zupa z mięsem mielonym - 2166 przepisów (strona:12/145)

Zupa gołąbkowa 504

pewno zmienię następnym razem, to ilość ryżu. Dałam 100 g i jak dla mnie mogłoby go być odrobinkę więcej – wówczas zupa będzie mega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku(...)półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wkładamy mięso mielone i smażymy, aż mięso pozbija się w grudki i straci różowy kolor. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną kapustę, wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą

Smaki Na Talerzu
MIĘSO MIELONE PO MEKSYKAŃSKU SMAŻONE Z RYŻEM 220

Uwielbiam absolutnie wszystkie dania nawiązujące do kuchni meksykańskiej, więc moja dzisiejsza propozycja - totalny klasyk u nas w domu - musiał się wreszcie pojawić na Blogu: mięso mielone

Słodko-Słony Świat Ilony
LECZO Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ 135

Leczo u mnie w domu gości na stole bardzo często, wszyscy je uwielbiamy, praktycznie zawsze znajdę na nie potrzebne składniki, a jak nie, to jedne warzywa

Słodko-Słony Świat Ilony
Pogacse czyli węgierskie bułeczki 112

duchu, iż nie ma w niej nic co nadawałoby się do zjedzenia. A teraz zajadam się węgierskimi kiełbasami z papryką oczywiście, węgierską kaszanką, zupą rybną, zupą gulaszową, paprykami nadziewanymi mięsem mielonym, galuszką czy pogacsami, na które to właśnie postanowiłam zamieścić przepis. Pogacse to nic innego jak bułeczki na bazie mąki i drożdży. Ja przygotowałam takie, które dodatkowo

mecooks
Bulion azjatycki z klopsikami i spaghetti z marchewki 137

Bardzo lubię kuchnię azjatycką, bardzo często wykorzystuje jej elementy w swoich daniach. Tym razem w azjatyckim bulionie pojawił się nietypowy makaron, bo… warzywny Spaghetti z

Pasja Smaku
Rosol na kaczce z klopsikami 93

Nastał grudzień a z nim na blogu będą się pojawiały mniej lub bardziej świąteczne przepisy. Zaczynam od propozycji rosołu, ostatnio w tej wersji dość często przeze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa serowa z mielonym mięsem i pieczarkami 240

Zupa jest bardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki

IMPRESJA SMAKU
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 138

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki(...)najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki Sól Pieprz mielony Wykonanie: Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody ( trzymamy pod przykryciem ). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami ( wraz z wodą od moczenia ) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie

Smaki Ewy
Prosta zupa gołąbkowa czyli Zupowy Wtorek odc.82 173

zostało nawet na wtorek :) Prosta zupa gołąbkowa 1 posiekana cebula 300 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju 200 ml przecieru pomidorowego 1,2 l wywaru warzywnego 100 g ryżu 1/4 główki białej kapusty (niezbyt małej) 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz ziele angielskie i listek laurowy Cebulę podsmażamy razem z mięsem mielonym na rozgrzanym tłuszczu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek do barszczu 184

znalazłam na blogu   kuchnia w czekoladzie Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp. 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: Farsz(...)dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki razem z kostkami rosołowymi. Całość smażymy.  Przestudzone pieczarki dodajemy do mielonego mięsa i mieszamy. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i starte na grubych oczkach jajka. Farsz dokładnie wyrabiamy. Ciasto Mąkę, proszek do pieczenia i zupę ogonową mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem do połączenia składników. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto

Kulinarne życie
Bigos z młodej kapusty 167

cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się(...)dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów

Cukiernia Pychotki
POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI 172

bazę do zup stanowią u mnie  właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany.  Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie. Składniki: 3 marchewki, kawałek selera, 1/2 pora, 1 pietruszka 3 ziemniaki 3 łyżki posiekanego koperku 500 g  mięsa mielonego, 1-2 łyżki(...)pieprz Wykonanie:  Warzywa m yjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody

Walijskie Pichcenie
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 132

sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego(...)smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy

Rozpustne gotowanie
ZUPA CEBULOWA Z PULPETAMI z THERMOMASTERA II FIRMY KALORIK+ FILMIK 88

mięsa z piersi kurczaka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka do smaku  dodatkowo tarty żółty ser do posypania                                                                PRZYGOTOWANIE :  Mięso(...)przyprawy, wino i wodę.  Do parowara układamy pulpeciki, zamykamy i układamy na kielichu robota. Całość gotujemy 30 minut, temperatura 120 % /o 1.  Parowar zdejmujemy, mięso przekładamy na talerz, następnie zupę mielimy na najwyższych obrotach.  Zupę nalewamy do małych flaczarek, dodajemy po pulpeciku i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 200 % przez 15 minut.  Zupę podajemy ciepłą, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
jarzynowa z klopsikami 116

zawsze mam czas na gotowanie dwudaniowego obiadu, dlatego często przygotowuję zupy z mięsną wkładką. Moja córeczka bardzo lubi klopsiki a taka zupa jest nie tylko smaczna ale też pożywna.  Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła kilka różyczek kalafiora (może być mrożony) duża marchewka korzeń pietruszki kawałek selera cebula kilka łyżek(...)kawałki W garnku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę, ziemniaki, seler i pietruszkę, poddusić. Zalać taką ilością wody, ile chcemy mieć zupy. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie, dodać groszek i paprykę. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i bułką tartą, posolić. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotującej się zupy. Na końcu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia