kraj o zapachu olejków różanych, złotych piaskach i wielokulturowości po długoletniej niewoli tureckiej. Jeśli chodzi o bułgarską kuchnię to stosują spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem
Bon Appetit Małgorzatyprzeze mnie, bo domownicy kategorycznie domagają sie tej zupy. Ma głęboki smak i piękny kolor. Cieszy więc nie tylko podniebienie, ale i oko. Podaję ją z domowymi grzankami, najlepiej z żytniego pieczywa lub po porostu ze świeżą pełnoziarnistą bagietką. - 4-5 czerwonych mięsistych papryk - 4 ząbki czosnku - suszony lub świeży tymianek - puszka pomidorów(...)szalotkę i chwilę przesmażam, a następnie dodaję wędzoną paprykę, łyżeczkę tymianku, paprykę upieczoną, pomidory oraz wyciśnęty z łupinek czosnek, który piekł się razem z papryką. Chwilę przesmażam, a potem dodaje bulion i gotuję zupę około 10 minut. Następnie ją miksuję i doprawiam octem balsamicznym, cukrem/syropem, solą i pieprzem. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie
Simple DishŻeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego 2 plasterki papryczki chilli puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki wody łyżka papryki słodkiej(w proszku) 3 zioła angielskie
ChilliJemyrozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!Składniki:3 pory1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka1,5 łyżki masła1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie(...)bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).Zupę zostawiamy na małym
Kitchens Alphabetkuchenki. Dlatego dziś będzie hiszpański chłodnik, ale w nieco innej wersji niż ten klasyczny, czyli z pieczoną papryką.Gazpacho najlepiej smakuje podane dobrze schłodzone, natomiast jeśli nie macie czasu, żeby je chłodzić w lodówce, wystarczy po zmiksowaniu wszystkich składników dodać do zupy kostki lodu. Pamiętajmy tylko, aby zmniejszyć wtedy ilość wody dodawanej do gazpacho przed miksowaniem.Jeśli przygotujesz ten przepis
Kulinarne przygody Gatitycienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu 6 szklankami wrzącej wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam na wolnym ogniu(...)smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją obrałam ze skórki. Doprawiłam do smaku papryką w proszku, pieprzem, majerankiem i cząbrem – sól okazała się już niepotrzebna. Pogotowałam jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły
Kuchenne zapiski EdytyMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz lubczyk, słodko papryka ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę
MarciochaKucharzysię z zupą. Tak wiec ruszajcie na bazarki po warzywa a po drodze do sklepu po groszek bo uwierzcie mi, że warto. Zupa podana w misce w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 400 g czerwonej papryki 900 g pomidorów(dojrzałych) 1 cebula średnia 4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki(...)obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut. Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym
Ala piecze i gotujewywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać
Camilla w kuchniktóra poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy na foli aluminiowej bądź blaszce i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Ciekawym dodatkiem będą też chrupiące chipsy z selera, które wystarczy wysuszyć chwilę
Sajkofanka smakulekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam do mięsa, zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu(...)pomidorowego, doprawiłam do smaku. Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt Do zupy można podać pieczywo,np. czosnkowe -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The basic igredients
bastalenacebula biała · papryka 2 strąki · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 2 łyżki · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać wywarem, ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości; pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, oprószyć mąką. Połączyć z kapustą i parówkami obranymi
Camilla w kuchnirównież niski indeks glikemiczny. Polecana dla przyszłych mam, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy. W tej zupie soczewicy towarzyszą cukinia, marchewka, pietruszka i pomidory. Cudnego aromatu zupie nadają przyprawy: curry, garam masala, bazylia i ostra papryka. Składniki: z przepisu z bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej(...)zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać
Moja Galeria Smakukocyk;) zupa prosta, bez kombinowania, idealna żeby się rozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchłodne listopadowe wieczory. Gulaszowa potrawka Składniki : * 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości * 2 marchewki * cebula * jarzynka do zupy * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta szafranu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier(...)smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe. Idealne na jesienną kolację. Bardzo rozgrzewa przed dodatek ostrych papryk. Udekorować śmietaną
Magiczne Życie Marty