roku przygotowywałam je w dwóch wersjach:        1-wsza tradycyjna, bez żadnych dodatków i druga z nutą piernikową. Obydwie równie smaczne. Szkoda tylko, że tak bardzo zmniejsza się ilość gotowego produktu :-/ Wg moich obserwacji otrzymujemy tak ok.1/3 pojemności początkowej. Dlatego też(...)prawidłowo. 2-gi sposób : gotowe , zakręcone słoiczki umieszczamy na blaszce z piekarnika- u mnie drugi poziom od dołu ( słoje mogą się dotykać, można też nakładać do pełna) i nastawiamy piec na 100*C                 ( termoobieg). Od czasu gdy zgaśnie lampka odliczamy ok.60-70 minut i wyłączamy piekarnik. Przetwory zostawiamy w uchylonym piekarniku do lekkiego

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa z tostami z serem. Idealne połączenie. 147

Zupę pomidorową jemy najczęściej z makaronem nitkami albo ryżem. I bez wątpliwości, w mojej opinii jest to najlepsza zupa na świecie. Ala czy można jeść zupę pomidorową z czymś innym? Co dodać podać z zupą pomidorową? Jakie dodatki do zupy pomidorowej? Jak się pewnie domyślasz po tytule tego przepisu kulinarnego – mowa będzie o zupie pomidorowej z tostami serowymi(...)https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126333211757056","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","text":"Przygotowane kanapki w\u0142\u00f3\u017c do piekarnika i piecz oko\u0142o 5-10 minut","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zupa-pomidorowa-z-tostami-z-serem\/#wpzoom-rcb-direction-step-16126336501758365","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Wyci\u0105g z piekarnika

ProstePesto.pl
Castagnaccio 117

Na przepis na włoskie ciasto castagnaccio natrafiliśmy przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego. Jego niecodzienne smaki bardzo nas zaintrygowały, a ponieważ główny składnik, jakim jest mąka kasztanowa

niecodziennikpary
Szaszłyk drobiowy 111

Pogoda z oknem nas nie rozpieszcza - jest szaro, buro i ponuro. A na dodatek pada. Chłód i wilgoć to chyba najgorsze połączenie, jeśli chodzi o pogodę

Z notatnika dietetyka
Hummus - klasyka kuchni bliskiego wschodu 140

“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!” 

HealthyCreations