zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:17/145)

Zupa gulaszowa + film 195

pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.  składniki na 5 porcji 50 dag mięsa wieprzowego 400 g kukurydzy konserwowej z puszki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g ketchupu kieleckiego  o smaku śliwkowym(...)pokrojone ziemniaki, paprykę,  pieczarki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz ketchup kielecki o smaku śliwkowym, zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Gotową zupę podajemy z pieczywem

Smakowite Dania
Polędwiczki w orzechowej skorupce z pieczonymi jabłkami 176

twarde jabłka (najlepiej lekko kwaskowate, jak np. ligol) sól świeżo mielony pieprz Polędwiczki umyć, osuszyć. Ostrym nożem wyciąć wszystkie błonki i tłuszcz. Odciąć węższy koniec polędwiczek, żeby nadać im równy kształt (odcięty kawałek można wykorzystać np. do zupy, pierogów lub gulaszu). Mięso posmarować olejem, natrzeć solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na 1 godzinę

Pełny talerz
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 196

pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość duże) litr bulionu (od bidy może być z kostki) lub wody nać pietruszki 300 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki bułki tartej  jedno jajko sól pieprz 100 gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru(...)Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki, smażymy

Mango Papaja
Zupa porowo-serowa z gorgonzolą, gruszką i klopsikami 131

wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn  sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy do niej jajko, ścieramy ser i doprawiamy naprawdę sporą ilością soli oraz pieprzu. Zanim usmażycie całość usmażcie odrobinę mięsa, by sprawdzić czy jest odpowiednio doprawione. Z tak przygotowanego mięsa formuję klopsiki(...)obracając je poruszając patelnią, by równomiernie się podsmażyły. Następnie zdejmuję je z ognia i odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane klopsiki możecie odgrzać przed podaniem w zupie w piekarniku, by były ciepłe i chrupiące. Karmelizowana gruszka: 3 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 2-3 łyżki miodu Gruszkę kroimy na pół, a następnie na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne

Cooking Monster
Cebula 213

mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając

Klaudynkowa kuchnia
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 265

zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 gram mielonej wołowiny kilka nachosów tarta mozzarella kawałek pora 1 łyżeczka sambal oelek 1/3 papryczki chili 1 łyżka cukru sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki  1 łyżka oliwy(...)ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową i gotuję ją jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaję mięso mielone i ściągam z ognia. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam. Nakładam na talerz zupę, posypuję nachosami i tartą mozzarellą . Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 203

gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Zupa serowa z mielonym 167

zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku lub w ząbkach Słodka i ostra papryka, Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone

Kubki smaku
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 273

jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone.  Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło

Walijskie Pichcenie
Schabowy zapiekany z warzywami (na szybko) 148

jaką masz pod ręką. Jeśli będziesz używać tylko kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia.   Składniki: 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej, np. na zupę jarzynową 2-3 łyżeczki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Schab podzielić na 3 plastry. Ułożyć(...)kalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 70 minut Składniki 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej np. na zupę jarzynową 2-3 łyżeczki masła Sposób przygotowania

Przepisy Babci
Pyszna zupa z brokułów z kuleczkami mięsnymi 227

mięsa mielonego (u mnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz spokojnie wsypać bułke jeśli tak bardziej wolisz) 1 jajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka ostra - przyprawy dajemy do smaku według gustu KULECZKI: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy otręby lub bułkę tartą, jajko i przyprawy, wyrabiamy mięso i formujemy kuleczki.  ZUPA: Brokuł

Gotuj z Mąką
Sycąca zupa krem z kurczakiem 262

przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć do wody z mięsem. Obrane i umyte ziemniaki dodaj(...)kilka chwil do ścięcia drugiej strony i przerzuć mięso do zupy. Postaraj się nie zebrać całego tłuszczu. Na patelnię możesz dodać jeszcze trochę masła lub oleju i po rozgrzaniu wrzuć cebulkę. Smaż na mniejszym ogniu do lekkiego zrumienienia. Przełóż do zupy i całość wymieszaj.  Dopraw zupę pieprzem mielonym, ziołowym i ewentualnie solą ziołową. Gotuj jeszcze kilka minut

Anioszek w kuchni
Japońskie zupy OYAKATA w nowej odsłonie 216

czegoś od siebie :) Dodałyśmy do nich kilka bonusów, a efekty naszej pracy prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 opakowania zupy OYAKATA Kurczak po japońsku Ok. 100 g mielonego mięsa z kurczaka Ugotowana marchewka Małe jajko ½ cebuli 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól  Rozgrzewamy patelnię

Kolizje Smaków
Zupa koperkowa z marchewkowymi pulpetami i makaronem 208

podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa prowansalska 144

Jest ulubioną zupą mojego syna Składniki  0,5 kg mięsa mielonego 30- 40 dag pieczarek Średni por 2-3 serki topione w kostce Holland 2 kostki rosołowe 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania  Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l. wody., dodajemy kostki rosołowe, gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej

Darcia w kuchni