zupa z papryki - 2000 przepisów (strona:15/134)

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY Z BAZYLIOWĄ ŚMIETANĄ I MOZZARELLĄ 231

Z przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(. Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi

Przepisy Aleksandry
Azjatyckie inspiracje 215

Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę 1 sporą cebulę 2-3 ząbki czosnku 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę(...)przyprawy: 2 łyżki curry, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru, ok. 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, chili lub ostrą mieloną paprykę (opcjonalnie), sól i cukier do smaku (zupa powinna być tylko delikatnie słodkawa) Dodatkowo: kilka placków tortilli (ilość wedle zapotrzebowania) Krewetki rozmrażamy. Marchewkę kroimy dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę

Ratunku obiad
Najlepsza i najprostsza zupa krem z dyni 210

najlepszą, najzwyklejszą i najprostszą wersję bez dodatków i udziwnień. Robię ją rokrocznie po kilka razy i nadal się nie znudziła! (W ramach przypomnienia, pokazywałam już zupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem

Be Fit Be Strong
Zupa brokułowa z serkami topionymi 130

Zalewamy gorącym bulionem I gotujemy do miękkości tak ok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa! Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny. Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu? Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa brokułowa z serkami topionymi 175

Zalewamy gorącym bulionem I gotujemy do miękkości tak ok.8 minut. Następnie miksujemy zupkę I dodajemy serki topione. Jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Zupa gotowa!Można przed podaniem oprószyć papryką I skórką z cytryny.Kto powiedział, że gotowanie zupy zajmuje dużo czasu?Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pomidorowa po faszerowanych paprykach ( z wermiszelem) 208

Zawsze  kiedy robię faszerowane  papryki, cukinie, kabaczki lub  gołąbki  w sosie pomidorowym zostaje mi sporo sosu. A zostaje dlatego, że po to by faszerowane warzywa dobrze się udusiły muszą być przykryte najpierw bulionem, a następnie sosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy-  to zamrozić i podać potem(...)pulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem.Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje.Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

Buniabaje w kuchni
Zupa krem z papryki 174

Mój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek(...)następnie  włożyć paprykę  podsmażać do miękkości.  Wlać bulion  , zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.  Następnie  zupę zblendować na gładko. Przelać zupę przez sito i wlać płyn z powrotem do garnka, a następnie gotować na średnim ogniu.  Mieszając dodać śmietanę i przyprawy, pozostawić przez chwilę, by przeszła ciepłem. Dodatkowo można

Cukier&Puder
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 154

rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru(...)Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Chodzimy w lodówce. Podajemy na zimno z paseczkami krojonej papryki, łyżeczką kwaśnej śmietany i natką pietruszki. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Zupa z pieczonej papryki 171

zupełnie innej części Polski -  siedząc na parapecie, słuchając muzyki relaksacyjnej i wyglądając na morze i port :)  Idealny chill :) Postanowiłam więc przysiąść do zaległej zupy krem z czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2  główki czosnku - chleb na grzanki(...)youtu.be/iHlg1CSWNwE  jak obrać paprykę ;) Obraną paprykę , oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek - wstawiamy na ok. 15-20  min do nagrzanego piekarnika, zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :)  Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na  talerzach układamy ser, zalewamy naszym

dlaSmaQ
Pikantna zupa z cukinią i ryżem 196

wystarczy dodać ulubione składniki i zupa gotowa jest błyskawicznie. Poniższa zupa stanowi lekką propozycję. Ryż i cukinia w parze to niezbyt oszałamiające połączenie, jednak o intensywnym smaku zupy decydują przyprawy: ostra papryka i gałka muszkatołowa, które nadają jej wyrazistego charakteru. Składniki: 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku, pokrojonego w kosteczkę 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej(...)wrzuć pokrojony czosnek. Po minucie wysp przyprawy: paprykę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i podsmaż całość na średnim ogniu przez kolejną minutę.  Do garnka wlej bulion, dodaj cukinię i ryż, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez 10 minut do momentu, kiedy ryż i cukinia będą miękkie. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem według uznania.  4 porcje

Roślinna - blog wegański
Gazpacho - chłodnik hiszpański 206

winny  do smakuprzygotowanieWarzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek, pomidory sparzyć i obrać ze skóry ( nie zawsze to robię ). Wszystkie składniki wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę.Uwagi. Zupę można rozrzedzić wodą , ale ja wolę wersję

Stare Gary
Pachnąca rozmarynem zupa z ciecierzycą 175

Cebule i czosnek wrzucam do garnka i chwile przesmażam na oliwe, aż zmiekną. Dodaję kminek, paprykę wędzona i słodką, cynamon i igiełki romarynu. Smażę wszystko około 2 minut. Następnie dodaję cieciorkę, pomidory, bulion oraz sól i pierz. Gotuję zupę na małym ogniu 10- 15, aby smaki się połączyły. Następnie połowe zupy miksuję na gładki(...)cząski pomidorów i cieciorka. Można się nawet pokusić o odłowienie całej cieciorki i pomidorów z zupy przed jej zmiksowaniem z kaszą. N a koniec dodaje ocet balsamiczny. Zupę podaję ze szczyptą wędzonej papryki i podsmażonym rozmarynem.   Smacznego! Jeśli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz na blogu lub polubisz stronę Simple Dish na Facebooku

Simple Dish
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 170

filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z nasion papryczkę chili, i kawałki pozostałego rybnego mięska. Gotować razem około 10 minut, w międzyczasie doprawiając przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i papryką w proszku.Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gazpacho - andaluzyjski chłodnik pomidorowy 143

soli wsypuję warzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem, jak również z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką, wrzuconymi do środka zupy

Kuchenna Kontrrewolucya