zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:106/167)

Przepis # 11 Żytnie pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 122

postanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki.  Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają

Health-Fit-Life
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 162

Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania

kuchnia doski
Sos śliwkowy 205

Sos śliwkowy idealnie pasuje do  pieczonej kaczki. Można go też podawać do pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i

To co kocham
ORZECHOWA ZUPA Z DYNI 96

sprawiając że jest ono cudownie smakowite i czarujące.Chciałabym Wam bardzo polecić zrobienie takiej zupy. 3/4 średniej dyni 2 żółte papryki 2 Ząbki czosnku 0.5 szkl.mielonych orzechów ( kilka zostawić do przystrojenia) sól morska pieprz cajune kurkuma imbir 1 puszka mleczka kokosowego 200 ml.bulionu z kurczaka **********************************************  Dynię i paprykę obrać , oczyścić i pokroić na kawałki.Włożyć do naczynia , polać odrobiną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA JARZYNOWA ,PIECZONE ZIEMNIAKI Z NADZIEWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 135

dłuższy " wypad " .Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia.   Obiad ma 511 KCAL. Zupa JARZYNOWA : ******************************* 0.5 op.mrożonki warzywnej - 250 g. 0.5 szkl.mleka 0.5% - 100 ml. ******************************************** Mrożonkę warzywną zalewamy szklanką wody , doprawiany do smaku i zabielamy mlekiem .Gotujemy do miękkości warzyw.   Nadziewana Pierś Kurczaka : ************************************ 2 śr.wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach -  150 g. 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada z ciasta francuskiego z warzywami 14373

Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli

Kuchnia Pełna Pasji
Kąski z tortiili 866

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także

Kuchnia Pełna Pasji
Zupa z kaszą jaglaną 145

pieprz Gotujemy wywar (  TUTAJ  ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pierś pokroić w małe plasterki. Dodać do zupy. Posypać koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Atlas Smaków
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 183

wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam!  składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany(...)małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą  podawać z grzankami. Smacznego

Stare Gary
KREM ZE ŚWIEŻEGO SZCZAWIU Z PESTKAMI DYNI 158

taki jest krem ze świeżego szczawiu.  Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania:  pestki(...)angielskie, liść laurowy i gotujemy ok 20 minut. Szczaw dokładnie myjemy, kroimy w paski dorzucamy do bulionu i całość gotujemy ok 20 minut. Następnie udka i warzywa wyjmujemy z zupy. Udka obieramy z mięsa, które możemy później wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na oczkach i przekładamy do zupy. Wlewamy śmietanę i odstawiamy, aby zupa przestygła. Lekko przestygniętą - blendujemy

Walijskie Pichcenie
Zupa pomidorowa z ryżem 209

Zupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam,  jeden z moich pomysłów na  klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu lub makaronu(...)osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu.Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając.Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Zupa krem brokułowo-pietruszkowa 142

Nadeszła wiosna, więc pora korzystać z dobroci natury! W roli głównej brokuł i pietruszka. Niesamowite połączenie! Składniki: 1 brokuł 1 duża pietruszka 1 mała marchew 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeżo mielony pieprz 1,5l wody Sposób przygotowania: Do garnka z zimną wodą wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż zagotuję się woda. Następnie obieramy(...)mniejsze różyczki. Myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy kilka minut, kiedy warzywa będą lekko miękkie. Na pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu zupy, wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Całość blendujemy na gęsty krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

Zupa, o niej napiszę  tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych  pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś i kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury(...)dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z czerwonej soczewicy 130

banku” – a może nawet pewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną  zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Sk(...)międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano

mojewypiekiinietylko
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 163

zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również(...)Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony

WojnaNaSmaki.pl