Żeby nie serduszko, pewnie tego wpisu by nie było, ale musiałam Wam TO pokazać. Chore dziecko zapytane o to co chce na obiad odpowiedziało, że pomidorówkę
Państwo Wojtczuk gotująIle kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek
Wołowina od rekinaDanie z kolendrą to jedno z tych fajnych dań, które doskonale nadają się na wszelakie imprezy, jako danie na ciepło. Można je przyrządzić wcześniej i tylko
Smakowy RajWiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie
Gotowanie-uksię jak w Kraju Porannej Ciszy, czyli właśnie w Korei. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca, czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich. Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania(...)coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też
Ugotowane pozamiatanemoże się marnować. Czasami jednak zostają nam tak niewielkie ilości, że na kolejny posiłek nie wystarczą. Jestem zwolenniczką rozsądnego gospodarowania, więc jeśli zostanie mi porcja zupy, to przelewam ją do mniejszego pudełeczka i mrożę lub przelewam do słoika i pasteryzuję krótko. Takie drobne zapasy zawsze się przydadzą, kiedy będziemy mieć wyjątkowo zabiegany dzień. Wystarczy wtedy odgrzać, nawet(...)wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę.Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami
Codzienna kuchnia niecodziennaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosigarnek na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, po jakiś 30 minutach na wierzchu zaczną pojawiać się szumowiny – beżowo-białe chmurki ze ściętego białka. Zbieramy je z powierzchni zupy łyżką cedzakową i wyrzucamy. To one sprawiają, że rosół mógłby być mętny. Szumowiny będą się pojawiały przez około 20-30 minut gotowania. Odławiamy je i wyrzucamy . Rosół będzie przejrzysty(...)dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi
Karo in the Kitchenusuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy sie ile maja zalet.Ziemniaki prawie nie zawieraja tluszczu (okolo(...)skorka lub gotowane na parze.Jesli juz gotujemy ziemniaki w wodzie,dajmy jej tylko tyle,by wyparowala.Oczywiscie nie za malo ,bo przypalimy ziemniaki.Gdy zostanie jej niewiele zawsze mozemy zuzyc do zupy lub sosu.Ja co prawda nie posiadam parowaru ,ale mam bardzo fajna wkladke do gotowania na parze.Wykonana jest ze stali nierdzewnej i rozklada sie ,takze pasuje i do malego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odpowiednie warunki: odpowiednią temperaturę i ilość światła. Dziś przygotowałam z tych grzybów najprostszy sos pieczarkowy, możemy go podać z pure z ziemniaków, z kaszą, z ryżem, z makaronem... czyli jak to lubi 😊. Parę słów o pysznej pieczarce Nie wiedzieć czemu cały czas pokutuje u nas stwierdzenie, że grzyby nie posiadają żadnych wartości odżywczych i cenione są tylko(...)carpaccio lub sałatki. Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam
Kulinarne przygody Gatitystole miały zapewnić szczęście oraz dostatek. 4. Uszka z grzybami Przepis na: Uszka z grzybami 5. Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność(...)słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta
Tradycyjna Kuchniainnych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam do zupy – lubię kiedy zupa jest ‚treściwa’. . . Wash the meat, put it into a big pot, add a spoon of salt, pour cold tap water, mix and let it lay for 1-2 hours. Peel(...)like when the soups have some ‚content’. I drink only the broth from a cup. . . . . . . . . Ja lubię pić rosół z kubka, nie przepadam za jego wersją z makaronem, ale to Twoja decyzja jaką wersję lubisz najbardziej. Tak czy inaczej – smacznego! I like the broth from the cup, I don’t like it when it’s served with
Martyna Cooksciuchów, na które na razie się nie skuszę, jest cała alejka z tzw. pazurami, czyli salonami manicure i fryzjerami, kilka wietnamskich spożywczaków, gdzie kupimy w dobrej cenie egzotyczne owoce, makarony, tofu i herbaty. Są papierosy z przemytu. Jest sklep afrykański z jedzeniem i kosmetykami. Można kupić różne nietypowe rzeczy – np. ja wyszłam z kilkoma słoikami borówek i jagód(...)przysłać swoje zdjęcie i mieć je na torcie (zdjęcia pożyczyłam z ich strony na FB ). Całość jest mniejszą, ale wystarczająco barwną wersją Stadionu X-lecia. Przypomniałam sobie wyprawy na zupę pho o 3 w nocy, kiedy byłam na studiach. To było jakoś w 2008, czyli w czasach, kiedy nie było żadnych foodtracków i jeśli coś się chciało zjeść wracając
Ugotowane pozamiataneSkładniki (ok. 2 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 1/2 l wywaru warzywnego 1 żółtko (opcjonalnie) jogurt naturalny ser Brie
My Culinary ArtNajlepsza pomidorowa powstaje ze świeżych pomidorów, ta zrobiona jest z własnych, ale niestety ostatnich w tym roku zbiorów. Intensywna w smaku, bardzo aromatyczna, lekko zaprawiona
Symfonia smakowa