pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko 1 średnia cebula sól do smaku(...)cytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki 2 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku
Smaczna StronaWhite 13% Portugal Podniebienie: znów wysoka, w dodatku niezbyt przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane(...)moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk
Kate's KitchenWhite 13% Portugal Podniebienie: znów wysoka, w dodatku niezbyt przyjemna kwasowość (Rabigato) przy średniej budowie. Zdecydowane smaki cytryny, żółtego grejpfruta, lekkiej goryczki albedo połączone z aromatami warzywnymi: cukinii, białej kapusty, co nadaje temu winu swego rodzaju nieprzyjemnej pikantności. Absolutnie zaskakujący w przypadku tego wina jest fakt, że w pierwszych odczuciach pojawiają aromaty „beczki”, tymczasem zostało ono wyprodukowane(...)moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk
Kate's Kitchenminut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany. Czarna kiszka z cynamonem na jarzębinie i bitce ziemniaczanej Składniki: 1,25 kg czarnej kiszki 50 ml dobrego koniaku(...)łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki
Wiem co jemgęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi(...)żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi
królestwo garówworeczki spełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych(...)cebula 1 łyżka lubczyku 5-6 kuleczek pieprzu 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam) Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy trudniej jest się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWrzucamy kapustę do rondla, wszystko dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do niskiego i przykrywamy garnek pokrywką. Dusimy kapustę z dodatkami przez około 7-8 minut, co jakiś czas mieszając – kapusta powinna zmięknąć i odrobinę zmniejszyć swoją objętość. Zdejmujemy przykrycie, przeciskamy przez praskę trzy ząbki czosnku, mieszamy. Dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. W moździerzu ucieramy razem kminek i czarny pieprz(...)smaku. Wlewamy do rondla ocet z białego wina i dokładnie mieszamy. Gulasz podajemy gorący, posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki, razem z porcją ciemnego, żytniego pieczywa do zagryzania. Piwo na popicie absolutnie nie powinno zaszkodzić! SKŁADNIKI 4 duże lub 6 mniejszych porcji 500g jak najlepszej wieprzowej, wędzonej kiełbasy (śląskiej) 700g białej kapusty (waga po oczyszczeniu) 400-500g ziemniaków
Karo in the Kitchenmłodej kapusty gotuję zupę, potrawkę, a dziś wypełniłam nią pierożki z ciasta francuskiego. Z braku czasu i wygody użyłam ciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały(...)ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25
Codziennik Kuchennywszelakich zup i chyba prędko to się nie zmieni. Jego smak można dowolnie modyfikować przyprawami i ziołami, zatem ilość możliwości smakowych jest ogromna niczym paleta barw. Składniki: 500 g rozbefu wołowego 2 udka kurze 5 niedużych kapeluszy suszonych prawdziwków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 podpieczona cebula 2-3 ząbki czosnku 1 liść kapusty(...)listek laurowy 2-3 ziela angielskie 3 łyżki mrożonego lubczyku sól i pieprz do smaku por ( biała część) lubczyk Przygotowanie: Mięso wołowe i udka umyć, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. Zdjąć łyżką szumowiny, dorzucić obrane warzywa korzeniowe, liść kapusty, czosnek, podpieczoną na ogniu cebulę, listek laurowy
Gosia gotujeDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 1 marchew, obrana i starta na tarce 1 czerwona papryka, posiekana 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę 1/4 białej kapusty, poszatkowanej 400 g (1 puszka) czerwonej fasoli kidney, odsączonej i wypłukanej sól pieprz 2,5 litra bulionu wołowego* 100 ml śmietany pęczek koperku * Bulion wołowy: 1 kg mięsa(...)smażymy cebulę i marchew, aż marchew będzie miękka i zacznie się karmelizować. Wrzucamy na patelnię paprykę i przecier pomidorowy i pomidora. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy do zupy. Dorzucamy kapustę i fasolę, gotujemy jeszcze 7 minut. Podajemy ze śmietaną i siekanym koperkiem
Smakowity Blog Kulinarnykapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje po niemiecku, czyli oszczędnie, np. robię 2 kotlety, 2 talerze zupy, smażę 4 naleśniki itp. Nie lubię jeść 2 razy z rzędu tego samego. Dziś miałam w planie robienie gołąbków pokusiło mnie by dodać do masy mięsnej pokrojone kolorowe papryki. Wiedziałam(...)pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione. Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśpiewania. Ja kocham pierogi ruskie, z kapustą słodką i kiszoną, zupę grzybową mojej mamy ulubioną. Zresztą wszystko mi zawsze smakuje, bo na ten dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe pierogi przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym farszem - kwaśnym(...)ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem :) Składniki ok 40 szt.: farsz: 800 g kiszonej kapusty, 250 g białej cebuli, ok. 80 g suszonych grzybów, ja miałam swoje prawdziwki, 3 łyżki oleju rzepakowego z Wielkopolski SemCo, 1 łyżka kminku całego
Moniki Smakołykiosobiście polecam schab wieprzowy sous vide. Mięso było bardzo soczyste i miękki, dobrze doprawione. Porcja bardzo duża, adekwatna do ceny. Lekkie puree z selera, rozpływająca się w ustach duszona kapusta orac chrust ziemniaczany sprawiają, że danie jest sycące ale „nie ciężkie”. Bardzo smaczne danie. Tagliatelle z kurczakiem Kolejna pozycja z menu jeśli chodzi o dania obiadowe to makarony(...)które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro
I LOVE LIFE