Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 162Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły
My Chcemy Jeść
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 281namaszczanie każdego składnika z osobna, nie mam czasu na długie stanie przy kuchence. Kiełbaska – tylko najlepszej jakości. Curry – przecież to nie tylko przyprawa. Coś z puszki – ok, ale bez zbędnych dodatków. Dużo przypraw, dużo aromatu. Bo to, że gotujemy szybko w domu wcale nie musi oznaczać, że gotujemy gorzej czy byle jak. Pomidorki nacinamy u góry na krzyż(...)Dodajemy odsączoną soczewicę, mieszamy wszystko razem, próbujemy i w miarę potrzeby lekko dosalamy. Przekładamy na wierzch curry usmażone kiełbasy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Włączamy dodatkowo termoobieg i pieczemy 10-12 minut. Wyjmujemy patelnię, ściągamy na deskę kiełbasy i kroimy je po skosie w grubsze plasterki. Porcje curry rozkładamy na talerze, na wierzch curry rozkładamy kiełbasy, próbując zachować
Karo in the Kitchen
Seromak - sernik z makiem 250Trudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto(...)mąkę i ponownie mieszamy. Spód korzenny: Wszystkie składniki spodu umieszczamy w malakserze i mielimy, aż powstanie nam drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione
Kuchnia Łukasza
Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto 235ekkie wiosenne danie, pełne smaków i aromatów, łatwe w przygotowaniu bez zbędnego kombinowania. Można je podać na rodzinny obiad i kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Temperatury na zewnątrz coraz wyższe więc okazji do spotkań w plenerze będzie coraz więcej ;). Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny(...)drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut). Sos: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku. Sałatka: Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać
SzczyptaSmaQ
Pieczone, dyniowe pulpeciki z ekologiczną komosą ryżową i tofu (wegańskie) 185Wybaczcie moją wczorajszą nieobecność. Byłam wielce zmęczona, a miałam zamiar się uczyć, lecz z mojej nauki nie wyszło nic konkretnego, gdyż zabrałam się do tego koło
Be Fit Be Strong
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami 152posiłek na upalne dni Gdy temperatura na zewnątrz nieubłaganie rośnie, chęć do długiego stania przy garach gwałtownie spada. Na upalne dni potrzeba szybkich przepisów, które nie wymagają gotowania i pieczenia. Dlatego ta letnia sałatka z fetą i kuskusem jest idealna na wysokie temperatury. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Żadnego ze składników sałatki nie musimy gotować. Warzywa kroimy świeże, feta jest(...)przygotowanie zajmie Wam 10 minut! Posiłek drugie śniadanie, kolacja, lunch, śniadanie Kuchnia grecka, śródziemnomorska Słowo kluczowe cebula, feta, kuskus, lunch, na lato, ogórek, oliwki, papryka, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka grecka, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z kuskusem, szybka kolacja, szybka sałatka, winegret, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania
Na-talerzu.pl
Carpaccio z buraka 548Carpaccio z buraka to pieczone bądź gotowane w wodzie bądź na parze buraki ćwikłowe pokrojone w bardzo cieniutkie kawałki z dodatkiem sera, orzechów, rukoli zalane aromatycznym sosem miodowym. Takie danie świetnie wygląda na imprezowym stole, jest idealną przekąską jak i przystawką przed obiadem. Robię carpaccio z buraka jak chcę się pochwalić, jak z prostych przepisów można zrobić wykwintne dania. (adsbygoogle(...)kolejną porcję rukoli. W miseczkę włóż wszystkie składniki sosu tj. miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie do momentu uzyskania jednolitej formy sosu bez grudek. Carpaccio z buraka przed podaniem na stół polej obficie przygotowanym sosem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Carpaccio z buraka przez Paulina 2021-04-21 Jak wybielić poszarzałe ubrania? Najlepsze
To Musisz Wiedzieć
Puszysta chałka drożdżowa 225Puszysta chałka drożdżowa to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie wigilii. U mnie w domu nie było takiej tradycji, ale myślę że warto poznać tajniki na przygotowanie chałki drożdżowej, ponieważ jest ona tak pyszna, że trudno jej się oprzeć, a nawet gdy nie uda Wam się jej zjeść świeżej to później taka chałka maczana w mleku i jajkach(...)obsypujemy kruszonką przygotowaną z masła, mąki i cukru. Przygotowanie kruszonki polega na rozcieraniu składników w dłoniach, do momentu aż zaczną robić się z nich małe zlepiające się "kulki". Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Wioleta Gargula
MamaOskarka
Roladki drobiowe ze szpinakiem i wędzonym serem w sosie cebulowo-śmietanowym 302Składniki na 6 roladek: 3 duże filety z kurczaka bez polędwiczek ok 250 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku ok 50 g rolady ustrzyckiej lub innego dobrego wędzonego sera łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, opcjonalnie suszonej przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie opcjonalnie: 3 plastry boczku wędzonego surowego(...)zbrązowienia. Zrumień z obu stron, obsmaż też krótko boki. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno nalej nieco wody. Na roladkach ułóż plastry boczku. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut. Na patelni po mięsie dodaj masło (1-2 łyżki) i po rozgrzaniu wrzuć cebulę. Zeszklij ją. Wrzuć czosnek i smaż jeszcze chwilę. Wlej nieco wody i wymieszaj. Zdejmij
Anioszek w kuchni
Ciasto kruche z porzeczkami, białą czekolada i budyniową pianką 163Czy w tak upalne dni jak teraz mamy ochotę na słodkości? Jasne, że mamy! Nie zawsze jednak mamy ochotę stać długo przy piekarniku i zdecydowanie częściej
Ostra na Słodko
Kalosze dziecięce, to jesienna podstawa! 157Dzieci uwielbiają się bawić na dworzu. Dla nich nie jest ważne czy świeci słońce, czy pada deszcz. Każda okazja do zabawy jest idealna. A jesienne kałuże
Słodkie okruszki
Szarlotka bezglutenowa 208Dopadło i nas - sprawdzamy co możemy jeść a co nie. Ale, żeby nikomu nie było przykro - wypieki robimy dla wszystkich takie same - bezglutenowe! Bałam się, kojarzyłam
Słodkie Przyjemności
Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami 200P oczątek tygodnia najlepiej zacząć słodko! Jednak słodko wcale nie znaczy niezdrowo! Dowodem na to jest to brownie z awokado zamiast masła. Dodatkowo w ramach bezglutenowej
Food Square
Dyniowe ciastka owsiane 207Przepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało
Fabryka pomysłów