zupa - 39353 przepisów (strona:1943/2624)

Zupa krem z czerwonej soczewicy 233

Naszło mnie na coś "nowego" na obiad, postanowiłam więc wypróbować nowy przepis a mianowicie  zupę krem z czerwonej soczewicy.  Ale teraz kilka słów o tym "specyfiku".  Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Soczewica przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem

Tanio smacznie i prosto
KURKI W ŚMIETANIE 215

lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy.  W śmietanowym sosie,  w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w  jajecznicy z kurkami  czy w lekkiej  zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie!  Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule 1 ząbek czosnku śmietana 18% olej + masło - do smażenia koperek sól pieprz Wykonanie: Kurki bardzo dokładnie oczyścić

Walijskie Pichcenie
flądra cytrynowa z piekarnika.... 149

Składniki: flądra 4 sztuki/większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty, wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Orientalny kalafior smażony z salsą warzywną 272

prostu oddzielić poszczególne różyczki od twardszego głąba, poprzekrawać je na połówki i usmażyć w takiej formie. Danie będzie równie pyszne! A z kawałków kalafiora, które zostaną można ugotować pyszną zupę kalafiorową . Ja ją uwielbiam więc może i Wam zasmakuje? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułki z ziołami i kminkiem, jako dodatek do zup i różnych dań 145

Zrobiłam te bułeczki do dania tajskiego, super się razem zgrywało. Można je podać razem z jakąś zupą krem itp. Bułki są pychotka. Przepis na thermomix na dole Do dużego kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, sól, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić w niej dołek. Do dołka w mące

Kuchnia Pokoleń
Odświeżająca sałatka z arbuza 149

Polewamy całość sosem. Schładzamy min 1 h. Sos Mieszamy wybrane składniki 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/odswiezajaca-salatka-arbuza/ BosowKuchni Artykuł Odświeżająca sałatka z arbuza pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Galaretka z czarnej porzeczki 154

gładką masę. Przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/galaretka-z-porzeczek/ BosowKuchni Artykuł Galaretka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Strogonow 122

Strogonow.. bardzo popularna zupa w Polsce.  Jednogarnkowe, sycące danie które bardzo polecam ! :) Strogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso

Smaki Natalii
Krem z brokuła z grzankami i prażonymi migdałami 113

Wszystko zalać bulionem i gotować do miekkości. W tym czasie pokroić pieczywo w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Przełożyc do miseczki, na tej samej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę zmiksować, doprawic solą i pieprzem wedle uznania. Podawać z grzankami, smietaną oraz migdałami. Smacznego

Smaki Natalii
MŁODE ZIEMNIACZKI Z ŁOSOSIEM I WASABI 199

innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów i zup

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie 824

zalewą. Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/ BosowKuchni   Artykuł Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Letnie jagodzianki wg Aleex 180

zakochałam się w nim bez pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu nie raz. A tymczasem na blogu pojawia się nowa kategoria przepisów – na thermomix właśnie. Oczywiście

W mojej kuchni
szybkowar-cielęcina z kiszoną kapustą i pieczarkami... 143

łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantny kalafior. 284

Kalafior w języku hindi to  gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących

zadanie-gotowanie