Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami. To danie wygląda jak wypracowane w pocie czoła przez szefa kuchni. Tymczasem poradzi sobie z nim każdy niedzielny kucharz i to
Niedzielny kucharzGrudniowy wieczór, zimno, ciemno, porywisty wiatr porusza bezlistnymi gałęziami, sceneria jak z horroru, a jesteśmy na Warszawskim Mokotowie. Nagle z za rogu ulicy wyłania się pięknie oświetlona biała willa. Jesteśmy na ulicy Narbutta 10 . Tu w powstałej w 1933 roku willi, projektu architekta Feliksa Siedlanowskiego, powstała restauracja Kanapa Salon - Restauracja. Willę zaprojektował i wybudował dla swojej(...)Levitsky. Kolejne mini przekąseczki to kawior szczupaka, raczki tatar oraz karasie w śmietanie. Do nich wino Chardonnay Kolonist. Kolej na zupę. Klasyka – barszcz ukraiński – ale za to jaki. Podany został nie w talerzu, ale w główce kapusty. Super pomysł. Zupa bardzo esencjonalna, gęsto naładowana smakami. Czujemy w niej wędzone gruszki i śliwki. Jak dla nas zaskakujące, ale pyszne. Do niej
królestwo garówliści. Spotkałam się z ludźmi, którzy wyrzucają liście, ale przecież to część naszej botwinki, równie pełna witamin i całkiem smaczna. I podobnie jak z młodą kapustą, tak pewnie w każdym domu, zupę z botwinki robi się w inny sposób. Tak jak wspominałam, u mnie wersja podstawowa, możecie dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż(...)Pamiętam, że jak byłam mała, rodzice zawsze do takiej zupy botwinkowej dorzucali łyżkę masła. Zupę też zabielali często śmietaną lub jedzoną na zimno maślanką albo kefirem. A to dla mnie botwinka, bez jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła jeszcze garść koperku. Mniam. Drukuj Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany Składniki 2 l wywaru
Mieszam w Garnkuchodzi o picie to najlepiej jest pić wodę lub herbatę. Zasady diety ziemniaczanej Lista nieskrobiowych warzyw: marchewka, pietruszka, sałata, wszystkie rodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa(...)drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których pisałam tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry Idealnym pomysłem na lunch jest zupa krem. Można ją zrobić z każdego warzywa, które jest dozwolone na tej diecie. Najlepiej dodać ziemniaki, aby była bardziej pożywna. Można
wegujemyzamiatają miotłą pobocze autostrady, każde drzewo jest do połowy pomalowane białą farbą, wieczorem wszyscy myją chodnik przed swoim domem a na obiad jest ręcznie robiony makaron, którego każdy kawałek wyrobiono oddzielnie. Najpopularniejszym tego typu daniem jest lagman, czyli makaron w kształcie domowego spaghetti, który może być podawany jako zupa lub jako drugie danie z mięsem i warzywami. W Nukusie(...)wołowiny i grubo pokrojonych warzyw typu ziemniaki, marchewka, bakłażan i cebula. Może być przygotowana w glinianym naczyniu z pokrywką a jeśli nie mamy takiego, to funkcje pokrywki pełnią liście kapusty. A na deser ? Na deser podaje się suszone owoce, ciastka typu baklava, biszkopt z kremem, orzechy, różne rodzaje chałwy i coś dla twardzieli, czyli kurut, czyli kuleczki z suszonego
Ugotowane pozamiataneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiógł przygotować na zimę i cieszyć się smakami lata np. podczas wichury śnieżnej :) Kilka kartek poświęconych jest tematowi soli i cukru. Autorka przedstawia rodzaje soli i cukru, zamienniki standardowego "białego proszku". Dowiesz się jaką sól i cukier wybrać, aby wyszło na zdrowie :) "Schudnij pysznie jesienią i zimą" zawiera porady dotyczące mrożenia i rozmrażania żywności , co w okresie zimowym jest częstą(...)termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę i ogórki, np. "w szacie musztardowej" :) Brzmi pyszne :) To na co szczególnie zwraca uwagę autorka to temperatura
Zdrowie na języku :Pkrewetki, przykrywam i zostawiam na 3-4 minutki. Zupę rozlewam do głębokich miseczek, dzielę na dwie miski wcześniej przygotowane dodatki, ustawiam krewetki, posypuję prażonym sezamem. I uzbrajam się w łyżkę. O ile zjedzenie tacy sushi przy pomocy pałeczek nie sprawia żadnych problemów i nie męczy, o tyle zupa i cienki, gorący makaron to już prawie mission impossible. Spróbujcie chociaż(...)dobrze może smakować „studencka zupka”. SKŁADNIKI 2 torebki wybranej zupy instant z makaronem (zdecydowanie polecam Vifon) szczypior- kilka gałązek pietruszka lub kolendra 6 krewetek gruby plaster wędzonego boczku lub inny kawałek mięsa 2 jajka M (opcjonalnie do marynowania jajek mirin i sos sojowy) sezam (biały, czarny) imbir ząbek czosnku sos sojowy/rybny/ostrygowy i wszystko co lubicie (no, może poza
Karo in the KitchenCzyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie(...)Chodziły słuchy, że w jej towarzystwie krew leje się dużymi strumieniami ale pewnie to tylko bujdy. Źródło: gotujmy.pl 3). Ruchanki ze śmietaną Nie ma jak leżenie plackiem pod biała pierzyną. No dobra z tym leżeniem trochę przesadziłem. I do tego czuć ten ciepły mączny smak rozpływający się w ustach. Ciiiiii!!! Dajcie się podelektować! Źródło: www.youtube.pl 4). Flaki
Grunt to przepis!składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek(...)gorącą zupę, kładziemy jeszcze jedną grzankę i posypujemy ją odrobiną parmezanu, posiekanej pietruszki i bazylii. Podajemy zupę od razu, bardzo gorącą. Nie jest jak pomidorówka – bardzo kwaśna i esencjonalna. Nie jest też jak zupa fasolowa – bo jest dużo lżejsza i delikatniejsza. Warzywa nie są rozgotowane, przyprawy i parmezan świetnie wiążą całość. Przypieczone grzanki całość zagęszczają – miska zupy wystarczy
Karo in the KitchenRosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekko, nie dokładajmy mu :) Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować niekorzystne działanie wzdymające. Bigos Ten wigilijny, postny, powinien składać się z samej kapusty kiszonej oraz składników smakowych - bez tłustej kiełbasy i mięsa. Przygotowany w ten sposób nie zaszkodzi naszej(...)sylwetce czy zdrowiu. Kiszonki to naturalny probiotyk, który wspomaga odporność, trawienie czy naszą florę bakteryjną. Warto jednak zwrócić uwagę na jedną istotną rzecz - jeśli nie kisimy kapusty sami, musimy koniecznie sprawdzać co kupujemy. Kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Nie dajcie się nabrać i zawsze wybierajcie KISZONĄ. Krokiety Ciężkie, smażone w panierce, kaloryczne
Powiedz dietom nieSpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalnych probiotyków są kiszonki . Bakterie kwasu mlekowego, namnażane podczas kiszenia mają właściwości detoksyfikacyjne, poprawiają działanie układu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy(...)ciepłym miejscu na 5 dni, na następne 5 dni przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu