zupy z makaronem - 2997 przepisów (strona:153/200)

Współpraca z firmą Skworcu 176

odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8.   Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan(...)mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem marynat i kiszonek. Kolendrę dodaje się także do sosów, zup, pasztetów, dań warzywnych,a nawet deserów: lodów, kremów, i ciast. Ponadto jest wykorzystywana do aromatyzowania niektórych alkoholi np: piw, likierów, wódek (w tym ginu).      12. Orzechy włoskie

Słodkości i nie tylko
Fruktsoppa - szwedzka zupa owocowa. 143

jabłek i gruszek. Jest ona smaczna, szybka, rozgrzewająca i daje zastrzyk pozytywnej energii. Szczerze polecam! Tak sobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty(...)miksować na gładkie puree i dodać z powrotem do garnka. Dodać sok z pomarańczy i cukier do smaku (ale z umiarem;)). Można podawać z płatkami migdałów i ulubionym rodzajem makaronu - krótkie wstążeczki, kokardki lub łazanki będą

zadanie-gotowanie
Zupa dyniowa z kurczakiem i chili. 112

krótsze, wieczory coraz chłodniejsze. Dzieci poszły do szkoły. Witaj wrześniu (i sezonie dyniowy)! Z uporem maniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około(...)wege już na talerzu dodać podsmażone tofu. 4.Gotuj do miękkości kurczaka i dyni. 5. Dopraw sosami i limonką. 6. Gotuj jeszcze na małym ogniu 5 minut. 7. Podawaj z makaronem bądź pieczywem.  Posyp szczypiorkiem bądź kolendrą. 8. Do smaku możesz dodać tabasco lub odrobinę oliwy z chili. Na skróty po studencku: Pamiętajcie,że dyni hokkaido nie trzeba obierać. Inne

Fiolka w kuchni
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 153

czekać na to, co dla nas wybrał.  Na początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka(...)wprost rozpływało się w ustach.  Danie główne Chciałabym zwrócić uwagę zwłaszcza na to, że dania podawane były bez popularnych w naszej kuchni ziemniaków (w tradycyjnej postaci), ryżu czy makaronu, a doskonale zaspokajały apetyt. Jednocześnie były lekkie i interesujące w smaku. Przed przyjściem do restauracji nie byłam pewna czym będę w stanie zjeść przystawkę, danie główne i deser

Pasja Smaku
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem serka mascarpone 143

Sierpień i wrzesień to miesiące w których dostępne są najlepsze słodkie pomidorki gruntowe. A jak są pyszne pomidorki to nie może zabraknąć zupki pomidorowej ze świeżych

Monia miesza i gotuje
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 363

kwiatku”, że zacytuję Agnieszkę Szulim, żeby olać i potraktować z góry 27 tysięcy osób zarejestrowanych na tej stronie. Ale wróćmy do Grażki. Grażka zaproponowała kotleciki z kostki rosołowej i zupę z kostek i zupek instant. W necie zawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne(...)lata wcześniej niż Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek przy tym to mały miki. Teraz takie czasy, że wszyscy spożywają tylko consome i tarty a parówkami gardzą. No może poza singlami

ladykitchen
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 323

Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej(...)gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki

Cooking Monster
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 162

gotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym. Aby nie doprowadzić do zważenia i powstania grudek najlepiej odlać część zupy, zabielić w osobnym pojemniku, roztrzepać i powoli

Tradycyjna Kuchnia
Rosół wołowy z pieprzem syczuańskim 164

Rosół to wymarzona zupa zimowa każdego zmarzlucha :). Rosół to też zupa na którą każdy ma swoją unikalną recepturę, mimo kilku elementarnych zasad przy przygotowywaniu rosołu reszta pozostaje inwencją twórczą. Dziś będzie wołowy rosół w którym dominować będzie por, cebula, czosnek i pieprz syczuański. Ten ostatni to bardzo ciekawa azjatycka odmiana pieprzu zwanego cytrynowym lecz tak naprawdę jest on po prostu(...)Zapraszam do spróbowania i polubienia bloga! Porcja dla całej rodziny :) Czas przygotowania ok 2,5-3 godzin Składniki: 0,6-0,7 kg porcji rosołowej wołowej (koniecznie z kością) Makaron nitki Włoszczyzna suszona, mrożona bądź świeża Połowa pora 2 cebule 3 ząbki czosnku polskiego Liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Pieprz syczuański Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Umytą

Kuchnia PROzdrowotna
Pomidorowa zupa z czosnkiem 120

         Mamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś

Mój Smak
Paprykowe penne z kurczakiem 235

Pamiętaj, że zawsze możesz doprawić. Zaraz po wrzuceniu dodaj makaron i zalej wszystko mlekiem tak, aby zakryć całą treść. Musisz to zrobić szybko, żeby przyprawy się nie przypaliły i makaron nie przywarł do garnka. Jeśli masz świeżą papryczkę chilli, wrzuć ją zamiast tej w proszku. Danie wyjdzie zajebiste. Jeśli Twoja lepsza połówka niezbyt dobrze znosi ostre, to jest patent(...)Dodaj ser. Jeśli wyjdą Ci ciągnące się grudy, nic się nie martw. Mieszaj dalej, tak długo, aż znikną pod wpływem temperatury. Poczekaj, aż mleko trochę odparuje. Generalnie nie chcemy zupy, tylko ładny, gęsty sos. Jak całość się ładnie zredukuje, danie będzie gotowe. Po nałożeniu posyp z wierzchu trochę natki pietruszki. Magnifico

manslogblog
zrazy z karkówki... 167

duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić(...)tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 154

razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem.  Składniki(...)się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem :-) Pycha

pieprzny smaczek
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 190

sauce with olives 9.  Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10.  Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11.  Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12.  Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13.  Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese   14.  Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15.  Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice(...)make soups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons. 21.  Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup  lub  aromatyczna pomidorowa z jaglaną i bazylią / Aromatic tomato soup with millet and basil 22. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican red bean soup

Qlinarnie i Qlinarnie
rosół z gęsi 154

Wczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania