zupa - 39309 przepisów (strona:1940/2621)

Pesto z rukoli 138

Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania.  Co prawda nieco odbiega od prawdziwego

Aromatyczne Podróże
Sos pomidorowy 104

wyparzonych wcześniej słoików.  5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.  Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość pomidorów i zapełniam nimi swoją piwnicę

Aromatyczne Podróże
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 123

naturalny afrodyzjak.Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.  Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi  Składniki: pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie

Aromatyczne Podróże
Kotleciki z marchewki i ryżu 153

również po to, aby dowiedzieć się, co dla danego autora znaczy comfort food . Pod to oznaczenie można „podciągnąć” naprawdę dużo rzeczy. Dla jednych comfort food to będzie ciepła zupa, dla innych zimne lody. W zależności od tego jaki mamy nastrój i jakie jedzenie w danym momencie jest w stanie nas rozchmurzyć. Bardzo często comfort food jest związane z naszymi wspomnieniami

Posadzone i zjedzone
Kolacja dla dzieci - twarożek ze śmietaną i cukrem 162

monotonne jak śniadania. Staram się każdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje

Posadzone i zjedzone
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 129

łyżki mąki sól do smaku Całe piersi z kurczaka ugotować w bulionie. Gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i trochę wystudzić. Zachować 1 szkl bulionu. Resztę zużyć np. do zupy. Gdy kurczak będzie na tyle wystudzony, że nie będzie parzyć rąk, pokroić go w kostkę. Do bulionu wsypać curry w proszku, cały sok z ananasów z puszki i  wrzucić

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić domowy twaróg 139

swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego

Posadzone i zjedzone
Golonka najlepsza i mięciutka 141

niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy

Posadzone i zjedzone
Grzybki marynowane 106

ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy ugotować. Gotować 5 min. Zalać grzyby przygotowaną

Posadzone i zjedzone
Jak obrać paprykę ze skóry? 178

obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który podczas opiekania fajnie się uwydatnia) i aksamitnie gładką strukturą, które szczególnie w przypadku zup i przecierów będzie baardzo porządana

Kuchnia po mojemu
MUS MALINOWY 144

przepisy na blogu  Przepisy Tradycyjne Autora strony- Lena zaprosiła mnie do współtworzenia przepisów z ponad 100 letnią tradycją. Na jej blogu znajdziecie inspirujące receptury na zdrowe desery, pieczywo, zupy i dania główne.  A oto deser, który przygotowałam z przepisu od Leny.  Składniki: 0,5 kg malin 200 g cukru pudru  2 g żelatyny

Kukuleczki
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 191

tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
Grissini 160

długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę , Panini  i Fougasses . Polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto: 5 g suchych

Nastoletnie Wypiekanie
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 390

idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż

Gotowanie i blogowanie
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 118

eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości

Di gotuje