Kiedy wracamy z pracy zmęczeni i zmarznięci nic tak nie poprawia samopoczucia jak ciepła, aromatyczna zupa. Rosół wpsaniale rozgrzewa zmarznięte kości i leczy przeziębienia. To najlepsza zupa na chłodny, deszczowy wrzesień. Szybki rosół z kurkami 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera kilka kurek bulion z kurczaka* 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu łyżeczka miodu(...)5litra) i gotowałam na małym ogniu około pół godziny. Następnie do wywaru dodałam bulion i kości z kurczaka, kurki, rozmaryn, miód oraz przyprawy. Gotowałam kolejne pół godziny. Podawałam bez makaronu, z grzybami i warzywami**. *z powodzeniem można zastąpić kawałkami pieczonej kury (kości, szkrzydła itp). **mój Mąż lubi gotowaną cebulę
Zapiski Młodej ŻonyZostało trochę rosołu ..no i co ? z rosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją też do zupki
Moje domowe kucharzenieCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better FoodSkładniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą
Moje-pitraszenieZawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są
prawdziwe jedzenieblog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Spring rolls z awokado i krewetkami autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Zupa parzybroda autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Cytrynada autorka: Danusia | blog: Moje Wypieki I Nie Tylko Sałatka nicejska i "Bardzo długie przebudzenie" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu(...)ogrodzie TARTA Z KONFITURĄ - CROSTATA DI MARMELLATA autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka CANTUCCINI Z MIGDAŁAMI I PISTACJAMI autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog
Codzienna kuchnia niecodziennasól Przygotowanie wywaru: Kości umyć, zalać zimną wodą, gotować około 60 minut. Dodać oczyszczoną włoszczyznę, posolić i gotować do miękkości . Wywar przecedzić. Składniki na zupę: 1,5 l wywaru z kości i warzyw 150 ml śmietany 60 dkg pomidorów lub koncentrat pomidorowy 8 dkg cebuli 2 dkg mąki natka pietruszki tłuszcz sól cukier vegeta(...)przetrzeć, połączyć z wywarem. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, zagotować i doprawić do smaku. Przy porcjowaniu dodać 1 łyżkę śmietany i drobno posiekaną natkę pietruszki Podawać z makaronem lub ryżem
Przepisy kulinarne babci Antoninyziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie od tego, czy czasy są ciężkie, czy też opływam w dostatki. Zasadniczo podejście(...)powiedzieć, że "opływam w zielonych";) Czosnek w wazonach, słoikach, wielkiej miednicy, a nawet wannie - podtrzymywany przy życiu zanim trafi, gdzie trzeba. Czosnek w jajecznicy, omlecie, tortilli, twarożku, sosie do makaronu, w dwóch skrzyniach zamrażalki, i w końcu w wysłanej do Amber paczce, która najpierw zalała panią w okienku pocztowym, ale po technicznych poprawkach pakowania, dotarła jednak szybko i niemal bezboleśnie
KUCHARNIAobsmażyć (ze wszystkich stron) oprószone mąką żeberka. Kiedy będą już dobrze zrumienione dodać najpierw 1 łyżkę słodkiej mielonej papryki i przesmażyć ją krótko (to nada ciekawego smaku i koloru zupie), a następnie obraną i pokrojoną w grubą kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany niezbyt drobno czosnek. Wszystko razem udusić. Kiedy mięso będzie miękkie dodać posiekaną ostrą papryczkę (dla lubiących bardzo(...)przyprawić solą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Na koniec wlać sok pomidorowy i dodać fasolę. Całość razem zagotować i odstawić z ognia. Podawać z grubymi lanymi kluskami lub makaronem, ugotowanymi oddzielnie
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny domowy rosołek nie tylko na niedzielny obiad :) Wiele osób ma w pamięci te pyszne domowe rosołki przygotowywane przez nasze babcie w każdą niedzielę na obiad
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak(...)wzbogacony dodatkiem cynamonu i goździków zachwyca lekko korzennym aromatem. Przypieczona na płycie cebula nada mu pięknej, złocistej barwy. To tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora lubczyk zielony listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 goździki kawałek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uniwersale zastosowania - i na zimno i na gorąco - dlatego naprawdę co roku robię go całe morze... Polewam nim zapiekanki przed wsadzeniem do piekarnika, duszę pulpety i gołąbki, stosuję do makaronu i ryżu. A ostatnio prosto z gara zajadałam go z bagietką! Morze sosu i ocean zastosowań... Zawsze wykonywałam go w proporcji 1:1 ( pomidory i papryka). W tym roku przemnożyłam(...)szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 pełne łyżki soli 1 mała papryczka chili Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomidory odszypułkowujemy i pozbawiamy wodnistych pestek. To ważne - inaczej wyjdzie nam zupa zamiast sosu. To dużo pracy, ale wartej zachodu. Paprykę i pomidory kroimy w podobnej wielkości cząstki. Na dno garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym dnem) układamy paprykę a na niej pomidory
kawawszklancekostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę, dodac kostkę rosołową(...)ogniu dusic z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło do smażenia 1/4 kostki, prawdziwki 30 dag, cebula 1 sztuka, woda 2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 1 szklanka, koperek 1 pęczek polędwiczki pokroić w grubsze kawałki, posypać papryką, pieprzem ,kucharkiem, na maśle klarowanym zrumienić mięsko dodać pokrojoiną(...)przykryciem dusić z 25 minut na mniejszym ogniu wlać gęstą śmietanę, wsypać koperek posiekany i doprowadzić do wrzenia mieszając, nie gotować dłużej pyszny obiad,można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z czym się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębój się eksperymentować w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich. Na sam widok apetycznego jedzenia zrobisz(...)bezwartościowe, wywołują utratę apetytu. Dodatkowo mogą długo zalegać w żołądku i powodować uczucie pełności. 8. Ograniczaj potrawy wysokobłonnikowe. Powodują uczucie sytości na długo. Unikaj grubych kasz, ciemnych makaronów, ciemnego pieczywa, płatków owsianych, otrębów czy brązowego ryżu. Owoce i warzywa najlepiej spożywaj po obróbce termicznej - pieczone, duszone, gotowane. 9. Podawaj posiłki na większym talerzu. Porcja wyda się mniejsza
Powiedz dietom nie