Shma-xian-ka czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje OK 3-4 l bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru 1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie 1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku(...)minut przed końcem gotowania dodać szmaciaki. Posypać posiekaną kolendrą ( tu natka pietruszki). Dodałabym tutaj jeszcze świeżą papryczkę chilli ale nie miałam ;) Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa
Jemy Pijemyprzepis okazuje się tym najlepszym. Tak było m.in. w przypadku tej zupy - kremu z pomidorów z mlekiem kokosowym. Mleka kokosowego użyłam do zagęszczenia, nadania kremowej konsystencji, poza tym jest to dla mnie świetny zamiennik zwykłej śmietany, której od jakiegoś czasu nie używam ze względu na nietolerancję laktozy. Szczypta papryki nadała lekkiej pikanterii, dodałam ją też po to, by się rozgrzać(...)ugotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą ugotowane, dodaj pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, by się rozpadły. Zupę przestudź, po czym zblenduj, by miała gładką konsystencję. Przelej ponownie do garnka, podgrzej, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką, zagęść mlekiem kokosowym. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki, grzanki i opcjonalnie szczyptę papryki. Smacznego
Moje Qulinariamajeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości(...)warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory. Doprawiam majerankiem, mielonym kminkiem i papryką. Gotuję jeszcze chwilkę, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. W tym momencie zupę można zabielić łyżką śmietany, ja tego nie robię, wolimy czysty barszczyk. Zupę podaję posypaną natka pietruszki z osobno ugotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZupa rozgrzewająca z pulpecikami Składniki: 0,5 kg - pieczarek 2- papryki słodkie 2- słoiki sosu meksykańskiego 2- puszki fasoli czerwonej sól i pieprz 1- marchewka(...)orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować. Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą, oraz sos meksykański, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą, zagotować. (function
Kuchnia DanusiPrzyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje: 1,5 kg słodkich pomidorów 1-2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku(...)czosnek i suszone pomidory. Zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 10-15 minut. Nastepnie całość blendujemy na gładki krem i doprawiamy papryka, harrisą, solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem. Zupę podajemy gorącą, udekorowaną pesto i kilkoma plastrami mozarelli, w towarzystwie chrupiacych grzanek. * Pesto (można użyć gotowego, ale polecam zrobić domowe): 1 doniczka bazylii (uzywamy samych
Zawsze głodna!dodać suszone baldachimy kopru z łodygami i po zagotowaniu wsypac ryż, gotowac z 10 minut wsypać kucharka, mielony pieprz, wędzoną paprykę, wlać rozdrobnione pomidory z papryką, pojemnik opłukać 1/2 l wody i wlać do zupy, dodać czosnek, masło i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu, na koniec dodac posiekany koperek zupa jest przepyszna, rozgrzewająca, aromatyczna i syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięopłukać i pokroić w talarki, dodać do garnka. Wlać bulion i ugotować całość do miękkości. Po ugotowaniu zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę doprawić sokiem wyciśniętym z grejpfruta, solą, cukrem i odrobiną ostrej papryki. Można dodać również starty imbir, jeśli ktoś lubi. Podawać na ciepło lub zimno. Wspaniale smakuje z dodatkiem słodkiej śmietanki. Czyż ta zupa nie wygląda
Codzienna kuchnia niecodziennajedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie". Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy(...)szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu ok 15 min . - dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min. - dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon. - doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne. Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania
Eli Gotowanierazem do podduszonych na maśle pomidorów dołożyłam łososia. Pomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna i sycąca, na pewno będę ją gotować częściej. Tym bardziej, ze przygotowuje się ją błyskawicznie. Składniki: 30-40 dkg surowego łososia , 4-5 łyżek masła , około(...)Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone pomidory z puszki wraz z sokiem. Papryczkę chili posiekać drobno, dołożyć do garnka. Można ją zastąpić ostrą mieloną papryką ewentualnie. Dolać wodę, doprawić solą i cukrem. Zupę przez chwilę gotować. Na końcu dodać wyfiletowanego i pokrojonego w kostkę łososia, zagotować i odstawić z ognia. Na talerzu posypać posiekanym szczypiorem. Zupa jest równie smaczna
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli lubicie jedzenie na ostro to musicie posmakować innej odsłony kotletów mielonych. pół kg drobiowego mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka jajko pół łyżeczki
Humanistka w kuchniżywych kolorów za oknem, że wynagradzam je sobie w potrawach! Dziś na pierwszy rzut leci zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny. Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka(...)melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy 1cm skórki od cytryny, parę listków melisy oraz dodajemy bulion
upichconaMoże pełnia sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków(...)czosnek, kroimy je w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach dodajemy dynię. 5. Na patelnię dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku
Kuchnia Pełna Pasjiziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu). Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy aż się krem zagotuje. Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem
Łycha smaków