sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili
Mango PapajaWrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe podajemy posypane natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mielonej wołowiny – 1 duża cebula pokrojona w kostkę – 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę – 1 łyżka koncentratu pomidorowego pomidorowej(...)odrobinie oliwy mieloną wołowinę. Musi się zrumienić i w całości usmażyć. Wtedy dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, przyprawę taco i koncentrat pomidorowy. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj odsączone fasolę oraz kukurydzą, puszkę krojonych pomidorów (w całości oraz dolej wodę). Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Na koniec spróbuj zupę i dopraw jeśli zajdzie taka
nietylkopasta.pldodaje mięso mielone i smażę przez chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor, dodaje świeżą paprykę doprawiam solą pieprzem, chili, papryką słodką i kolendrą i całość smażę przez 10 minut. Dodaje kukurydzę, czerwoną fasolę, pomidory z puszki oraz dwie szklanki wody i całość gotuje pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaje szklankę wody jeśli zupa jest zbyt
Kulinarne przygodyskładniki * 2 udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka mielona * tymianek * przyprawa do zup w płynie * kminek mielony * 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g) Sposób wykonania Udka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli(...)garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, do średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić
Mix smakunachosów. Zupę zacząłem przygotowywać od przesmażenia wołowiny. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuciłem dwie posiekane w drobne piórka cebule, 2 drobno posiekane ząbki czosnku oraz 2/3 posiekanej drobno wraz z peskami papryczki chili. Jestem fanem ostrego smaku, ale aby uzyskać łagodniejszą wersję dania należy posiekać papryczkę chili bez pestek. Kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem na patelnię mieloną(...)kolendry i 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego. Doprawiłem mięso niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem i całość smażyłem przez około 4 minuty. Pod koniec smażenia dodałem do mięsa otartą skórkę z cytryny. Po tym czasie przełożyłem mięso do garnka. Do mięsa dodałem po jednej puszce czarnej, czerwonej i białej fasoli, a także kukurydzy wraz z zalewą
Wyprawy kulinarnełyżeczki, włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 4 litry, ryż 3/4 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, natka pietruszki 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku, kucharek - do smaku mielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kaszką manną, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, jeśli jest za luźne to dosypać tartej bułki i formować klopsiki 5 cm wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną(...)minut na średnim ogniu klopsiki wyjąć na talerz i do wywaru wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu, do smaku dodać majeranek, kucharka, przyprawę w płynie, włożyć ponownie klopsiki, wymieszać zupę ze słodką śmietaną 18%, dodać mrożoną natkę pietruszki lub świeżą zupa jest syta i rozgrzewająca w chłodne dni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNiezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni. Składniki: 500g mięsa wieprzowego z łopatki 5 porów 400g serka topionego śmietankowego 1 cebula 1 ząbek czosnku natka z pietruszki 1,5l wody sól pieprz olej vegeta Wykonanie(...)grubszą kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia serka. 4. Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyżeby mieli siłę przetrwać całonocną imprezę. Zupa rzeczywiście jest sycącą, składa się bowiem z dużej ilości warzyw, rosołu i pływających w nim pulpecików. W rzeczywistości oryginalną, włoską nazwę ministra maritata można raczej przetłumaczyć jako pożeniona zupa, czy coś w tym rodzaju:) Nazwa nie odnosi się do przyjęcia weselnego, ale odzwierciedla złożoność składników zupy i niecodzienne połączenie warzyw i mięsa, pożenionych(...)jakiś krem), ale też bardzo nam się podoba skład zupy, w której jest dużo warzyw, drobny makaron i aromatyczne, małe pulpeciki. Taka zupa spokojnie wystarczy za cały obiad. Przepis pochodzi z bloga Cookingclassy.com Polecamy też przepis na super prostą iracką zupę z soczewicy z mięsnymi pulpecikami Składniki: Pulpeciki 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 4 łyżki bułki tartej
Niedzielny kucharzPożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą! Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów. Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna. Składniki: 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 puszki pomidorów krojonych 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki) 1 łyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej(...)łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego 750 ml wody Przygotowanie: W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką oraz kuminem. Gotujemy przez 15-20 min. Podajemy
CzarnawisienkaSkładniki: 1/2 kg mielone z drobiu, 1 sztuka jajka, 3 łyżki kasza manna, 4 łyżki tarta bułka, 2 łyżeczki kucharek, 1 mała cebula, 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięgrzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była gęściejsza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg ziemniaki, 1/2 pęczka włoszczyzna, 4 litry woda, 2 sztuki ziele angielskie całe, 2 sztuki liście laurowe, 1 łyżka vegeta, 1/2 kg mielone
W Mojej Kuchni Lubięmarchewki z klopsikami w stylu marokańskim składniki: 800 g marchwi 2 ziemniaki 1 duża cebula lub 2 małe 2 ząbki czosnku 2 szczypty mielonego imbiru 200 ml mleczka kokosowego limonka 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pęczek kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól, pieprz olej(...)sokiem z limonki. Do mięsa mielonego dodajemy pozostałą cebulę, koncentrat pomidorowy, jajko, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy - kmin rzymski, pieprz ziołowy, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso i za pomocą łyżeczki do herbaty oddzielamy porcje mięsa, które w dłoniach formujemy w małe kulki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Zupę podajemy z klopsikami i kolendrą
Przysmaki Karolki