zupa - 39309 przepisów (strona:1943/2621)

Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie 141

jabłka. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czosnkowe grzanki z oregano 165

Grzanki są idealnym dodatkiem do zup kremów i sałatek. Czosnkowe grzanki z oregano nadadzą im oryginalnego smaku i aromatu.  Składniki: kilka kromek pieczywa (chleba lub bułek) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku pół łyżeczki oregano Wykonanie: Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Ilość grzanek powinna być taka, aby na patelni leżały jedną warstwą. Oliwę mieszamy

Smak mojego domu
Domowa warzywna "kostka" rosołowa 125

hasło "wiem co jem" też ma ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek

MamaOskarka
Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym 136

bazylią. Odstawiamy do lodówki na 1-2 h. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dodatki-do-dan-glownych/baklazany-sosie-pomidorowo-czosnkowym/ BosowKuchni   Artykuł Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 121

dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Prosty przecier pomidorowy ( bez długiego gotowania ). 434

każdego słoika wsyp po jednej płaskiej łyżeczce soli. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15- 20 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.   Przed dodaniem pomidorów np. do zupy czy sosu wystarczy je dokładnie zmiksować np. za pomocą miksera na jednolitą papkę. Gotowe.  J eśli chcesz, możesz wszystkie obrane ze skórki pomidory zmiksować, osolić, napełnić nimi słoiki

Przepisy i porady kulinarne
Grzyby na obiad wg przepisu mojej babci 147

surowe, a grzyby będą wystarczająco miękkie. Uwagi: Ja jadam grzyby w taki sposób, bo bardzo lubię ich smak, jednak wiele osób woli bardziej płynną formę z dodatkiem śmietanki do zup i sosów. Możecie spróbować obu sposobów i sami zdecydować, jak Wam bardziej smakuje

Passions hobbies life
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 151

malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb mieszany na zakwasie i miodzie z oliwkami w sierpniowej piekarni 176

wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Przepisy na domowy ser i chleb Smakowity chleb Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy na zimę 755

koncentrat- jak kto woli. W każdym razie warto mieć w zapasie chociaż kilka słoiczków cudownie pachnących latem, nagrzanych gorącym słońcem, rumianych pomidorków :) Sos doskonale nadaje się np. do pizzy, zup, dań mięsnych. Podgrzany i wymieszany z makaronem będzie doskonałym szybkim daniem  dla zabieganych. Polecam, naprawdę warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. 3,5 kg pomidorów lima 1 łyżka soli

Smakołyki Asi
TERINA Z BAKŁAŻANA 146

piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło lub na zimno, samą (smakuje świetnie), lub z sosem pomidorowym lub paprykowym.   *typu crème fraîche, np. śmietany Szefa Kuchni do sosów i zup Danone.   Belcastel (departament L'Aveyron) -urocze miasteczko w południowej Francji

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami 188

oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Smakowity chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life

Przepisy na domowy ser i chleb
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 192

Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 145

wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt na smaka W poszukiwaniu slow life

Kulinarne przygody Gatity
duszona kapusta czerwona... 136

kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię