zupa z papryki - 2000 przepisów (strona:20/134)

Ogórkowa małosolna 172

szybko Ogórkowa na skrzydełkach Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 2997

smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej śmietany

A Ty Smakuj Mnie
Zupa ziemniaczana z kukurydzą 171

boczek wędzony 15 dag · cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć

Camilla w kuchni
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 161

każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz- 1 łyżeczka papryki wędzonej- 1 łyżeczka(...)wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem czosnku

mojewypiekiinietylko
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 169

papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru

Luźna Kuchnia
Zupa węgierska 235

dworze mróz, więc najlepiej rozgrzać się pyszną zupą węgierską. Zupą lekko ostro i delikatnie słodko-kwaśną z dodatkiem mięciutkiej wołowinki i pieczarek :) Składniki: 500 g wołowiny, 2 czerwone papryki, 2 szklanki bulionu, 2 cebule, 300 g pieczarek, 200 g marynowanych pieczarek, 50 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka pieprzu, 0,5 łyżeczki chilli. Przygotowanie(...)zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i chilli oraz dodajemy pieczarki marynowane wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy. Zupkę podałam z pieczywem chrupkim Piekarnia Galicyjska

Aga w kuchni
Zupa ziemniaczana 'Hotel Ferenc' 140

pieczarki 4-6 szt · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino czerwone wytrawne 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · musztarda · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wrzącą wodą osoloną, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do mięsa w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki

Camilla w kuchni
Gulasz po polsku 169

obiady. Często podaję go z makaronem, ryżem, różnego rodzaju kluskami, z plackiem ziemniaczanym, a czasami dorzucam kilka ugotowanych ziemniaków i mamy pyszną, zawiesistą, rozgrzewającą zupę. Mąż nie bardzo przepada za papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów(...)gałązek tymianku świeżego (ewentualnie łyżeczka suszonego) przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie czosnek granulowany sól pieprz olej 2 -3 łyżki mąki 1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów      Mięso kroimy w kawałki. Cebulkę w kostkę, a czosnek siekamy na drobno

Rozpustne gotowanie
Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki. 145

zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny. Składniki (na średni garnek): 1/2 szyi indyczej woda 1 marchew 1 mała pietruszka 1/4 selera 5-6 plasterków pora 7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej kawałki papryk - najlepiej(...)Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski. Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz zupą. Tak jak pisałam

Kuchnia po mojemu
Pikantne flaczki drobiowe 345

bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
lekka zupa paprykowo pomidorowa 220

zupa paprykowo pomidorowa Pełna witamin, aromatu i smaku zupa z dojrzałych warzyw, znajdzie z pewnością wielu kulinarnych amatorów. składniki dla czterech osób 2-3 papryki 5-6 pomidorów 1 cebula 1,5 bulionu 2 ząbki czosnku 1 korzeń pietruszki 50 g ryżu sól, pieprz maggi domowe 2 łyżki oliwy  świeża bazylia 1 łyżeczka słodkiej papryki ewentualnie  szczypta ostrej(...)stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski i dodajemy do gotującej się zupy, całość gotujemy przez pięć minut, przyprawiając maggi, solą pieprzem oraz słodka i ostrą papryką. Na koniec do garnka dodajemy posiekaną świeżą bazylię

Miód i pieprz
Zupa ze słodkiej kapusty 276

pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2,5 litra zimnej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka majeranku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Olej do podsmażenia cebuli;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę(...)Odsączyć z tłuszczu. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę.Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy.Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat.Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa

Gospodyni Miejska
ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW 223

Świetnie nadadzą się tu pomidory malinowe.  Co tu dużo pisać, zupa smakuje rewelacyjnie i ciężko się od niej oderwać :D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,2 kg dojrzałych pomidorów (polecam malinowe) 1 średnia główka czosnku 1 średnia cebula  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są mniej(...)wyjmiesz pomidory z piekarnika.  Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika, dodaj wraz z cebula do wywaru, czosnek wyciśnij z łusek i również wrzuć do zupy.  Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier i słodką śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem.  Podawaj zupę z bagietka, ryżem lub makaronem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 196

makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy spokojnie można zająć się czymś innym), a zrobienie z niej sosu to 10-15 dodatkowych minut. Namówiłam Was? :) Składniki: 4 czerwone papryki 1 łyżka oleju 2 cebule, posiekane 3-4 ząbki czosnku, posiekane 1 szklanka niesłodzonego(...)solą i pieprzem. W tym momencie masz już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku. 6. Zawartość patelni (najlepiej takiej z grubym dnem) natomiast musisz zredukować, czyli trzymać kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu

Powiedz dietom nie
Zupa krem z pomidorów z serem pleśniowym 250

mnie pół na pół wołowego i wieprzowego) - puszka pomidorów - opakowanie passaty pomidorowej - 200 g sera pleśniowego - bazylia, oregano - słodka i ostra czerwona papryka - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: chleb na grzanki To jedna z fajniejszych do przygotowania zup, bo praktycznie robi się sama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest(...)gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę dla podkreślenia smaku, jeśli jednak lubicie zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać :) W międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo (u mnie

Kulinarne zapędy Kokosa