pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany
Smaki EwyPałac Kultury i Nauki. Co do jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli na bogato
pieprzny smaczekSkładniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści
ClauditteMissCookingskładników. Nie bójmy się curry, kolendry, trawy cytrynowej, imbiru czy innych mniej znanych składników, bo to właśnie one tworzą ten intensywny smak. No i oczywiście papryczka chilli. Bo zupa tajska musi być ostra i kropka. :)Składniki (na 3 porcje):pół średniej cebuli1 ząbek czosnku3-4 cm korzenia imbirupół czerwonej papryki3 małe papryczki chilli lub 1 duża (ewentualnie 1 łyżeczka chilli(...)kroimy na niewielkie kawałki, a obranego wcześniej ze skóry pomidora w kosteczkę.Wszystkie sypkie przyprawy (curry, imbir, paprykę, kurkumę, kolendrę, trawę cytrynową i cynamon) wsypujemy do moździerza i ucieramy. Jeśli mamy świeżą trawę cytrynową, to delikatnie ją rozgniatamy i dodajemy do zupy później.Do średniego garnka o grubym dnie wlewamy olej arachidowy i smażymy na nim kilka minut pokrojone wcześniej
Zakręcony WidelecBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki2 łyżki oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane150 g kiełbaski chorizo, pokrojone
Stare Garyzupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów
Smakowity Blog KulinarnyMoże z 10 lat temu moja mama znalazła przepis na "Flaczki jarskie" w jakiejś książce kucharskiej. Było to tak dawno temu, że zapomniałam jakie
Przepisy AleksandryTaką smaczną zupę można zrobić dość szybko. I wystarczy niewiele składników... Fakt, że podanie obiadu też jest ważne, szczególnie przy szczególnych okazjach. Może przydałby mi się serwis obiadowy karolina , ale bez niego też sobie poradziłam :) Składniki : mrożone chińskie warzywa, połowa z 450 g mięso z kurczaka i indyka po 20 dag mąka ziemniaczana, vegeta Natura sos sojowy przyprawa pięciu smaków(...)najlepiej na maśle klarowanym Na około litr wrzątku wrzucamy warzywa, dodajemy mięso i gotujemy do miękkości Doprawiamy do smaku sosem sojowym, mieloną papryką, solą, pieprzem czarnym i przyprawą pięciu smaków (kamis). Z tej porcji składników wyszło mi zupy dla 4 osób. Z całej torebki mrożonki można przygotować obiad dla co najmniej 6- 8 osób. Smacznego
Proste Potrawypodać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty(...)plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe
Kulinarne przygody Gatitydusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.Przygotowana zupę
w mojej kuchniteż zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry i smaczny bo swój :)Oto moja wersja zupy gulaszowejSKŁADNIKI : wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa )ziemniaki 4 sztmarchew 2 sztcebula 3 sztseler naciowy 2 gałązki pietruszka korzeń 1 sztpapryka czerwona(...)kawałki, marchew w plastry pietruszkę, seler naciowy w kostkę, paprykę w większą kostkę, ziemniaki na słupki- cebulę, czosnek kroję w drobną kostkę- rozgrzewam oliwę w garnku z grubym dnem- gdy oliwa jest rozgrzana wrzucam cebulę, potem czosnek i szklę- gdy mięso już przeszło obsypuję mąką ( zagęści nam to zupę )- wrzucam do cebuli i obsmażam z każdej strony- dolewam
Basia w kuchnitajskia - Tom yum , węgierska – halászlé , śródziemnomorska – bouillabaisse , rosyjskie - ucha i szczi , wegierska - halászlé , flamandzka – waterzooi , hiszpańska i katalońska – zarzuela de mariscos , polska – zupa rybna . Zupa rybna z kluskami francuskimi. Składniki (na duży garnek): - ok. 2 kg filetów z różnych ryb bez skóry (pstrąga łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny(...)wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa do smażenia - natka pietruszki Składniki na kluski francuskie: - 4 jajka - 4 łyżki miękkiego masła - mąka tortowa - sól Podstawą zupy rybnej jest wywar ugotowany na resztkach pozostałych z filetowania ryb (głowy, kręgosłupy…), ale można też wykorzystać wywar warzywny lub drobiowy
mojewypiekiinietylkoząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej
Luźna Kuchniamnie idealna wg mnie też zdrowa a do tego sycąca i rozgrzewająca. Ze świeżą bułeczką…Zapraszam Stopień trudności: średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś(...)paseczki wrzucić do garnka z warzywami i gotować jeszcze ok 10-15 minut. Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką
Kubki smakuPomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku
Pause Gotowanie!