Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą z przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej(...)gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki
Cooking Monstergotowania makaronu- dodając zbyt dużo makaronu do małego garnka stosunek wody do ilości makaronu jest za mały, co powoduje, że woda obniża swoją temperaturę i przestaje wrzeć. Efekt: powstały makaron jest „gumowaty” i mało sprężysty 4. Zamieniamy składniki przepisu na mniej kaloryczne lub bardziej „fit”- często chcąc „odchudzić” przepis na własną rękę zamieniamy kluczowe składniki : np. cukier na słodzik, mąkę(...)lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym. Aby nie doprowadzić do zważenia i powstania grudek najlepiej odlać część zupy, zabielić w osobnym pojemniku, roztrzepać i powoli
Tradycyjna KuchniaRosół to wymarzona zupa zimowa każdego zmarzlucha :). Rosół to też zupa na którą każdy ma swoją unikalną recepturę, mimo kilku elementarnych zasad przy przygotowywaniu rosołu reszta pozostaje inwencją twórczą. Dziś będzie wołowy rosół w którym dominować będzie por, cebula, czosnek i pieprz syczuański. Ten ostatni to bardzo ciekawa azjatycka odmiana pieprzu zwanego cytrynowym lecz tak naprawdę jest on po prostu(...)Zapraszam do spróbowania i polubienia bloga! Porcja dla całej rodziny :) Czas przygotowania ok 2,5-3 godzin Składniki: 0,6-0,7 kg porcji rosołowej wołowej (koniecznie z kością) Makaron nitki Włoszczyzna suszona, mrożona bądź świeża Połowa pora 2 cebule 3 ząbki czosnku polskiego Liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, czosnek niedźwiedzi Sól himalajska Pieprz syczuański Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Umytą
Kuchnia PROzdrowotnaMamy porę zimową , na dworze zimno , nie przyjemnie , aż się nie chce wychodzić z ciepłego domku , ale niestety trzeba , i dziś
Mój SmakPamiętaj, że zawsze możesz doprawić. Zaraz po wrzuceniu dodaj makaron i zalej wszystko mlekiem tak, aby zakryć całą treść. Musisz to zrobić szybko, żeby przyprawy się nie przypaliły i makaron nie przywarł do garnka. Jeśli masz świeżą papryczkę chilli, wrzuć ją zamiast tej w proszku. Danie wyjdzie zajebiste. Jeśli Twoja lepsza połówka niezbyt dobrze znosi ostre, to jest patent(...)Dodaj ser. Jeśli wyjdą Ci ciągnące się grudy, nic się nie martw. Mieszaj dalej, tak długo, aż znikną pod wpływem temperatury. Poczekaj, aż mleko trochę odparuje. Generalnie nie chcemy zupy, tylko ładny, gęsty sos. Jak całość się ładnie zredukuje, danie będzie gotowe. Po nałożeniu posyp z wierzchu trochę natki pietruszki. Magnifico
manslogblogduża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić(...)tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrazy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie, bulionie warzywnym lub rosole. Ostatnia wersja jak dla mnie najsmaczniejsza. Z przyprawami trzeba bardzo delikatnie,żeby nie przesadzić i zepsuć całego smaku, tak jak ja to zrobiłam za pierwszym razem. Składniki(...)się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem :-) Pycha
pieprzny smaczeksauce with olives 9. Spaghetti od Nicole / Nicole's spaghetti 10. Spaghetti al pesto / Spaghetti al pesto 11. Spaghetti Napoli 2.0 / Spaghetti Napoli 2.0 12. Makaron z imbirem / Pasta with ginger 13. Spaghetti bolognese / Spaghetti Bolognese 14. Spaghetti z cukinią / Spaghetti with zucchini 15. Pesto szpinakowe / Spinach pesto Ryż i kasze/Rice(...)make soups more satiating, you can serve them with cornbread (super quick to make), you can also sprinkle them with some bread or puff pastry croutons. 21. Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup lub aromatyczna pomidorowa z jaglaną i bazylią / Aromatic tomato soup with millet and basil 22. Meksykańska zupa fasolowa / Mexican red bean soup
Qlinarnie i QlinarnieWczoraj mieliśmy okazję brać udział w V Festiwalu Rosołu. Nasz rosół z gęsi zajął III miejsce z czego jesteśmy bardzo zadowoleni dlatego też chcielibyśmy się z
Kuchenne Wariacjewcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w duecie z wigilijną zupą grzybową . Łazanki z kapustą i grzybami Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka(...)pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityZupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima 1,2 l bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem Kociołek Smaków 3-4 łyżki śmietany 12% Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry(...)pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem
Monia miesza i gotujerazem zapraszamy Was na danie z kuchni tajskiej. Jest to curry z kurczakiem i warzywami. To popularna tajska potrawa przypominająca zupę lub gulasz. Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 260 g czerwonej papryki - 400 g cukini - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry - 1 papryczka chili - 1 puszka mleczka kokosowego 400 g - 1,5 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczka cukru(...)mieszamy i wlewamy mleczko kokosowe i dusimy. Na koniec dodajemy sos rybny, cukier, bazylię i sproszkowane chili. Curry możemy zjeść samo ale idealne będzie z dodatkiem ryżu lub też makaronu ryżowego. Smacznego
Kuchenne WariacjeDlaczego rosół po naszemu? To rosół, który lubię ja i mój syn, dlatego po naszemu. Nie ma co doszukiwać się podobieństwa do oryginalnego przepisu. Wszystkie przepisy
Blondynka GotujeUwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych warzyw, pomidory powinny być jak najlepszej jakości, dojrzałe i bardzo aromatyczne, najlepiej wybrać sprzedawane bezpośrednio od rolników na targach... WIĘCEJ PLACUSZKI ZIEMNIACZANE(...)soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! ZUPA RYBNA KACZKA W JABŁKACH Niedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie spotkać się troszkę dłużej z bliskimi i rodziną. Często podajemy wtedy tradycyjne
SMYKWKUCHNIRosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki 1 mały(...)gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 2 godzin. Podawać z makaronem , a na talerzu posypać natką pietruszki. rosół z kaczki
O kuchni z uczuciemduszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania warzywek. Dobierzcie zatem czas duszenia, do swoich upodobań. U nas, nie ukrywam, leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone(...)prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży
W królestwie smaków Beaty