powodem, dla którego często przygotowuję tą zupę, jest jej wprost wyborny smak. składniki dla czterech osób na zupę cały szczupak o wadze około kilograma 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 2 ziemniaki 5 łyżek oliwy 1 papryka czerwona 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki sól,pieprz natka pietruszki na sporządzenie rybnego wywaru gorszych części(...)oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia. Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując
Miód i pieprzdyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku. Musi być ono dobrej jakości - szukajcie takiego, które w wykazie składników ma tylko "mleko kokosowe". Macie wtedy pewność(...)miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem. Podawać ciepłą z wiórkami czekolady lub cienko pokrojoną w paski papryczką chilli
W SMAKsól himalajska, pieprz, "domowa wegeta", 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, natka pietruszki Przygotowanie zupy jest banalnie proste! Sami zobaczcie! Bulion przygotowujemy wg tradycyjnego przepisu na rosół, możecie o tym przeczytać TUTAJ . Przygotowany wywar cedzimy otrzymując klarowny bulion o pięknym(...)kolorze. Ugotowane w wywarze warzywa (marchewkę i pietruszkę) zgniatamy widelcem i dodajemy do zupy. Dodajemy także soczewicę i całość gotujemy przez 15-20 minut. Przyprawiamy 2 łyżkami słodkiej papryki oraz curry, 1 płaską łyżką ostrej papryki oraz natką pietruszki. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotujemy, stale mieszając! Już po kilku minutach uwolni się niezwykle
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!gotujemy 15 minut. Pomidory blendujemy i dodajemy do papryki. W tym czasie na patelni przesmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę i czosnek i zarumieniamy na złoto. Przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką, ostrą oraz sól i pieprz do smaku - gotujemy całość 10 minut. Podajemy na gorąco z grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać warstwowo w salaterce. Do jogurtu dodać sól, pieprz,czosnek i chilli. Polać sałatkę(...)słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru, ale nie rezygnujmy z mango.Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką. Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli
Kulinarny karnet Christopheratakie okazje zawsze mam w zanadrzu opakowanie mrożonego groszku, z którego mogę przygotować pyszną, pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem. Składniki: 450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie) 600ml bulionu 2 szalotki łyżka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z limonki sól i pieprz Do posypania (do wyboru): grzanki groszek ptysiowy cheddar parmezan(...)masłem i podsmażyć. Groszek przepłukać i dorzucić do garnka. chwile podsmażyć mieszając i zalać bulionem. Gotować aż groszek będzie miękki, około 10 minut. Doprawić do smaku ostrą papryką, limonką solą oraz pieprzem. Zupę dokładnie zmiksować, można przecedzić przez sitko. Podawać posypaną wybranymi dodatkami
Piąty grzech głównykét jó barát! Wszystko mogłabym jeść z papryką i pomidorami, jestem więc ogromną fanką węgierskiej kuchni, a ktoś powiedział, że Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII(...)proszku, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę smażymy. Do gotującego się rybno-cebulowego wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli
Kuchenna Kontrrewolucyastwierdzam, że zupa tego typu, bogata w składniki jest świetną alternatywą dla tych, których zdrowie ta oszukana zima nieco załatwiła. (; Spróbujcie, bo naprawdę warto! Składniki: 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego ( u mnie gotowany na korpusie królika) ok 400g. zmielonego mięsa wieprzowego ( u mnie łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione(...)czosnek, kolejno dodajemy drobno pokrojone szalotki - całość szklimy finalnie dodajemy mięso. Całość podduszamy na małym ogniu pod przykryciem ok.10minut. Z podpieczonych papryk ściągamy skórke. Paprykę kroimy na średnią kostkę i dodajemy ją do zupy. Kolejno wrzucamy goździki i ulubione zioła. Gotujemy ją ok. 10-15 minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy
Symfonia Smaków400 ml rosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski
Gotowanie jest łatweSkładniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie przyprawy Gyros papryka żółta papryka czerwona puszka kukurydzy szklanka śmietany 30% 2 garście cebulki prażonej firmy „RAFEX” 4 ziemniaki 2
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 czerwone papryki, 5 dużych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, puszka kukurydzy, 1 duża cebula, 2 kostki rosołowe, 2 łyżki masła, chili- płaska łyżka, słodka papryka
Pobite gary Barbaryziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula
Szefowa kuchniBardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za
Stare Garytruskawkową Krewetki z pomarańczami Wieprzowina pomidorowo jarzynowa Polędwiczki w sosie różanym Serca śniadaniowe Pizza z żurawiną i serem pleśniowym Sałatka z figami i kurczakiem Bułeczki różyczki Zupa pomidorowa z pieczoną papryką
Smaczna Pyzaząbki czosnku 1 papryczka chili lub mielona papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej do smażenia oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar: Do garnka daję na przykład ćwiartkę(...)minut cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję mięso mielone i całość smażę kolejne 5 minut. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę i całość smażę jeszcze 10 minut. Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej: Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut
Uwaga Babcia Gotuje