To moja ulubiona marynata do mięsa i ryb. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem
Magiczne Życie Martydużo pisać, pyszna pożywna zupka na pierwsze danie :) Składniki : około 1,5 litra wody 5 średnich kartofelków 1/2 małej marchewki 1/2 pietruszki kawałek pora dosł 2cm skrzydełko z kurczaka szpinak ( ja daje mrożony - 3 kulki ) jarzynka naturalna z sola morską pieprz i sól ewent. jeszcze cytryna kwaśna śmietana 18 % Kroimy jarzyny w kostkę, pierwsze wrzucamy ziemniaczki i czekamy aż się(...)się robić miękkie ( u mnie to trwało z 15 min ) Po tym czasie dajemy nasz szpinak, ja kupuje zawsze taki: Te trzy kuleczki wystarczają na te 1,5 litra zupy. Dodajemy je i mieszamy czekając do ich rozpadnięcia się. W tym czasie w kubku lub garnuszku rozrabiamy 5 dużych łyżek śmietany z wodą z zupy ( hartujemy ). Następnie wlewamy śmietanę
Gotowanie...to proste !Kolejny przepis na zupę czosnkową. Tym razem zupa czosnkowa z południa Francji, bardzo pożywna, z dodatkiem cebuli. Przepis znalazłam na blogu Mimi Thorisson, gdzie obok ciekawych przepisów, znajdziecie mnóstwo pięknych zdjęć.składniki1 cała główka czosnku + 2 ząbki czosnku do smażenia / posypać drobno pokrojony1 cebula , drobno pokrojona w kostkę2 łyżki tłuszczu z kaczki ( ewentualnie oliwa z oliwek(...)wlać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać gałązki tymianku. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut .W małej patelni, rozgrzać 1 łyżka oliwy z oliwek, podsmażyć plasterki czosnku aż zrobią się złote i lekko chrupiące . Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.Za pomocą blendera dokładnie rozetrzeć zupę na pure
Stare Garygotuję kilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek ziela angielskiego(...)Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy. WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może przez to zmętnieć. WSTAW NA MINIMALNY OGIEŃ (u mnie 1) i gotuj pod szczelnym przykryciem kilkanaście godzin. W wolnym gotowaniu jest to fajne, że nie ma znaczenia czy gotujesz
Kuchnia bezglutenowa Lolisię pracowało. Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki
R'n'G KitchenILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na zupę: Około 1-1,5 l wody, marchew, pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około(...)międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję na gładko, wlewam do garnka. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: ćwiartka z kurczaka, pęczek młodej włoszczyzny, kilka ziemniaków, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, 1/3 łyżeczki lubczyku, 1/2 posiekanego pęczka koperku. Przygotowanie: Do garnka wkładam mięso i wsypuję kaszę, zalewam około 1,5 l wody. Zagotowuję, dodaję sól(...)siekam. Mięso wyjmuję z wywaru, wrzucam warzywa, dodaję lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania
JejKuchniapostanowiłam jej wypróbować. Okazała się strzałem w 10! Nadaje się do wypieków czy zagęszczenia zupy lub sosu. Zrobiłam z niej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają
Health-Fit-LifeDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiSos śliwkowy idealnie pasuje do pieczonej kaczki. Można go też podawać do pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i
To co kochamPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna Pasjipieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ) z piersi kurczaka. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Następnie dodać wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pierś pokroić w małe plasterki. Dodać do zupy. Posypać koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Atlas Smakówwyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany(...)małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać kolendrą podawać z grzankami. Smacznego
Stare Gary