zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:155/200)

Rosół z brokułem groszkiem i skrzydełkiem 166

Wspaniały obiadek Składniki - 4 skrzydełka - 1/2 brokuła - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 garście mrożonego groszku - pęczek koperku - sól - pieprz - 1 małą cebulę - 1 ząbek

W królestwie smaków Beaty
Zupa z ciecierzycy 98

Magda, jedna z czytelniczek naszego bloga. Znaczy się konkretnie to na blogowego maila (chleby@op.pl) wysłała przepis na zupę z ciecierzycy (razem ze zdjęciem). Który to przepis chętnie publikuję, bo zupa wydaje się być całkiem ciekawa. Pewnie w niedługim czasie sam ją wypróbuję. A Magda pisze: " 2 litry rosołu lub wywaru z warzyw (ja kupuję w kartonie lub robię z kostki(...)nasz rosołek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja to jeszcze gotuję przez dobre pół godziny żeby warzywa były miękkie. Na jakieś 15 min. przed końcem gotowania dodajemy drobny makaron - polecam makaron ryżowy, połamany na drobne kawałki. Ilość zależy od własnego upodobania i apetytu. Można zamiast makaronu ugotować kładzione kluseczki." I tyle od Magdy. Ja ze swojej strony dziękuję

Marder&Marder Manufacture
Włoska zupa pomidorowa-w pół godziny 162

WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA   aromatyczna,pyszna,gotowa w 30 min i banalnie prosta do zrobienia, można ją jeść z grzaneczkami,groszkiem ptysiowym,lub drobnym makaronikiem uwielbiam ją i zawsze jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ POZOSTAŁY(...)DOPRAWIAMY SOLĄ,PIEPRZEM,PAPRYKĄ SŁODKĄ I OSTRĄ ORAZ ULUBIONYMI  ZIOŁAMI,SZCZYPTĄ CUKRU,GOTUJEMY OK 20 MIN WYŁĄCZAMY,DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK BAZYLII, MIKSUJEMY, PODAJEMY Z DODATKAMI(GRZANKI,GROSZEK PTYSIOWY,MAKARON) MOŻNA DODAĆ ŁYŻKĘ ŚMIETANY JUŻ NA TALERZU SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 391

wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło,  nie można zapomnieć o nożu do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu.  Kładzie się go na talerzyku do pieczywa, obok elegancko ułożonej(...)nożem i widelcem. Jednak w niektórych przypadkach, jak np. pałki z kurczaka, możemy pozwolić sobie na trzymanie w dłoniach mięsa. Spaghetti obowiązkowo jemy przy pomocy widelca, na który nawijamy makaron i łyżki, która nam w tym pomaga. Ziemniaków nie kroimy - rozdrabniamy je za pomocą widelca do drugiego dania.  ****** Mam nadzieję, że przydadzą się Wam powyższe wskazówki. Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa porowo-pieczarkowa 290

ugotowanie obiadu. Wtedy najlepsze są szybkie w przygotowaniu oraz sycące zupy. Najlepiej ugotować trochę więcej i na drugi dzień jak znalazł jest obiad, do tego robimy naleśniki lub racuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki(...)minut (aż dobrze rozpuści się serek), na koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy do smaku gotujemy ok 5 minut. Nasze propozycje podania to bułka lub ugotowany drobny makaron. Smacznego

kgwjanczewo
Chroń jedzenie i oszczędzaj 200

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują(...)wołowina, wieprzowina, drób) 2 do 3 dni 7-10 dni Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp. 4 do 7 dni do 3 tygodni Ugotowany makaron, pieczone mięso 2 do 3 dni 9-11 dni Orzechy i nasiona 5 do 7 miesięcy      2   lata Produkty przechowywane w zamrażalniku Produkty przechowywane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół wołowy z borowikami 167

SKŁADNIKI: 500 g kości wołowych z mięsem 400-500 g steków wołowych 20 g suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego

ClauditteMissCooking
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 346

odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek(...)angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki do warzyw i zalać go wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Podawać warzywny bulion z cukinią, odrobiną wiórków z marchewki

To co kocham
Łosoś z prawdziwkami (borowikiem szlachetnym) w sosie śmietanowym 187

Składniki :    200-300 gram fileta z łososia 2 średniej wielkości cebule Pół miseczki świeżych prawdziwków (obgotowane) 2 łyżki masła ( używam klarowane Ghee) 1 mała śmietana 18% (do zup) sól i pieprz Vegeta Przygotowanie:                     Grzybki oczyszczamy i obgotowujemy około 5 min.  Między czasie cebulkę kroimy(...)kostki pozostały w całość. Na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie na wolnym ogniu około 5 min, doprawiamy solą oraz pieprzem jeśli potrzeba i gotowe. Zjadamy z ryżem, makaronem, ziemniakami z czym chcemy.  Do wykonania użyłem świeżych grzybów:) własny zbiór!! Grzybki oczyszczone, pokrojone na mniejsze kawałki i obgotowane około 5 min.  Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy około

Sprawdzone przepisy kulinarne
7 przepisów z dynią 126

Z pewnością są wśród Was tacy, którzy jeszcze nie jedli dania z dynią w tym sezonie. Pora to nadrobić, bo sposobów na wykorzystanie tego pomarańczowego warzywa

Moja smaczna kuchnia
Novotel Warszawa Airport od kuchni 168

pomidorami koktajlowymi oraz rukolą, quesadillę z indykiem,    tajską zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa, burgera vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik(...)ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni. Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze

królestwo garów
Jak zrobić gulasz wołowy? 255

liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku.  Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Kilka rad jak go zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę(...)wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą, gotujemy jeszcze aż sos zgęstnieje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik truskawkowy z kokosową nutą, czyli niedziela pod znakiem truskawek:) 155

Ceny truskawek u nas spadły do poziomu 3 złotych:) A ponieważ sezon truskawkowy nie trwa raczej długo niedziela była dla nas dniem pod znakiem truskawki:) Zaczynając

Magiczna kuchnia Darii
Rosół z pieczarkami i pulpecikami 247

Nie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę

Poezja smaku
BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKA I MLODYMI WARZYWAMI 146

BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka

Moja Książka Kucharska
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 166

glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią.  Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków .  Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego(...)kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych  potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów.  SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty

Proponowane wyszukiwania