grubego 1 podwójna pierś kurczaka (około 600g) 1 strąk czerwonej papryki 1 szklanka bulionu drobiowego 1 garść świeżych listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu
Uwaga Babcia Gotujemamy :) Kiedy jesteśmy zaproszeni na rodzinny obiad, mam pyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem " serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :) Składniki - podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt. - marchewka, pietruszka, kawałek selera - mała cebula, czosnek(...)ząbki - serki topione kremowe 6 trójkącików - sól, gałka muszkatołowa - śmietana 30% 200 ml. Dodatki - opakowanie mozzarelli ( małe kuleczki ) - jajka na twardo - zielona cebulka Wykonanie Podudzia z kurczaka zalewam wodą i gotuję wraz z warzywami do miękkości. Wywar przecedzam. Mięsko obieram, rozdrabniam, marchewkę kroję w plasterki i wrzucam wraz z mięsem do zupki. Do półlitrowego garnuszka odlewam chochelkę wrzącego
Kuchnia z widokiem na ogródlepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu w góry, wypatrywałam w każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę(...)muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich jak marchew
SMYKWKUCHNIczęsto zamawiałam w restauracjach azjatyckich. Rzecz jest w tym, że moja zupa jest smaczniejsza i mogę ją zrobić sama i dosłownie nie zajmuje dużo czasu. Jestem pewna, że zadowoli wszystkich fanów takich smaków. Jest to a'la rosół tylko że wzbogacony w wersji azjatyckiej. Składniki: filety z kurczaka 2 szt. liście kapusty pekińskiej 2 szt. kostka warzywna(...)kostką warzywną i suszonymi warzywami. 4. Kiedy się rozpuści dodać filety z kapustą. Gotować ok. 30 min. Makaron ugotować według opakowani. Do talerza nałożyć makaron i zalać zupą. Posypać cebulą prażoną
Kuchnia Paulettespożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,00 złSKŁADNIKI(...)udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 średni por2 cebule szalotki1/2 cukinii3 pomidory4 liście laurowe4 ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle podsmażamy posiekanego
kulinarnyJaMakaron to chyba najbardziej uniwersalny składnik dań. I nie mówię o nim, jako o dodatku do zup, ale jako bazie na niezłe danie. Począwszy od makaronu aglio olio, przez spaghetti bolognese czy carbonara, na tagliatelle czy penne z sosem kończąc. I na penne dzisiaj chciałbym się skupić. Co prawda nic nie zastąpi własnoręcznie wykonanego makaronu. Tagliatelle robię sam. Wszelkie pozostałe(...)even remind of spinach! Składniki (I ngredients ) 300g makaronu penne (300g of penne) 200g świeżego szpinaku (200g of fresh spinach) 200ml śmietanki 30% (200ml of cream) 1 filet z kurczaka (1 chicken breast fillet) 2 łyżki oleju (2 tbs of oil) kilka pomidorków cherry (few cherry tomatoes) kilka kropel octu lub soku z cytryny (few drops of vinegar or lemon
Jacob Tastessmak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami, ale równie smacznie będzie z makaronem czy lanymi kluskami. Składniki: - 3 skrzydełka kurczaka; - 3 młode marchewki; - 2 ziemniaki; - 1 pietruszka; - 2 łodygi selera naciowego(...)oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plorientacyjnie. Z założenia ma być to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka ananasa w kawałkach (200 g) zielona fasolka szparagowa pojedynczy filet z piersi kurczaka kilka świeżych pomidorków cherry wywar warzywny(...)Mieszam do połączenia się aromatów. Filet dokładnie myję i usuwam wszystkie zbędne błonki i chrząstki jeśli występują. Kroję w dość małą kostkę lub paski. Gdy płyny się zagotują dorzucam kurczaka, kawałki ananasa, fasolkę szparagową (najczęściej mam mrożoną). Próbuję i jeśli jest zbyt ostra, to dolewam syropu, w którym był ananas i dodaję łyżeczkę cukru oraz przecieru pomidorowego. Gdy smak mnie
Karczma Honoriettyzresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć
zadanie-gotowaniesię do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego w mleku kokosowym i soczyste nóżki z kurczaka z cebulką. PODSUMOWANIE: Wszystkie
Ostra na SłodkoDzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje
To co kochamtemat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około
Jemy PijemyOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze, nie
kuchnia doskizalegał mi brokuł, więc nie wiedziałam jak go wykorzystać. Szybkim i prostym sposobem jest po prostu zupa..! Składniki: 1 brokuł 1/2 średniej marchewki 1/4 pietruszki plaster selera 1 średni ziemniak susz warzywny przyprawy: pieprz, warzywko, liść laurowy, 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę i czekamy, aż się zagotuję. Wrzucamy skrzydełka i gotujemy
Truskawkowa FiestaJedna z mich ulubionych zup. Bardzo łatwa w wykonaniu a w każdym domu ma swój indywidualny smak (wszystko zależy od przepisu i "ręki" gotującego. Zapraszam na moją pomidorową. Składniki: udo z kurczaka 3 duże marchewki pietruszka seler kawałek pora śmietana 2 puszki pomidorów włoskich w kawałkach (bez skóry) bazylię sól pieprz czarny ziarnisty jogurt naturalny Sposób przygotowania
Wielki apetytmieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję. Całość dodajemy do bulionu wraz z pozostałymi składnikami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę posypujemy startym parmezanem. Podajemy z cienkim makaronem. *Wywar można zrobić wg własnego uznania, poniżej składniki na moją bazę(...)litra wody · 1 małe udko z kurczaka · 3 skrzydełka z kurczaka lub 2 nóżki
Mania Gotowaniasosów. Zawsze też mam przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię