krem pomidorowy z pulpecikami i mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na zupę: 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 8 pomidorków koktajlowych(...)garnka wlewamy bulion lub wodę i dodajemy kostkę, koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wrzucamy listki bazylii. Gotujemy bez przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. 4. Do zupy dodajemy pulpeciki i pomidorki, gotujemy jeszcze 10 minut. Przekładamy na talerze, dodajemy po 3 kuleczki mozzarelli, odrobinę śmietany (opcjonalnie), dekorujemy listkami bazylii. Smacznego
My Culinary Artcukinia jest bardzo delikatna w smaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna! Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ... Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali :) Składniki: 4 u dka z kurczaka 2 małe cukinie 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego kawałek selera 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy śmietanę 18%. Posypujemy koperkiem
Walijskie Pichceniemnie, są zupy, które w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;) Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 4 ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra
Truskawkowa Fiestaprzecier i wrzucamy warzywa – gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Prawdziwa zupa gulaszowa węgierska – Gulyasleves – może być podawana z małymi kluseczkami, posypana natką pietruszki. Podobne przepisy Zrazy wołowe jak u babci Egzotyczny krem z dyni Krem szparagowy biały Kurczak po czerkiesku .yuzo_related_post img{width:170px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Zupa gulaszowa węgierska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniSkładniki: 2 litry wody 1 por 1 marchewka 1 pietruszka 500 g startych ogórków kwaszonych natka pietruszki, pieprz, sól 1-2 udka z kurczaka 5 ziemniaków 2 łyżki śmietany 12% Do garnka wrzucamy pora oraz pietruszkę przekrojoną na pół, marchewkę pokrojoną w kostkę, opłukane udka i zalewamy wodą doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Gotujemy około 30 minut. W między(...)kroimy w kostkę. Następnie do bulionu wrzucamy starte ogórki oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, kiedy już będą odpowiednio miękkie wlewamy zahartowaną śmietanę (do kubeczka ze śmietaną wlewamy trochę zupy i mieszamy). Gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieWSZYSCY POLACY ZNAJĄ TĄ ZUPĘ KRÓLUJE ONA NA NASZYCH STOŁACH OD ZALANIA DZIEJÓW NIEMAL ŻE KAŻDA NIEDZIELA TO NIEDZIELA Z ROSOŁEM SKŁADNIKI: 6 ćwiartek albo 1kg skrzydełek (można też ugotować całego pokrojonego kurczaka w zależności jak tusty ma być nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam(...)pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy tak na wolnym ogniu około 1,5 godziny nie zapominajmy o zielu angielskim liściu laurowym Garnek nasz musi
Viola cooks with passionmięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży korzeń pietruszki 1 mały(...)umyte wcześniej mięso drobiowe - ćwiartki i żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeśli nie wiemy co zrobić z mięsem z rosołu, przychodzę z kolejną propozycją. Sama nie wiedziałam co zrobić z piersią, na której ugotowałam zupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie(...)spokojnie wchodzi do naszego kanonu sałatek na imprezy. Tylko trzy składniki - to to co pewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi się w sekundę ;-) Składniki: 1 ugotowana pierś kurczaka - np, z rosołu biała część pora 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: białą część pora kroimy w paski - delikatnie solimy i odstawiamy
Gotowanie z pasjąWitajcie :) na dworze zimno więc powinniśmy teraz w okresie jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup. Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina(...)długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie. Zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.Jeśli lubicie lekko kwaskowy możecie dodać troszkę octu lub soku z cytryny. My lubimy zupy gęste jeśli lubicie rzadkie dodajcie w czasie
Sama słodycz i szczypta chiliZazwyczaj kiedy pytam dzieci co robimy dzisiaj na obiad, pada odpowiedź ,,kurczak w majonezie''. I wlaśnie dzisiaj tak bylo :) Danie naprawde bardzo szybkie, a smakuje obłędnie
kuchnia doskiRosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup :-) Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy). Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności(...)tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z:kurczaka ok 2kg3 marchewek2 pietruszekśredniego selera1 pora1 gałązki selera naciowegoziela angielskiegoliścia laurowegosolipieprzumałej cebulkiWykonanie:Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy
Walijskie Pichceniewiększość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę na tarce.. mięso na wywar (preferuję kurczaka) 4 ogórki kiszone 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera(...)zetrzeć na tarce). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i dorzucić pokrojonego (w plasterki) pora. Chwilkę podsmażyć i dodać starte ogórki (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą "prawie" miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni i gotować dodatkowo przez kolejne 10-15 minut (aby smaki "się przegryzły"). Doprawić do smaku. (Jeśli zupa jest za mało kwaśna można
Di gotujeJedna z moich ulubionych zup, zaraz po klasycznym rosołku, jest delikatna w smaku, aromatyczna i przepyszna. Już od jakiegoś czasu za mną chodziła, aż w końcu postanowiłam ją zrobić. A jak pieczarkowa to obowiązkowo z makaronem, który sprawia, ze staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie
Idę coś wszamaćUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach
Walijskie Pichcenie