bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2829/3453)

Gruzińskie gozinaki – orzechy z miodem na Nowy Rok 167

Nowy Rok. Wchodzimy w niego z nadzieją, entuzjazmem, nowymi planami. A starożytne receptury i magiczne działania w kuchni, mieszanie odpowiednich, symbolicznych składników, może nam w tym tylko pomóc. Dlatego bez tradycyjnych gozinaków trudno jest wyobrazić sobie powitanie Nowego Roku, ponieważ, jak wiele gruzińskich dań, niosą one w sobie bogatą symbolikę. Zarówno orzechy włoskie, jak i miód miały kiedyś znaczenie(...)zmniejsz ogień i gotuj, energicznie mieszając, aż miód mocno zgęstnieje i ściemnieje. Powinno to zająć kilka minut. Uważaj, aby orzechy ani miód nie przypaliły. Wyłóż mieszankę na papier do pieczenia lub drewnianą deskę, pokropione niewielką ilością zimnej wody. Rozwałkuj cienko. Ugniataj masę wyrównując łyżką, żeby była płaska i ścisła. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż (na przykład dnem

smakowitehistorie.com
Ratatouille po nicejsku 178

naszych polskich świąt. Jeśli jednak są osoby, które nie lubią ryb lub są zdeklarowanymi weganinami lub wegetarianami? Mam takie danie dla Was- bardzo francuskie , sezonowe ale w grudniu bez problemów można dostać składniki. Rozgrzewa, uspokaja i syci.  Można je spożywać na ciepło, zimno a zmiksowane po dwóch dniach tworzy fantastyczną pastę do chleba ( o ile oczywiście cokolwiek zostanie(...)kieruję się jednakże zasadą - lepiej doprawić na talerzu niż przesadzić. Naczynie z warzywami wstawiamy do piekarnika nastawionego na temp.180C na około 30 min. Nie przykrywamy naczynia w trakcie pieczenia

Kuchnia Pełna Emocji
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką oraz "Portugalka" 219

blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając rękoma, nie wałkowałam). Włączyć piekarnik na 200 stopni C. program pieczenia góra/dół. Na cieście rozłożyć gęsto kawałki jabłek. Na jabłkach rozrzucić ciasto na kruszonkę. Piec w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę i pozostawić do ostudzenia. W nawale prac związanych(...)rozumiem, co autorka miała na myśli, pisząc " Posiadłość, ten stary dom wuja i babki, przynależała do krainy Douro i jednocześnie ją tworzyła, tak jak dziesiątki innych quint w okolicy. Bez nich dolina sprawiałaby wrażenie nagiej i bezwstydnej jednocześnie ". W postaci Gabrieli widzę prawdziwą seniorkę rodu - nobliwą, hardą i temperamentną kobietę, którą zżera nienawiść. Jest obrazem typowej teściowej, o jakiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Przyprawy i alergie. Czy przyprawy uczulają? 224

Lubimy przyprawy. Lubimy dosmaczać nimi nasze dania, bo bez przypraw większość z nich byłaby mdła i pozbawiona wyrazu. Czy jednak wszystkie przyprawy są korzystne dla naszego zdrowia? Nie zastanawiałam się nad tym do czasu, kiedy pokazałam na blogu przepis na złote mleko . Wtedy okazało się, że kurkuma , potrzebna do przygotowania pasty używanej do złotego mleka, jest silnie uczulająca(...)objawiają się alergie? Już samo wdychanie zapachu przyprawy może być powodem reakcji alergicznych. Najczęstszymi objawami są nadmierna potliwość, opuchnięte dziąsła i śluzówka w buzi, drętwienie języka, swędzenie skóry, pieczenie ust, kichanie, kaszel, a także chrypka. Jeśli dojdzie do opuchnięcia gardła lub krtani, to może to spowodować poważne trudności z oddychaniem i stać się poważnym zagrożeniem dla naszego życia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Croissanty. 217

częściej. Gdyby jeszcze polubiła sprzątanie... ;) Wykonanie ciasta półfrancuskiego, czyli z dodatkiem drożdży, nie jest wcale trudniejsze od francuskiego. Wymaga jedynie nieco więcej czasu potrzebnego na wyrastanie. Część rogalików upiekłyśmy bez nadzienia, natomiast pozostałe z dodatkiem dżemu śliwkowego lub nutelli. Bardzo nam smakowały. Najlepsze są w dniu przygotowania. Jeżeli zostanie Wam zapas najlepiej byłoby go zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać(...)placek o grubości ok. 5 mm, a następnie wykroić trójkąt. Każdy trójkąt zrolować od podstawy i nadać mu kształt rogalika. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok.1 godz.). Wierzch wyrośniętych rogalików posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 5 minut. Następnie temperaturę obniżyć

zadanie-gotowanie
Wegańskie drożdżówki z rabarbarem 233

Wegańskie drożdżówki z rabarbarem to pomysł na zdrową i smaczną przekąskę dla osób, które na co dzień są na diecie wegańskiej lub tez muszą unikać nabiału

365 dni dookoła kuchni
Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) 202

Pomimo 40-stopniowych upałów za oknem zdecydowałam się na włączenie piekarnika, bo nasza ochota na domowe, ucierane ciasto z owocami do niedzielnej kawy była silniejsza niż

La grande e la piccola cuoca
Ciasto czekoladowo – miętowe 372

Ciasto czekoladowo – miętowe Uwielbiam czekoladki typu „after eight”, a dokładnie ich połączenie miętowego nadzienia z pyszną czekoladą. Inna sprawa, że są takie cieniutkie

Relaxtime
Restaurante Ponto Final - najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie 203

Lizbonę. Schody prowadzące do Restaurante Ponto Final. Widok na Lizbonę przez okna opuszczonej kamienicy. Wejście do Restaurante Ponto Final. Zobaczymy żółte stoły i krzesła ustawione na betonowym molo bez żadnych zabezpieczeń. Siadając przy jednym z nich, z lekką dozą nieufności, będziemy zachwycać się zapierającą dech w piersiach panoramę Lizbony, obserwować sunące po Tagu statki i obrywać mocniejszymi falami(...)deser miejsca już nie miałem, to nie mogłem odpuścić sobie specjalności  Restaurante Ponto Final , którą jest  sericá — rodzaj bardzo słodkiego omletu z cynamonem i skórką pomarańczową, pieczonego w piecu i podanego z  doce de ameixa — powidłami śliwkowymi. Po takim posiłku z pewnością nie będzie nam się chciało ruszać, dlatego warto jeszcze napić się kawy i spokojnie nacieszyć

Food Square
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 353

Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/écru (chociaż występują i odmiany różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco…), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze, bez plam i ciemnych przebarwień. Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte czy przemrożone (żółte) kalafiory średnio się nadają(...)ryżowych zapiekanek – nie trzeba go wtedy smażyć czy gotować, dodajemy tak, jak jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek – zamiennik ziemniaków, makaronu i zwykłego ryżu, np. do pieczonej piersi kurczaka, ryby , dowolnego curry czy gulaszu , ale i nadziać nim gołąbki czy warzywa naszykowane do zapiekania.   Mogłoby się wydawać, że skoro ryż z kalafiora jest tak prosty, łatwy

Karo in the Kitchen
Tarta z porzeczkami i truskawkami 171

się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło :) Co ja z nimi zrobię(...)tartę. Zaczęłam więc przeglądać przepisy na tarty z porzeczkami, ale nie znalazłam nic, co by mi przypadło do gustu. Praktycznie wszędzie widziałam albo tartę z budyniem, albo z bezą, albo z jednym i drugim. Postanowiłam zatem opracować własny przepis i zrobić swoją. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Moja tarta z porzeczkami okazała się strzałem w dziesiątkę. Była przepyszna! Jedzona na ciepło

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 219

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach(...)miski i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rabarbar odcedzamy na sitku.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponieważ jest bardzo kleiste, rozprowadzać je jest najłatwiej drewnianą łyżką. Na cieście rozkładamy odsączony rabarbar. Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i rozkładamy na wierzchu rabarbaru. Ciasto wkładamy do nagrzanego

Smak mojego domu
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 361

dnia ułatwiającą degustację wspaniałych lokalnych win ;) Zastanawiałam się, dlaczego kanapeczki są w Toskanii tak popularne i myślę, że jest to zasługa lokalnego chleba, pane toscano (lub pane sciocco czyli bez soli), który bardzo szybko czerstwieje, zaś brak dodatku soli aż prosi się o połączenie go z aromatycznymi dodatkami. Najsławniejsza jest oczywiście klasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi(...)jakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :) Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Hurtownia All4silver. Ponad 20.000 pomysłów na prezent na Dzień Matki. 287

Szukacie wyjątkowego prezentu na Dzień Matki? Podpowiem Wam… biżuteria. Jest uniwersalna, ponadczasowa i zawsze się sprawdzi. W zależności od upodobań  mogą to być piękne

Słodkie okruszki
Kotlety siekane z piekarnika 123

Kotlety siekane z piekarnika to świetny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Idealnie sprawdzą się także na kolację, czy domową imprezę, serwowane jako przekąska z dodatkiem

Alle Dobre!
Bułki z prażoną cebulką / Fried Onion Buns 168

się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności.  Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne, domowe bułki :) Polecam również mięciutkie i puszyste bułeczki cebulowe z zeszkloną cebulką: Kliknij(...)ciasto dłońmi co jakiś czas smarowanymi olejem).  Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 9 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować mlekiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Lekko zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl . Przepis

Lekcje w kuchni
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru) 164

Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową

Candy Pandas
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 155

żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę lub makaroniki. Możemy także białka zamrozić.  Z takich mrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ(...)się nagrzeje ostrożnie wylewamy ciasto na dolną płytę grzejną. Aby uzyskać “marmurek” wylewamy na zmianę, łyżkami raz ciasto białe, raz czekoladowe według dowolnego wzoru. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry przez około 3 minuty, aż uzyskamy złoty kolor (w przypadku ciasta waniliowego) i chrupkość. Gofry wyjmujemy za pomocą drewnianych lub silikonowych łopatek (jak używam drewnianych nożyków do smarowania masła

Tajemnice Smaku
Ciasto "Górnik bez jaj" 211

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Domowe ciasta
Nieklasyczna carbonara z cukinią 236

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie ciasto z truskawkami 253

Zapowiada się długi i pracowity tydzień. Przede mną sporo nauki przed testem końcowym z języka włoskiego oraz kilka dużych wyzwań w pracy. Do tego trening, założyłam

365 dni dookoła kuchni
Dorsz pod grzybową kruszonką 283

Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane(...)stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną na kilka części kajzerkę (ewentualnie bułkę tartą), dwa obrane ząbki

Poezja smaku
Pan Mamutko i.... świnki. 229

nich Pan Mamutko rozwiązuje  problem zwierzaków - chociaż lubi też pomajsterkować w domu... no może troszkę dzięki stanowczości  żony - Pani Mamutko. Czytając książkę mojej córce,  śmiałyśmy się bez końca... jest idealna na poprawę humoru. Więcej nie będę zdradzać a jedynie zachęcać Was do przeczytania tej pozycji. Pan Mamutko i zwierzęta. Autor - Paweł Beręsewicz Ilustracje - Ewa Podleś Oprawa - miękka(...)przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a  następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey 313

Od dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze

Cooking for Emily
Ziarenkowa granola migdałowo-kokosowa 204

Jak już pewnie wiecie, jestem ogromną fanką domowej granoli. Przede wszystkim dlatego, że mając taką gotową grnanolę zamkniętą w szczelnym słoiku możemy w kilka minut wyczarować

Zawsze głodna!
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 340

Każdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami

W kuchni Katie