zupa - 39353 przepisów (strona:1931/2624)

Sos pomidorowy 120

wyparzonych wcześniej słoików.  5. Pomidory pasteryzujemy od zagotowania ok . 15 minut.  Tak przygotowane sosy pomidorowe posłużą nam całą zimę , idealnie nadadzą się do przygotowania przeróżnych sosów , czy zupy pomidorowej. U mnie rozchodzą się dość szybko , dlatego jak tylko przychodzi sezon na pomidory , przetwarzam każdą ilość pomidorów i zapełniam nimi swoją piwnicę

Aromatyczne Podróże
Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 137

naturalny afrodyzjak.Seler jest wspaniałym produktem odchudzającym, a szczególnie jego odmiana naciowa. Ten gatunek selera możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i surówek.  Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi  Składniki: pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie

Aromatyczne Podróże
Kotleciki z marchewki i ryżu 169

również po to, aby dowiedzieć się, co dla danego autora znaczy comfort food . Pod to oznaczenie można „podciągnąć” naprawdę dużo rzeczy. Dla jednych comfort food to będzie ciepła zupa, dla innych zimne lody. W zależności od tego jaki mamy nastrój i jakie jedzenie w danym momencie jest w stanie nas rozchmurzyć. Bardzo często comfort food jest związane z naszymi wspomnieniami

Posadzone i zjedzone
Kolacja dla dzieci - twarożek ze śmietaną i cukrem 183

monotonne jak śniadania. Staram się każdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem startym na tarce. Ale jest coś, co moje

Posadzone i zjedzone
Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym 148

łyżki mąki sól do smaku Całe piersi z kurczaka ugotować w bulionie. Gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i trochę wystudzić. Zachować 1 szkl bulionu. Resztę zużyć np. do zupy. Gdy kurczak będzie na tyle wystudzony, że nie będzie parzyć rąk, pokroić go w kostkę. Do bulionu wsypać curry w proszku, cały sok z ananasów z puszki i  wrzucić

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić domowy twaróg 153

swoim. Nie wylewajcie serwatki, która powstanie. Ja przelewam ją do pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego

Posadzone i zjedzone
Golonka najlepsza i mięciutka 158

niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym piszę na końcu wpisu), a później upiec w piekarniku. Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy

Posadzone i zjedzone
Grzybki marynowane 124

ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy ugotować. Gotować 5 min. Zalać grzyby przygotowaną

Posadzone i zjedzone
Jak obrać paprykę ze skóry? 192

obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który podczas opiekania fajnie się uwydatnia) i aksamitnie gładką strukturą, które szczególnie w przypadku zup i przecierów będzie baardzo porządana

Kuchnia po mojemu
MUS MALINOWY 161

przepisy na blogu  Przepisy Tradycyjne Autora strony- Lena zaprosiła mnie do współtworzenia przepisów z ponad 100 letnią tradycją. Na jej blogu znajdziecie inspirujące receptury na zdrowe desery, pieczywo, zupy i dania główne.  A oto deser, który przygotowałam z przepisu od Leny.  Składniki: 0,5 kg malin 200 g cukru pudru  2 g żelatyny

Kukuleczki
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 208

tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 407

idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż

Gotowanie i blogowanie
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 130

eksperymentowania z tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości

Di gotuje
Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny 300

pieczemy dalsze 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/prosty-chleb-zakwasie-zytni-lub-pszenny/ BosowKuchni Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytni lub pszenny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 150

świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu, ale można było kupić do domu! I ja tak właśnie zrobiłam

Ostra na Słodko