Od lat przyzwyczajona do smaku rosołu z kury, postanowiłam zrobić wołowy. Zrobiłam i już nie wrócę do drobiowego. Wołowy, esencjonalny ze słodka nutą pieczonej cebuli. Ugotowane
Kopystką po garachosób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie, z dodatkiem mąki z komosy ryżowej. Komosa ryżowa może być serwowana podobnie jak ryż, makaron czy ziemniaki, niektórzy prażą ją dodając do muesli lub sałatek. Za każdym razem jednak należy ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, ze względu na saponiny znajdujące się(...)olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan i miedź. Jest doskonałym źródłem
potrawyregionalneDzień dobry dzień dobry :-) Dzisiaj oto w ten deszczowy i pochmurny dzień zaczynam dzielić się swoją pasją a może sposobem na życie. Mam nadzieję, że mój
pieprzny smaczekponiektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi kapustkami i usilnym topieniem ich w odmętach zupy warzywnej. Szczerze, zupełnie mnie nie dziwi, że została owiana tak niechlubną sławą, gdyż sama dobrze pamiętam, iż ten smak i konsystencja pozostawiał wiele do życzenia. Jednak tej zimy zdecydowanie odczarowałam brukselkę(...)mnie i pokazały swoje słodkie, wcale nie kapuściane oblicze, smakują doskonale w połączaniu z cebulą i jabłkami, podaję je w tej wersji do mięsa, ale odsłona z makaronem i surową białą kiełbasą to absolutny hit. Ważne żeby użyć tylko świeżej brukselki, o wersji mrożonej możecie zapomnieć na zawsze, w poszukiwaniu kiełbasy poczyńcie wszelkie starania o dostanie tej najlepszej
Słodki KompromisFaang. Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu stir-fry, w szczególności jednak w zupach, jak np. Tom Yum czy Tom Khaa Grzyby te pozbawione są smaku – absorbują smaki innych produktów i przypraw w daniach. R RYŻ- Dla dwóch trzecich światowej populacji to podstawowe pożywnie(...)znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się on jako
ClauditteMissCookingPrzedostatni miesiąc roku (jak ten czas leci!). Dzisiaj zaglądnęłam do kalendarza sezonowego i przygotowałam najlepsze przepisy z owocami i warzywami dostępnymi w listopadzie. Oprócz dyni, na
Moja smaczna kuchniapodprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program dla tych, którzy(...)podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego chleba z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Program przewiduje pełny automatyczny cykl przygotowywania od wyrastania do wypiekania. Każdy z automatycznych
Marder&Marder Manufacturezrobić je oddzielnie.Tak malutkie są gotowe z patelni w kilkanaście sekund.Można je dodać do sałatki,nadziać na szpadki i położyć na krótko na grillu,dodać do zupy czy cokolwiek innego przyjdzie do głowy. Raczej nie da się dostać samych młodziutkich i malutkich macek mątw...no chyba,że w mieszance owoców morza.To one tam są dodawane a nie faktycznie całe(...)jeśli jesteś ciekawa/y jak oczyścić matwę . SKŁADNIKI na 4 porcje: macki z 1/2 kg młodych mątw 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg suchego czarnego makaronu tagliatelle z sepią 1/2 kg młodego bobu (może być oczywiście mrożony) na mus z bakłażana: składniki i przygotowanie tutaj Przygotowanie: Przygotować mus z bakłażana według wskazanego przepisu Makaron ugotować
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 2 brokuły 1 seler naciowy 0,5 kubka tartego parmiggiano reggiano sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 kostki serka topionego Gouda 2 litry wody
Luźna Kuchniacytrynowa, kumin, kurkuma, to przyprawy, które są nieodłącznymi składnikami tej zupy i także przynoszą wiele korzyści dla naszego organizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka(...)proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania
Pichceniomaniadałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny(...)ryżowego Mirin – lekka i orzeźwiająca. Warto dodać, że Mirin to przyprawa (jap. 味醂), która nadaje potrawom wyjatkową słodycz. Może być używana do sałatek, duszonych i grillowanych mięs, ryb, warzyw, zup, sosów. Najpopularniejsza w potrawach kuchni japońskiej. Stanowi jeden ze składników popularnej marynaty teriyaki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko appeared
mojewypiekiinietylkoodpowiedzi poniżej ) 1. Statystycznie mieszkaniec Włoch zjada rocznie około: a) 120 kg makaronu b) 26 kg makarony c) 5 kg makaronu d) 65 kg makaronu 2. Światowy dzień makaornu wypada: a) 15 lutego b) 22 kwietnia c) 10 sierpnia d) 25 października 3. W celu fermentacji sardyńskiego sera Casu marzu: a) wprowadza się do niego larwy much b) zakopuje się(...)pieczywie to: a) Kanitti b) Gnucchi c) ‚Nduja d) ‚Ndgra 6. Sycylijskie danie wyrabiane klasycznie z wołowych wnętrzności to: a) Caldume b) Masala c) Patucciu d) Vigatella 7. Zupa (crema) solferino (której nazwa podchodzi od przypowieści, że angielski oficer zaserwował je w dzień pamiętnej bitwy oddziałom włoskim) pochodzi z: a) Sycylii b) Lombardii c) Kampanii d) Kalabrii Quiz – część
Bon Ton Italiaostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 2. Zupa krem z boczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki(...)gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską. 3. Kremowe spaghetti ryżowe Składniki : - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy - makaron ryżowy - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany wegańskiej Przygotowanie : Podsmażamy na patelni cebulę, czosnek i boczniaki, można ewentualnie podlać je wodą lub bulionem, gdy woda lekko odparuje
zdrowa vege kuchniagdyż nikt inny w rodzinie oprócz mnie jej nie lubi:( Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji)Składniki:kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewkipietruszkaliść laurowyziele angielskieśmietana 18%gotowane jajkaWykonanie(...)mięsa. Następnie mięsko i warzywa wyjmujemy, dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania.Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki i podajemy z zupką.Smacznego
Walijskie Pichceniezdecydowałam się na zupę-krem z dyni z kluseczkami szpinakowymi (7 zł). Gulaszowa była bardzo dobrze doprawiona, treściwa i wyjątkowo smaczna. Za tą cenę zdecydowanie warto. Moja zupa dyniowa była kremowa, z bardzo dobrymi kluseczkami, ale jak dla mnie zbyt mało doprawiona. Plasterki chili nie spełniły swojego zadania, jeżeli miały inne niż dekoracyjne. Znajomi zamówili piwo pszeniczne(...)zdecydowałam się jeszcze na paste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić. Do Browaru Zamość warto jednak przyjechać na sam kufel piwa. Polecam zwłaszcza ciemne i pszeniczne. Jeśli chodzi o jasne
Pasja Smakuselvatico). Jego młode pędy mogą być z powodzeniem stosowane w kuchni. Po ugotowaniu w smaku przypominają szparagi. Idealnie nadają się do sałatek, można je gotować oraz robić z nich zupy, risotto czy omlety.(zdjecie z netu) Barba di frate- broda mnicha/agretti, w smaku podobne do szparagów, z wygladu do wodorostów. Mają lekko gorzki posmak, najlepiej smakują ugotowane na parze(...)brokułopodobnymi kwiatostanami o lekko migdałowo-gorzkawym smaku. Z tej roślinki użyjemy kwiatostany i liście, grube łodygi raczej się nam nie przydadzą. Najbardziej znaną potrawą z cime di rapa jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną pastę (makaron
Mia Cucina SofietaW niektórych domach w niedzielę tradycyjnie musi być rosołek..u mnie takiej tradycji nie ma..ja gotuję wtedy kiedy mamy na niego ochotę ..ten rosołek akurat
Moje domowe kucharzenieinne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania(...)moghrabieh najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy
Chilli Czosnek i OliwaJesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się(...)przygotowania przecier z pomidorów z własnego ogrodu) i poprawia nastrój swoim pięknym kolorem. Świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek, tostów, tortilli, nachosów, ale też do mięs i makaronów. Przepis podłączam pod Wyzwanie Kulinarne-domowy ketchup :) Składniki na ok 4-5 słoików o pojemności 300 ml: 1,2 kg pomidorów 800 g papryki czerwonej 2-3 papryczki chili (w zależności
Zawsze głodna!