zupie. Czemu? Nie wiem. Szkoda, bo łazanki jako danie, tak naprawdę poznałam dopiero po przeprowadzce do Krakowa. W grudniu, przed Świętami, mieliśmy z mężem taką łazankową jazdę, w oczekiwaniu na pierogi z kapustą i grzybami, że jedliśmy łazanki coś koło 5 dni z rzędu. Łazanki z pieczarkami, łazanki z kapustą i pieczarkami aby zakończyć łazankami z kapusta i suszonymi grzybami(...)uważajcie na kapustę jakiej używacie. Ja raz kupiłam mega kwaśną. Dania z jej dodatkiem dawało się jeść, ale od razu kwaskowatość kapusty była wyczuwalna. Ja zdecydowanie preferuję w potrawach tego typu opcję, kiedy smaki są dość zrównoważone. Jeśli lubicie dominujący smak grzybów, dodajcie mniej kapusty, jeśli chcecie bardziej zrównoważony smak, to dodajcie 500 g kapusty. Porcja na dwa obiady
Mieszam w Garnkuliście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest(...)miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi zanurzyć w butelce dobrego octu z białego wina i poczekać 2-3 tygodnie. Taki ocet to świetny materiał na dressingi, ziołowe vinegrety i jako składnik marynat. Estragon najlepszy i najsmaczniejszy jest świeży – a zaraz potem – zamrożony. Zachowuje
Karo in the Kitchensuszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę(...)jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną i grzybami, a dla siebie zapiekankę z ziemniakami, kurczakiem i grzybami. Szampana będziemy spijać
bastalenazielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia(...)garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno
Czerwień i błękitwłaśnie ten jeden jest najlepszy na świecie. Barszcz to też ukochana zupa Polaków. Najczęściej gotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy obecność kapusty kiszonej, ale wierzcie, podkręca smak barszczu tak, że buty spadają. Inna rzecz – warzyw nie wrzucamy(...)znacznie więcej. A zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. W dużym
Kulinarna PolskaMała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą biała cebulka 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej tłoczony na zimno) 4 goździki Sposób przygotowania W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min. Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem(...)kroimy w paski. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z
R'n'G KitchenZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej
potrawyregionalneszczęśliwe życie Rosół jest wyborny , genialny , nie ma nic lepszego ,to zdanie całej naszej rodzinki . Rosół to jedyny obiad w płynie , który nie krzywi twarzy domowników , gdy pada słowo zupa ! . Polecam , nawet gdybyście musieli jechać po kurę na wieś , bo nie macie swoich , warto … i na pewno zdrowo ! składniki : 1 tłusta wiejska kura 3 marchewki , dość duże(...)tego nie potrzeba w rosole 2 pietruszki korzeniowe , także obrane i opalone , tak samo jak cebula 1/2 małego selera korzeniowego 2 gałązki selera naciowego 2 duże ,liście kapusty białej 1 por , raczej mały lub połowa dużego kilka małych gałązek świeżego lubczyku 3 ząbki czosnku rozgniecione rączką od noża 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego sól do smaku natka pietruszki
Ogrodnik w podróżykapusta do słoików Składniki Kapusta biała marchewka sól, kminek Sposób przygotowania Kapustę cienko szatkujemy. Na każdy kilogram kapusty bierzemy 1 łyżkę soli i 1/2 łyżki kminku oraz 2 średnie marchewki. Kapustę ważymy i zasypujemy odpowiednią ilością soli. Odstawiamy na 30 min, aż kapusta zmięknie. Dodajemy do kapusty startą marchewkę oraz kminek i wyciskamy. Kapustę przekładamy do wyparzonego słoika, podlewając(...)sokiem. Nie wypełniamy słoików do pełna, zostawiamy 1 cm wolnego miejsca. W każdym słoiku kapustę dodatkowo ugniatamy. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA- Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni. Oprócz tego, że je się ja samą, dodaje się również do gotowanych, smażonych i parowanych potraw(...)nazywany jest białym octem. Ciemne octy ryżowe mają delikatny, słodki smak, natomiast jasny ma bardziej octowy i cierpki posmak. Japoński ocet ryżowy jest bardzo delikatny, zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej
ClauditteMissCookingjednak wierzcie mi – jest przepyszna. W moim żurku nie ma białej kiełbasy, jest wędzona, wiejska kiełbacha, jeśli jednak myśl o niedodawaniu białej kiełbasy do żurku napawa was wstrętem, możecie śmiało dać białą. Jeśli boicie się dzikich eksperymentów, to zróbcie moją wersję po świętach, żeby od razu apopleksji w rodzinie nie wywoływać. Jak sama nazwa wskazuje(...)mamy wtorek, nie zdążycie z zakwasem i strach stawiać. Sklepy uginają się od różnych zakwasów, moje ulubione to Spichlerz i ostatnio Charsznica – ta od najlepszej na świecie kiszonej kapusty, wypuściła zakwas, który jest zbliżony do ideału. Więc po cholerę psuć sobie nerwy i modlić się czy zakwas wyjdzie, czy nie. Potrzebujemy też serwatkę. Z braku takowej użyjcie maślanki
ladykitchenNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooks