zupa - 39309 przepisów (strona:1944/2621)

PSTRąG TEŃCZOWY na chmurce śmietankowej 93

stole)  Młode ziemniaczki  Koperek dużo koperku  Natka piertuszki- troszkę  Limonka  Sol pieprz Smietana do sosu : •18% gęsta pół szklanki (Piątnica) •18% rzadka (laciata do zup i sosów) Sposób: Czyścimy filety wyciagamy reszte ości Solimy pieprzymy i wyciskamy sok z limonki i pozostawiamy na pol godzinki . SOS: Mieszamy dwie smietany  Do rondelka z odrobina wody

Viola cooks with passion
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 118

ViolaPassion Kolejna wspaniała  odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony

Viola cooks with passion
Golonka pieczona w piwie i kapuście kiszonej 381

mięso opłuczemy pod bieżącą wodą ,i wstawiamy do gotowania w wysokim garnku na około 2 godziny. Szumówką zbieramy szum Wody nie zlewamy, ponieważ mamy super wywar na zupę. Ważne jest by w kuchni niczego nie marnować ;-) Ja ugotowałam kapuśniak ,który pojawi się na moim blogu. Naszą golonkę posypujemy tymiankim , majerankiem ,rozmarynem i słodka papryką. Wstawiamy do piekarnika

Viola cooks with passion
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 371

warto poświęcić trochę czasu i zamknąć ją w słoikach. Zakonserwowana w całości ładnie prezentuje się na talerzu, zaś ta pokrojona w kawałki, idealnie sprawdza się jako np. dodatek do zupy lub sałatek. Swoją przygotowałam bazując na przepisie z kilkudziesięcioletniej „Kuchni polskiej”. W ramach eksperymentu jeden słoik został już komisyjnie skonsumowany. Fasolka, przynajmniej dla mnie, jest idealnie miękka

Kuchenne zapiski Edyty
Kalafior w słonej zalewie 1106

przygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów.     Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy  zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną

Maminek kulinarny
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką 111

Chłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną potrawę. Jeżeli macie ogródek, to znajdziecie w nim połowę składników, a jeżeli nie, to z ich zakupem też nie powinniście mieć żadnych problemów. Zabieramy się do gotowania ☺ 20 min 4 Składniki: 6 dużych ogórków

Ania i Marcin gotują
Zupa kukurydziana 114

Tak prosta, jak smaczna. W zależności od użytych przypraw może być słodka i delikatna lub intensywna i ostra. Ja wybrałam coś pomiędzy ;) 2 porcje: 2 małe

Kucharzyca
Zapiekana papryka z kaszą gryczaną i mięsem 135

WSZYSTKIEGO. Będąc poza granicami naszego kraju przez 2 miesiące spróbowałam masę różnych potraw, chodząc po ogromnych marketach (targach) kupowałam różne przyprawy, próbowałam masy tzw. "street food". Przez obrzydliwą zupę rybną z cytryną, ravioli, okonomiyaki, przeróżne falafele po zwykłego "czikena" z budki za rogiem. Wróciłam ze świeżą głową, innym podejściem do życia. Jestem mniej nerwowa, pewniejsza siebie i bogatsza

Czarnawisienka
Krakowaska domowa kiełbasa 135

razu szynkowara !!!! Zostawić aż całkowicie ostygnie, następnie wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć. Powstanie pyszna galaretka, której nie wyrzucaj. Można ją dodać jak będziecie gotować zupy tj – grochówka, fasolowa, barszcz. Będzie idealne. Można również odstawić, żeby całkowicie zgęstniała i podawać razem z kiełbasą. 2 Używając osłonek białkowych do kiełbas, trzeba je namoczyć na kilka minut, następnie

Kuchnia Pokoleń
20. miesiąc życia dziecka - dmucham i chucham 145

Jutro kończę 20. miesięcy, kiedy to minęło? W ostatnim czasie nauczyłam się tak wiele: próbuję podskakiwać i idzie mi coraz lepiej mama nie boi się już dać mi gorącą zupę, bo wie, że sobie podmucham, żeby się nie oparzyć lub podsunę jej łyżkę, żeby ona dmuchała, gdy mi się nie chce umiem sama wejść i wyjść z krzesełka do karmienia

Anioszek w kuchni
Amarantus – czy warto włączyć go do diety? 130

dobrą stronę. Ja osobiście jestem zakochany w mące z amarantusa. Świetnie rozrabia się ją z wodą, a z jej pomocą możemy wyczarować bardzo smaczne paciaje lub zagęścić sosy i zupy. Amarantus ekspandowany (popping) natomiast świetnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie roślinnego mleka lub jako dodatek do deserów. Podsumowanie Amarantus , jak widać po wpisie, jest niesłychanie zdrowy i wartościowy

Blendman
Domowe ogórki kiszone 146

urlop hihihi! :) Ale zanim urlop, to mnóstwo pracy w kuchni, bo trzeba pomyśleć o zimie ... Brrr ...  Będzie cudownie w grudniu otworzyć słoik własnych ogóreczków, zrobić sałatkę czy zupę ogórkową ... Zatem do roboty, bo samo się nie zrobi! :) Osobiście najbardziej uwielbiam ogórki z dużą ilością chrzanu, są wyraziste w smaku, z delikatną nutką chrzanowej ostrości. Wkładam też do słoików spore

Garniec Magalie
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 127

Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/rustykalna-tarta-jagodami-brzoskwiniami/ BosowKuchni     Artykuł Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 181

kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku