Zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami Potrzebne składniki: bulion warzywny przecier pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ) lub pomidory z puszki . 1 cukinia 1 bakłażan 1 papryka garść liści bazylii 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru(...)warzywnego dodajemy przecier pomidorowy (najlepiej własnej produkcji) lub pomidory z puszki i gotujemy przez ok. 10 min. Warzywa: cukinia, bakłażan, papryka marynujemy w oliwie, majeranku, pieprzu, soli i grillujemy. Grillowane warzywa dodajemy do zupy doprawiamy do smaku bazylią, oregano, pieprzem i solą
Łycha smakówmgnieniu oka. Zupy serowe wspaniale nadają się na szybki obiad, bo ich przygotowywanie nie zajmuje wiele czasu, a produkty przeważnie znajdą się w każdej lodówce bez problemu. Składniki: 3 dowolne serki topione (po 100 g), około 10 cm pora , 2 łyżki oliwy z oliwek , 200 ml słodkiej śmietany , sól do smaku, ostra papryka mielona do smaku, około(...)rozpuszczenia serków. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dobrze wszystko razem wymieszać i doprawić solą i papryką. Podawać z serowymi grzankami i ze szczypiorkiem. Lubicie takie zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam leczo i w sezonie letnim mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza
Ostra na Słodkoniej piersi z kurczaka. Tym razem postanowiłam, że bazą zupy będą krewetki koktajlowe. Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu(...)Pora kroimy w plastry. Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili co dało im lekko pikantny smak. Następnie dodajemy warzywa do wywaru z krewetkami. Do zupy dodajemy sos rybny, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Na koniec otwieramy puszkę mleka kokosowego. Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać
Taste TherapyMoże wczorajsza mroźna, ale słoneczna pogoda natchnęła Was na wielkie przedświąteczne porządki z myciem balkonów i okien włącznie oraz opatulaniem roślin na zimę? Na rozgrzanie proponuję
Weekendy w domu i ogrodziedyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru(...)miękkości paprykę oraz cebulkę na odrobinie oleju. Po upływie 15 min dodajemy uduszoną cebulkę, paprykę i gotujemy całość około 5 min. Następnie całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę, dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie
Sprawdzone przepisy kulinarnekurczakiem oraz pogoda za oknem. Ostatnie dni pokazały jak blisko jest jesień i niestety często towarzysząca jej szaruga. Zrobiło się zimno, ciemno i mokro.Ta zupa swoją barwą oraz delikatnym lekkim smakiem marchwi z nutą pieczonej papryki i imbiru zdecydowanie poprawi humor w jesienne szare dni. Składniki: 5 marchwi 1 papryka żółta 1 mała papryka czerwona 2 niewielkie pomidory plaster dyni(...)pieprz. Ugotowaną marchew, imbir i dynię miksujemy wraz z papryką pieczoną z kurczakiem na gładko. Lepiej wyciągnąć warzywa z wywaru co by nie być w żółte ciapki ;) Dolewamy wywar z gotowania i pieczenia. Jeśli powstały krem jest zbyt gęsty podlewamy wodą. Wrzucamy kostkę serka topionego. Nada ona zupie aksamitną konsystencję. Jeśli nie chce się rozpuścić - miksujemy chwilkę. Zupa - krem gotowa
Kuchnia po mojemumorza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać
Kulinarne przygody Gatitynamysłach, odrzuconych projektach i chwilach zwątpienia, w końcu padło na zupę. Cóż, może i prozaiczna, ale w listopadzie, po powrocie do domu z zamglonego, deszczowego świata, miska z rozgrzewającą zupą to marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki (dla koloru i słodyczy), pietruszki (dla zaostrzenia smaku) i ziemniaków (żeby całość odpowiednio zagęścić). Z przypraw postawiłam na ostrą pastę(...)przyprawę, chwilę podsmażyć. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić. Dodać pozostałe warzywa; gdy wchłoną cały tłuszcz, wlać bulion i dodać słodką paprykę. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone łodygi selera. Po 2-3 minutach(...)przyprawy (kolendrę, chilli, kumin, wędzoną paprykę), zmiażdżony czosnek i drobno posiekany imbir. Przesmażamy wszystko razem około minuty mieszając, aby przyprawy się nie przypaliły. Powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach pod wpływem ciepła. Wtedy dodajemy przepłukaną wcześniej soczewicę i zalewamy całość wrzątkiem (około 1,5- 2 litry w zależności czy wolimy zupę bardziej gęstą czy rzadką). Po około
Simple Dishpomidorówka zdrowa! Moja taka jest, gdyż chemii w niej nie ma. Za to jest smak i aromat suszonych warzyw, a sama zupa przygotowana jest na soku z 100% pomidorów. Składniki -Ryż z Pomidorami i Papryką od SYS – danie gotowe, które wykorzystałam do zupy.Córka "zasugerowala mi" by zrobić misiowi zdjęcie z kartonem! Oto on! W skład(...)mieszanki wchodzi- ryż, soczewica, suszony pomidor,papryka oraz cebula. -bazylia -koperek -pieprz ziołowy Skworcu -estragon Skworcu -zioła Małgorzaty Skworcu , przyprawa wspomagająca odchudzanie – zamiast chemicznych kostek oliwa z oliwek Olitalia od Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam
Z Kuchni Do Kuchniskórki. Przekroić, oddzielić gniazda nasienne. Gniazda z sokiem i skórkami prztrzeć przez sito do miski blendera (lub zwykłej wysokiej, jeżeli używamy blendera ręcznego). 1/2 pomidora, po kawałku ogórka, papryki czerwonej i zielonej pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok. Resztę warzyw pokroić na większe części. Przełożyć do misy do zmiksowania. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, dołożyć do pozostałych(...)wcześniej chleb. Całość zmiksować na gładką konsystencję. Doprawić solą dodać oliwę z oliwek, jeszcze chwilę zmiksować. Dodać ocet i sok z cytryny (najlepiej stopniowo do uzyskania pasującego smaku). Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wtedy też trzeba jeszcze doprawić solą i octem. Chłodnik można podawać od razu, ale lepszy jest mocno schłodzony. Zupę przelać
Pełny talerzSkładniki: karkówka 1,2 kg, przyprawa Harrisa Royal Brand 4 łyżeczki, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 5 łyżek, woda 1 szklanka nie tłusty kawał karkówki bez kości umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym olejem z przyprawą w płynie natrzeć dobrze mięso, paprykę wędzoną Royal Brand wsypać
W Mojej Kuchni Lubiędelikatna gorycz nasion siemienia lnianego. Bogaty, intensywny smak, a także ciekawy wygląd sprawia, że czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Wszystkie smakują rewelacyjnie, jednak gdybym miała wybrać najlepsze(...)idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej. Takimi pełnowartościowymi krakersami można zastępować zwykłe pieczywo, idealne więc będą do przegryzania razem z sałatką czy zupą krem wzbogacając ich smak i sycąc na dłużej. I to już wszystkie produkty. Mając na uwadze grzeszki dzisiejszego przemysłu spożywczego, niezmiernie cieszy fakt, że istnieją ludzie, który realizując swoje
Roślinna - blog wegańskiZupa meksykańska SKŁADNIKI : 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła(...)pieprzem, dodać kaszę manną, starannie wyrobić. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański. Przyprawić do smaku przyprawami. Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut
Kuchnia Danusi