brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać do brukselki
Camilla w kuchnibardzo ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie wyjeść wszystkiego, zanim jeszcze zupa się ugotowała... Do kremu z marchewki pasuje wspaniale, a C. cieszył się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego smaku, chilli ostrości. Idealnie rozgrzewa i syci(...)ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut.Zupę podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaków 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) olej do smażenia przyprawy : 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczkę kminku mielonego do smaku : pieprz czarny , pieprz cayenne , sól Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać . W nawiasach podałam przykładową wagę składników . Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną(...)olejem przez około 10 minut . Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa , mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu . Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej : Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę . Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki . Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę . Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej
Uwaga Babcia Gotujesądziłam, że kiedykolwiek połączę tak słodki smak, jakim cechuje się banan, z cebulą, curry i ostrą papryką. Postanowiłam jednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo pikantna. Zupa daje na długo uczucie sytości, a dodatkowo jest bogata w magnez, fosfor i potas:) Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 7 bananów 2 cebule(...)jogurtu naturalnego Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni z odrobiną oleju. Zalewamy wywarem, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w plastry banany, paprykę, curry, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy jogurt uprzednio wymieszany z odrobiną zupy, blendujemy. Podajemy gorące. 1 porcja zawiera: 306 kcal 6,5 g białka 2,4 g tłuszczu
Powiedz dietom niezupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g) szczypta słodkiej i ostrej papryki łyżka oliwy sól(...)rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie) i pieprzem. Podawać natychmiast przybraną jogurtem greckim. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzypadkiem wpadla mi w rece w trakcie jednych z zakupow. Przewertowalam pospiesznie kartki, ale przepis utkwil mi w pamieci. Zapewne nie odtworzylam go w stu procentach, ale i tak zupa zyskala uznanie nas wszystkich. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje.Zupa pomidorowa z soczewicaskladniki:500g pomidorow150g czerwonej soczewicy1 papryczka chili1 czerwona papryka1 cebula500ml bulionu warzywnego2 zabki czosnkusol, pieprz, natka pietruszkiwykonanie:Pomidory(...)usunac gniazda nasienne, a nastepnie drobno posiekac. Podobnie postapic z czerwona papryka, z tym, ze ja pokroic w srednia kostke.Cebule i czosnek posiekac i podsmazyc chwile na odrobinie oliwy. Dodac pomidory i zalac calosc bulionem. Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut.Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut.Calosc doprawic sola i pieprzem oraz
Przysmaki Karolkiznacie, to bogracze. Z nich wywodzi się właśnie leczo. Ja wolę delikatniejszą (mniej tłustą i mniej pikantną) i odrobinę bardziej płynną, ale nie przypominającą zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec(...)naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość na niewielkim ogniu, około 30-40 minut, bez przykrycia, co jakiś
Karo in the KitchenZimmmmnoooooo zimno, ale o tym chyba nikomu nie trzeba mówić :) az się by chciało cały ten okres spędzić w łóżku oj fajnie by było....ale niestety
NaKońcuJęzykadużą kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówpomyślałabym, że zupa z cebuli może być tak dobra, a jednak;) Bardzo polecam:) Składniki: 7 cebul 1,25 litra bulionu warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki(...)masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego chleb, doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę
Krakowskie smaki Anitłumaczeń zawartych w karcie - Polak tyle się wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika z estragonem. Ta wersja jest na bazie pomidorów i papryki słodkiej. Wg mnie lepsza jest zabielana zupa, aczkolwiek mięso bardzo kruche i naprawdę smakowe. Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej
Right Behind The Kitchenletnia zupa minestrone składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone(...)cząstki pomidory, razem z ziarnami ciecierzycy. Całość zalewamy litrem wody, ( lub bulionu) i gotujemy około 40-50 minut ( aż ciecierzyca zmięknie). Do zupy z ugotowaną ciecierzycą, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, razem z pokrojonymi w plastry papryką i cukinią. Gotujemy jeszcze przez trzy minuty, a następnie nakładamy na talerze, dodając (ewentualnie ) oddzielnie ugotowany makaron. Zupę posypujemy posiekaną bazylią oraz szczypiorem
Miód i pieprzmarchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski i dodajemy do kapusty. Papryczkę chilli również pozbawiamy gniazd nasiennych (już na wstępie zredukujemy tym samym jej ostrość), ale do tej czynności proponuję założyć rękawiczki(...)dodajemy do kapuśniaku razem z prażoną cebulką, zagotowujemy.Kapuśniak ze słodkiej kapusty, wyglądem i smakiem, niewiele odbiega od tradycyjnego. Przesmażona z warzywami, drobno poszatkowana kapusta, wydobyła do zupy całe bogactwo aromatów. Dodatek papryk i smażonych z przyprawami pomidorów, wyjątkowo nadał mu pikanterii i podniósł walory smakowe. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kapuśniak ze słodkiej kapusty appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoząbki czosnku -4 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe -do smaku: wegeta, pieprz, papryka słodka + ewentualnie maggi -puszka pomidorów w kostke jeśli ktoś nie ma soku,lub przetarte świeże pomidory z ogródka jak u mnie .. ..... WYKONANIE(...)momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać koperek i pietruszkę. Smacznego
w mojej kuchnibulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki szczypta kminu rzymskiego szczypta czarnuszki sól, maggi domowe 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą. Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, drobno siekamy również ząbek czosnku. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią(...)marchew, smażymy przez chwilę, a następnie zalewamy całość bulionem. Teraz dodajemy cieciorkę, odlewając wcześniej wodę w której się moczyła. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. Następnie d odajemy pokrojone w grube plastry pomidory, solimy, wsypujemy słodką paprykę i gotujemy całość przez pięć minut. Na koniec przyprawiamy maggi, kminem oraz czarnuszką, dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy
Miód i pieprz