zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:35/49)

Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 186

przyrządzenia zupy dla czterech będziecie potem potrzebować około jednej płaskiej łyżki pasty.Na blogu znajdziecie również domową warzywną pastę bulionową.Bulionowa pasta mięsna, czyli kostka rosołowaProporcje na 9 słoiczków 180 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:800 g filetów z udźca kurczaka2000 ml wody lub białego wina350 g marchewki200 pietruszki200 g selera200 g cebuli100 g białej(...)selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy.Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem  i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy i ponownie gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 112

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło, 1 czubata łyżka liście laurowe(...)tarce. Kapustę drobno siekamy, por kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przez 3-4 minuty marchewkę i pietruszkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym wywarem z kurczaka. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. W tym czasie na pozostałym na patelni maśle podsmażamy kapustę włoską

Gotowanie moimi oczami
Zakwas pszenny na barszcz biały – Wielkanocny 137

Wielkanocny Zakwas bywa różny , w zależności od tego z jakiej mąki go zrobimy , taki będzie jego smak , a raczej zupy , która powstanie na jego bazie . Zakwas pszenny , to zakwas , który tradycyjnie w moim domu był używany do barszczu białego , najczęściej na Wielkanoc . Ma on dużo bardziej łagodny smak ,niż zakwasy na żur czy żurek , jest też bardziej aromatyczny , dzięki temu(...)litr zakwasu ( wystarcza na około 4 l barszczu białego ) : 1 słoik o pojemności 1 litra 5 czubatych, łyżek mąki pszennej typu 2000 lub 1850 1/2 główki czosnku 10 kulek ziela angielskiego 1 czubata łyżka suszonego majeranku ( kopiasta ) 3 liście laurowe woda ewentualnie łyżeczka soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla przyśpieszenia fermentacji gaza , plus gumka recepturka Mąkę wsypujemy do słoika

Ogrodnik w podróży
PYRY Z GZIKIEM. 212

gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które swoją nazwę biorą od kształtu. Z ciasta(...)mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniejpodają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI.Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/. PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób pół kilograma małych młodych ziemniaków kostka białego sera szklanka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%) pęczek szczypiorku duża

W kuchni Karmel-itki
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 221

cytrusowego posmaku. Po prawej część skłądników do przygotowania zupy Tom yam Goung- szalotka, grzyby a pod spodem trawa cytrynowa. Pokazane poniżej papryczki są najostrzejsze jakie można dostać w Tajlandii.  W trakcie krojenie widoczne liście limonki kafir.  A tu poniżej zwykła papryka- wbrew pozorom nieostra, zielone niteczki to liście limonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka(...)pracuje. Do przygotowania sakiewek potrzebny było tofu, marchewka, cebulka, kukurydza, grzyby mun, makaron chiński i kapusta.  Dla ciekawostki na zdjęciu po prawej w prawym górnym rogu mamy marynowany czosnek- marynowany w wodzie z cukrem :) Tofu na talerzyku a na łyżeczce pasta z białego pieprzu, korzenia kolendry i czosnku. Po przygotowaniu spring rollsów pora na smażenie i na sakieweczki

Czerwona Porzeczka
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 157

najlepszy czas na moją ukochana zupę, czyli rosół. Przygotowanie dobrego rosołu to cały rytuał, któremu musimy poświecić nieco czasu. W zamian na naszym talerzu pojawi się pyszna i aromatyczna zupa. Dziś zapraszam Was po przepis na rewelacyjny rosół polski z pielmieniami. Czy wiecie, że w kuchni staropolskiej przyprawiano rosół limonką? Marka Zagrodowy zaprosiła blogerów kulinarnych w podróż do czasów staropolskiego(...)wyjątkowego spotkania z Muzeum. Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku Składniki: 1 cały kurczak Zagrodowy 1 kg szpondra wołowego 1 włoszczyzna 3 cebule białe 5 liści kapusty zwykłej 3 limonki 3 laski cynamonowe porządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli

Kulinarne przygody Gatity
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 659

nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia.   Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później(...)posmarowania roztrzepane z łyżką zimnej wody lub mleka czarnuszka, sezam lub kminek do posypania SKŁADNIKI NADZIENIA 550g dobrej kapusty kiszonej 350g pieczarek (waga po oczyszczeniu) 20g suszonych podgrzybków 20g suszonych prawdziwków 2 duże szalotki albo 1 spora biała cebula ½ łyżeczki mielonego kminku do gotowania +do przyprawienia 3-4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki masła klarowanego

Karo in the Kitchen
Bigos orientalny 179

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z warzywami i pierożkami wonton... 151

smacznego i owszem, ale wciaż), z pływajacymi kawałeczkami chińskiej kapusty i pierożkami - sztuk 3... Słownie: trzy... W całej porcji!  Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę skonstruować sama. No może z niewielka pomoca znanych autorytetów...  Sama zupa, lub pozostałe resztki, dobrze doprawiona olejem sezamowym, pieprzem i octem(...)ryżowego, lub odrobinę więcej, do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego tostowanego szczypta lub dwie białego pieprzu sól morska, do smaku 3 niewielkie marchewki, pokrojone na cieniutkie plasterki 1 szklanka pokrojonych grzybów 1,5 szklanki mrożonego groszku 2 małe pak choi, pokrojone na kawałki - osobno biała, grubsza część i osobno zielona, cieńsza 2 zielone cebulki, posiekane na cieniutkie plasterki gotowe

Lejdi of the house
SKĄD WEGANIE CZERPIĄ WAPŃ? 131

ilość odpowiadająca 100 kaloriom) Zawartość wapnia (w miligramach) Wapń przyswajalny przez organizm w procentach i miligramach Odtłuszczone mleko 334 32%   107 mg Jarmuż 449 59%   265 mg Kapusta chińska 787 54%   435 mg Brokuły 189 53%     100mg ZAWARTOŚĆ WAPNIA W WYBRANYCH PRODUKTACH Produkt Ilość Zawartość wapnia (w miligramach) Migdały surowe ½ szklanki 180 Brokuły 1 szklanka(...)nasiona. - Ograniczyć spożycie słodyczy, wyeliminować z diety cukier i białą mąkę, w tym wszystkie dania zawierające te składniki. - Podawać dziecku mleka roślinne: migdałowe, kokosowe, konopne, orzechowe, sezamowe (najlepiej własnej produkcji). - Wyciskać dziecku soki ze świeżych warzyw i owoców. - Robić dziecku koktajle z owoców, zieleniny i nasion. - Przygotowywać zupy  z maksymalną ilością warzyw.  - Jako przekąskę na spacer

Jeść, by żyć w zdrowiu
Potrawka z królika 197

wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje(...)plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę.  Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania. Rosół podgrzać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować całość. Dodać sok z cytryny, wymieszać i doprawić całość solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać

Ze smakiem bez glutenu
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 117

jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18%  łyżka masła  Przyprawy: sól pieprz biały i/lub czarny suszony czosnek niedźwiedzi papryka słodka suszona lub świeża drobniutko posiekana nać pietruszki tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej rzepakowy(...)będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni", "na zupę", około 3 litrowy. Najłatwiej jest najpierw widelcem przełożyć mięso do garnka, teraz odrobiną wrzątku zalać patelnie, przemieszać, bo tam jest cały smak i dopiero wtedy wlać to do garnka

Kuba Gotuje
BARSZCZ UKRAIŃSKI 206

Uwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z kaszą i mięsem 187

mała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu, doprawiamy(...)tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej

Proste Potrawy
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 149

wszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku(...)jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu irlandzkiego miasta Cork odnalezione zostają kości jedenastu

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania