większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera(...)zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można
Di gotujeJedna z moich ulubionych zup, zaraz po klasycznym rosołku, jest delikatna w smaku, aromatyczna i przepyszna. Już od jakiegoś czasu za mną chodziła, aż w końcu postanowiłam ją zrobić. A jak pieczarkowa to obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie
Idę coś wszamaćUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach
Walijskie Pichceniemoje własne od kilku tygodni. Dojrzewają aż miło popatrzeć. Dzisiaj przedstawiam lekką ale i też pikantną zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna. Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów 1 zielona papryka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ małej ( pojedynczej piersi z kurczaka ) 800 wody Sól Czerwona ostra mielona papryka Ziołowa przyprawa do rosołu Natka pietruszki Orkisz ( ziarno ekspandowane ) Wykonanie: Pokrojonego
Smaki Ewypieprzem, wrzucamy na patelnie z oliwą. Smażymy dosłownie chwilkę. Warzywa kroimy, zalewamy wodą, wrzucamy przyprawy i wkładamy kurczaka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu około godziny. Po tym czasie mięso, ziele angielskie i liście wyjmujemy. Warzywa blendujemy, jeśli sos przypomina zupę-redukujemy gotując do czasu, aż z zupy zrobi się
Mamuśka wraca do formybliskiego wschodu. Jednym z pierwszych przepisów, jaki zrobiłam był to guvec, czyli gulasz po turecku. Następnie przygotowałam zupę-krem z czerwonej soczewicy, następnie był to ajvar – pasta pomidorowo-paprykowa, a potem całkiem zagłębiłam się w... Więcej The post Chlebek pitta z kurczakiem i szpinakiem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnektemperaturę, chlapanie, ścieranie, czasem zalewanie itp. Wszyscy znamy sytuację takie jak: wysypana mąka (to jeszcze nic), rozlana zupa (tudzież wino), niezabezpieczony mikser, który koncertowo rozchlapuje masę czekoladową po całej kuchni, niezapowiedziany przelew wody w zlewie lub pęknięta rura, aż po wypadki gdy kurczak razem z gorącą brytfanną ląduje na podłodze, a przygląda się temu przyszły mąż Całe szczęście dał
RelaxtimeViolaPassion Pierwszy dzień na kursie KUCHNIA MAROKAŃSKA przedstawiam wam zupę o imieniu HARIRA niebo w gębie i bardzo łatwe do.zrobienia idzie.zakochać się w tych smakach a to początek kursu PRZEPIS : 200g piersi z kurczaka (moze byc jagniecina lub wołowina ) 3 średnie cebule 1 seler naciowy 1 Szklanka zielonej soczewicy 1 Ciecierzyca (puszka) Jeśli będzie "surowa
Viola cooks with passionznaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły na bagietkę - francuską zupę cebulową - zapiekankę śniadaniową - pizzę nowojorską - sernik cytrynowy - czekoladowe semifreddo Moim zdaniem... Zanim książka trafiła w moje ręce
Di gotujeJednak znalazłam taki, jak dla mnie idealny i najbardziej zbliżony do oryginału. Polecam. Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka 1 jajko mąka mleko sól ostra papryka chilli pieprz cayenne olej do smażenia Skrzydełka myjemy, lotki odcinamy (nie będą potrzebne, można zamrozić, użyć do zupy), pozostałą część kroimy na dwie części. Skrzydełka dość obficie obsypujemy ostrą papryką i solą, jak ktoś lubi
Pelusiowa Kuchniakuchni! Robi się zielono na dworze, tym bardziej w daniach nie powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa
Truskawkowa FiestaWarto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki
Mango PapajaZupa wspomagająca przemianę materii, którą możecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam.Zaczynamy: Składniki:1 brokułmała kapusta1 papryka - zielona5-6 łodyg selera4 marchewki1 puszka pomidorówsok z połówki cytryny1 pornatka pietruszki, kolendra1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu2 ząbki czosnku1/4-1/2 łyżeczki cayennepodudzia kurczaka Najpierw ugotowłam rosół z podudzi kurczaka, dodałam sól do smaku I zioła
Smaki EdytyDawno nie gotowałam, zupy ogórkowej. Najczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym wywarem i przelać do zupy, energicznie mieszając. Mięso z można obrać ze skóry i kości, pokroić drobno i dodać do zupy
Czerwień i błękitpolecam wykonanie zupy na tej bazie dlatego, że dzięki niej zupa przygotowywana jest o wiele szybciej i nie musicie martwić się o to, czy w domu są świeże warzywa, ani o to, że źle dobierzecie proporcje przypraw. Nie ma takiej opcji. Potrzebujemy: 700 g części z kurczaka, najlepiej skrzydełka/ nóżki 3 l wody 0.5 kg pieczarek 4 łyżeczki "kostki rosołowej(...)czwórki, bądź w talarki, jak wolicie. W międzyczasie, kiedy pieczarki nam się gotują dodajemy naszą kostkę rosołową i mięso jakie udało nam się oddzielić od kości. Do naszej zupy dodajemy makaron i gotujemy wedle wskazówek producenta, po czym zupę ściągamy z palnika. Jeśli zupa wymaga dodatkowego smaku, wystarczy dodać jeszcze odrobinę kostki rosołowej. Skomentuj
MamaOskarka