zupa - 39309 przepisów (strona:1933/2621)

“Tradycje kulinarne Korei” – recenzja 121

ryż z wołowiną i dodatkami, który często robię w domu. Po tej lekturze koniecznie ugotuję wołowinę bulgogi, gimbap, które przypominają japońskie maki sushi, pierożki mandu i habokjuk, czyli rodzaj zupy z dyni i kulek ryżowych. Uwielbiam kiszonki, więc na pewno zrobię kkadugi, czyli kiszonkę z pokrojonej w kwadraty białej rzodkwi, kiedy tylko zacznie się sezon na rzodkiew. Mocną stroną książki

Ugotowane pozamiatane
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 167

biegający po sawannach przodkowie, powinniśmy mieć podobne nawyki żywieniowe, przerwy między posiłkami, oraz dużo ruchu. Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 159

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 5 przepisów.  Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto     Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku   Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami     Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki     Joanna  Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą   Monika

Magiczne Życie Marty
Ser a’la koryciński z czarnuszką 163

dodać na etapie krojenia skrzepu. Jak komu wygodnie. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/ser-ala-korycinski/ BosowKuchni Artykuł Ser a’la koryciński z czarnuszką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Dziś zrobiłem jarzynkę na zimę. 111

itam serdecznie !   Dziś zrobiłem jarzynkę w słoikach na zimę. Trochę się przy niej napracowałem, ale za to w zimie będę maił gotowe warzywa do zupy, sosu. Wato ją sobie zrobić. Tutaj znajdziesz przepis : Jarzynka

Przepisy i porady kulinarne
Makaron orkiszowy 233

rozwałkowania ciasta. Z podanych składników wychodzi porcja makaronu taka jaka jest widoczna na zdjęciu. Można go podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, śmietanowym lub dorzucić go do zupy przed samym podaniem. Zapewniam, że smak jest o wiele lepszy od kupnego, a dużo się nie napracujesz. Wypróbuj! Makaron orkiszowy Składniki: 110 g mąki orkiszowej typ 700 1 średnie jajo

Jaglusia
PROJEKT ŚNIADANIE: Mleczna owsianka z cynamonowymi bananami 127

okolicach lodówki ( co kilka chwil ją otwierając i zamykając z niezmienionym grymasem niewiedzy na mym licu) z brakiem pomysłu na pierwszy posiłek dnia. Moją mocną stroną nie są również zupy mleczne...uh, zmora dzieciństwa! Dzisiaj podjęłam wyzwanie obejmujące obie wyżej wymienione moje słabsze strony, ponieważ po obfitych kulinarnie Świętach czułam wewnętrzne zapotrzebowanie na coś lekkiego, zdrowego i zapewniającego sporo energii

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka Pinacolada 207

Kolejny raz dałam się ponieść na śniadanie owsiance! Moje podniebienie, które od czasów przedszkola przyozdobione było napisem " Zupy mleczne niemile widziane", tańczyło z radości przy każdym kęsie :) Absolutnie wspaniałe połączenie smaku kokosa i ananasa! Owsianka w wydaniu Pinacolada jest niezwykle kremowa. Kremowa i słodka, dzięki mleczku kokosowemu. Myślę, że będzie świetna, aby rozpocząć dobry dzień! :) Owsianka Malibu na 1 porcję

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 171

Marchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ulubieńcy września 105

kolejnych ulubieńców. We wrześniu odkryłam sporo fajnych rzeczy jedzeniowych, które na pewno zostaną ze mną na długo.   Pierwszym ulubieńcem we wrześniu jest dynia. Robiłam z niej najczęściej pikantną zupę krem z mlekiem kokosowym. Wykorzystywałam ja również w deserach tj. muffiny czy napojach.  Kolejnymi ulubieńcami są pasty paprykowe - łagodna i ostra. Łagodną kupiłam w Biedronce i świetnie się sprawdza

wegujemy
Dyniowe Risotto 185

wykorzystywać to bogate w witaminy warzywo.  Poza wartościami odżywczymi dynia ma przepiękny słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno   który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią

W kuchennej krainie
Zebra 478

dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wlewamy (chochelką do zupy) na zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 146

trochę do bani… Ale za to jest idealny czas na dynię! To tanie, szeroko dostępne warzywo jest bardzo dobre do różnego rodzaju dań – jako dodatek do mięsa, zupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie

Martyna Cooks
Jaglanka z figami i pszenicą ekspandowaną 146

słyszę zdrowe śniadanie od razu przypomina mi się zupa mleczna czy płatki zalane ciepłym mlekiem. Przekleństwo dzieciństwa. Ale okazuje się, że zdrowe śniadanie nie musi tak wyglądać. Może być zdrowe, pyszne i kolorowe, a to dzięki kaszy jaglanej ugotowanej w mleku i podanej z owocami i chrupką pszenicą. To naprawdę dobry, pożywny i zdrowy posiłek, a w końcu to śniadanie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
“Sceny kuchenne” – recenzja 115

każdym prawie zdjęciu w książce, które nie przedstawia jedzenia w dużych ilościach, ładnie się do siebie czulą.   Jaka jest ich kuchnia? Jest podzielona na przystawki, dania główne, zupy, sałatki i desery, ale rytm jedzeniu wyznaczają scenki, krótkie eseje, wspomnienia. Smaki są dyktowane przez wspomnienia. Z wakacji w krajach śródziemnomorskich, z Giżycka skąd pochodzi Maria, z Włoch, gdzie Janusz jeździł

Ugotowane pozamiatane