Bułki z prażoną cebulką / Fried Onion Buns 168się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności. Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne, domowe bułki :) Polecam również mięciutkie i puszyste bułeczki cebulowe z zeszkloną cebulką: Kliknij(...)ciasto dłońmi co jakiś czas smarowanymi olejem). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 9 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować mlekiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut. Lekko zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl . Przepis
Lekcje w kuchni
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru) 164Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową
Candy Pandas
Orkiszowe gofry czekoladowo waniliowe z ciasta parzonego z białkami 156żółtka. Co zrobić z białkami z jajek, które pozostały niewykorzystane? Możemy zrobić z nich bezę lub makaroniki. Możemy także białka zamrozić. Z takich mrożonych białek również wyjdzie nam beza i makaroniki, ale ja proponuję wykorzystać je do gofrów. Rozmrożone białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem na gofry. Te gofry przygotuję trochę inaczej niż zwykle, ponieważ(...)się nagrzeje ostrożnie wylewamy ciasto na dolną płytę grzejną. Aby uzyskać “marmurek” wylewamy na zmianę, łyżkami raz ciasto białe, raz czekoladowe według dowolnego wzoru. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry przez około 3 minuty, aż uzyskamy złoty kolor (w przypadku ciasta waniliowego) i chrupkość. Gofry wyjmujemy za pomocą drewnianych lub silikonowych łopatek (jak używam drewnianych nożyków do smarowania masła
Tajemnice Smaku
Ciasto "Górnik bez jaj" 212/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
Domowe ciasta
Nieklasyczna carbonara z cukinią 236Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie ciasto z truskawkami 256Zapowiada się długi i pracowity tydzień. Przede mną sporo nauki przed testem końcowym z języka włoskiego oraz kilka dużych wyzwań w pracy. Do tego trening, założyłam
365 dni dookoła kuchni
Dorsz pod grzybową kruszonką 286Dorsz pod grzybową kruszonką to proste danie rybne, które można bez problemu przygotować dzień wcześniej, a upiec przed podaniem. Charakterystyczna grzybowa kruszonka jest chrupiąca, przez co świetnie kontrastuje z delikatną rybą. Lepsza jest zdecydowanie na świeżej kajzerce, ale w jej zastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane(...)stron. Do musztardy dodajemy powoli oliwę z oliwek i jednocześnie intensywnie mieszamy, aby powstała emulsja. Emulsją nacieramy wszystkie kawałki ryby i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera (rozdrabniacza) wkładamy suszone grzyby i rozdrabniamy na pył. Dodajemy do nich połamaną na kilka części kajzerkę (ewentualnie bułkę tartą), dwa obrane ząbki
Poezja smaku
Pan Mamutko i.... świnki. 229nich Pan Mamutko rozwiązuje problem zwierzaków - chociaż lubi też pomajsterkować w domu... no może troszkę dzięki stanowczości żony - Pani Mamutko. Czytając książkę mojej córce, śmiałyśmy się bez końca... jest idealna na poprawę humoru. Więcej nie będę zdradzać a jedynie zachęcać Was do przeczytania tej pozycji. Pan Mamutko i zwierzęta. Autor - Paweł Beręsewicz Ilustracje - Ewa Podleś Oprawa - miękka(...)przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey 314Od dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze
Cooking for Emily
Ziarenkowa granola migdałowo-kokosowa 205Jak już pewnie wiecie, jestem ogromną fanką domowej granoli. Przede wszystkim dlatego, że mając taką gotową grnanolę zamkniętą w szczelnym słoiku możemy w kilka minut wyczarować
Zawsze głodna!
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 340Każdy z nas chciałby kogoś kochać i być przez kogoś kochanym.Jedni mają (nie)szczęście i posiadają swoje drugie połówki, a inni na(nie)szczęście są singlami
W kuchni Katie
Bombilla – smak, wzmocnienie, rześkość. To więcej niż napój. 285Bombilla – smak, wzmocnienie, rześkość. To więcej niż napój. Próbowaliście kiedyś napoju Bombilla ? Jeśli nie, to Was zachęcam do spróbowania. Dlaczego? Bombilla wspaniale orzeźwia, wzmacnia
Słodkie okruszki
Dyniowy fudge (Keto, Paleo, LowCarb, AIP) 288zaspokojeniem potrzeby słodkiego smaku. Do posłodzenia użyłam bowiem stewii, która jest całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Bez kalorii i bez wpływu na poziom cukru we krwi. No i bez wyrzutów sumienia! Trzeba tylko uważać na jej postać i- oczywiście- skład. Oryginalnie występuje jako zielona roślinka, której liście są bardzo intensywnie słodkie. Wyodrębniono z niej związki (glikozydy stewiolowe) odpowiedzialne(...)razem z jogurtem kokosowym, po czym dodać rozpuszczony olej. Dosłodzić stewią i dodać przyprawę do piernika. Masę wylać do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub formą spożywczą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polać ją po wierzchu masy dyniowej. Przechowywać w lodówce. Pozostałe informacje Można użyć mniejszej formy, bo fudge zrobiony przy
Modern Cave Girl
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 207pożądanym kolorze, ogłosiłam domownikom, że oto robię obiad! Nie byle jaki, bo staropolską potrawę wywodzącą się z pogranicza polsko-litewskiego, więc na Święto Narodowe będzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny. Pech chciał, że to nie do końca był mój dzień...czas leciał przez palce jak woda, do kuchni doszłam w okolicach piętnastej, a że soczewiakom trzeba poświęcić odrobinę(...)części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C. Sos: 1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h. 2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 295lada kłopotem, wymagającym rezygnacji z wielu lubianych potraw czy wypieków. Nie musi jednak oznaczać to „nie jeść wcale”, a może „jeść inaczej” – w tym przypadku „jeść lepiej”, bo też bez szkodliwych i bolesnych konsekwencji dla organizmu. Poniższy przepis powstał z myślą o bliskiej mi osobie, która z przyczyn zdrowotnych musiała zrezygnować z jedzenia jajek, zbóż i ziemniaków, zdecydowanej większości(...)stolnicy udaje się z łatwością odkleić przy pomocy dużego i szerokiego noża). Z ciasta wykrawać foremkami pierniczki, delikatnie podważać je nożem i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można również rozwałkować i wykrawać bezpośrednio na papierze). Resztki ciasta zagnieść w kulę, ponownie rozwałkować i wykrawać, kontynuować aż do wyczerpania ciasta. Blachę z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego
Even Better Food