Składniki: golonka wieprzowa 3 średnie, kucharek 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka wędzona Royal Brand, przyprawa garam masala Royal Brand, olej rzepakowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 1 szklanka golonki średniej wielkości umyć, osuszyć i każdą natrzeć olejem kucharek, czosnek, paprykę wędzoną, garam masala wymieszać i natrzeć golonki, dzięki natarciu wcześniej olejem
W Mojej Kuchni LubięLubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;) Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać(...)ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz do smaku łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać
Krakowskie smaki Anisportowo-zimowym tygodniu czas na wywołanie wiosny :D Zupa krem groszkowy Czas przygotowania tego dania to maksymalnie 15 min SKŁADNIKI: 1 puszka zielonego groszku 1 cebula 1 duży jogurt 1 serek topiony boczek groszek ptysiowy sól, pieprz, chilli Pokrojona w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Następnie cebulę chwilę dusić w małej ilości wody, dodać odcedzony groszek. zmiksować(...)blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać niecały jogurt i serek topiony. Zmiksować. Całość doprowadzić do wrzenia. W tym czasie pokroić boczek i uprażyć doprawiając papryką chilli. Krem podawać z groszkiem ptysiowym i uprażonym boczkiem. Zupa wychodzi bardziej zielona niż na zdjęciach :P Dobrze tak zdrowo zacząć tydzień :D SMACZNEGO
MarciochaKucharzyGazpacho, czyli niby zupa pomidorowa na zimno. Taki chłodnik. A przecież gazpacho to jedna z najbardziej klasycznych potraw kuchni hiszpańskiej (dokładnie andaluzyjskiej). Ma wiele odmian, a tradycyjna składa się ze świeżych pomidorów, octu, oliwy, innych surowych warzyw (papryka, ogórek) i rozmoczonego chleba. Ja przedstawiam Wam nieco bogatszą wersję z dodatkiem oliwek i płatków migdałów. Składniki: – 1 kg świeżych pomidorów
Pociąg Do Kuchnipieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki - 2 l bulionu warzywnego - 6 dużych, świeżych marchewek - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części(...)kluski. Chwilę gotujemy, po czym przekładamy do wody z lodem. Gdy wszystkie kluseczki ugotujemy, odsączamy na durszlaku. 4. Zupa Bulion przecedzamy przez drobne sito, by uzyskać klarowny, czysty wywar. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę świeże, surowe marchewki i paprykę (obraną ze skóry) oraz przygotowane wcześniej mięso. Gotujemy od 30 do 40 minut. Doprawiamy świeżym pieprzem, solą, odrobiną kurkumy
Sajkofanka smakuBardzo aromatyczna zupa z dyni z dodatkiem krewetek. Swój niezwykły smak zupa zawdzięcza dużej ilości przypraw: imbiru, słodkiej i ostrej papryki, kurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Moja Galeria Smakułyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny
Tradycyjna Kuchniabochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić
Humanistka w kuchniNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1 szalotka1
kulinarnyJakilka minut. Ja lubię klasyczną wersje gulaszu, więc nie dodaję warzyw do gulaszu, jakoś mi nie pasują one tutaj, jeśli ktoś lubi może dodać świeżą paprykę, pieczarki czy pomidory. Ja je jednak dodaję do zupy gulaszowej. Gulasz gotujemy do miękkości mięsa (około 1 godziny), pod koniec gotowania ja przyprawiam gulasz majerankiem, solą i pieprzem, tym razem pieprzem młotkowanym z kolendrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOgórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika
Gosia gotujegotującego się wywaru włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut. Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę. Podawać z grzankami z czosnkiem. *ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były
królestwo garówKolejna zupa, która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku(...)smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem, papryką w proszku i szczyptą cukru. Pogotowałam jeszcze chwilkę, żeby smaki się połączyły. Zupę podałam posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki
Kuchenne zapiski Edytypomidora pozbawionego skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki oraz
Mango Papajazakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim(...)Przecedź zupę do innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni sojową kiełbasą, pieczonym tofu i cieciorką (tofu pokrój na małe kawałki, posyp solą kala namak, natomiast ugotowaną cieciorkę natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i słodką papryką
Roślinna - blog wegański