Tradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku
Tradycyjna KuchniaDzisiaj będzie przepis na pyszne danie obiadowe dla kilku osób. Schab nadziewany białymi, cienkimi kiełbaskami, dobrze doprawiony, upieczony na domowej, kiszonej kapuście z żurawiną i miodem. Coś pysznego! Opowiem Wam też o systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny(...)czego można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa. Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver® Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą i podany z zielonymi kluseczkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazupy. Podaję tutaj swoją ulubioną bardzo esencjonalną, ciut zmodyfikowaną w porównaniu z klasyką. Barszcz zwykle gotuje się na rosole mięsnym, ja wolę wersję bezmięsną. Składniki (na 3 porcje): średni burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki(...)pokrojony w słupki). Wrzucić do garnka (2 l). Do garnka wlać 0,75 - 1 litr wody. Dorzucić pietruszkę i liście kapusty (w klasycznej wersji kapusta jest poszatkowana). Garnek ustawić na włączonym palniku. To jest też moment na wrzucenie do zupy namoczonej wcześniej fasoli . Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie piórka. Marchewki, seler i buraka zetrzeć na tarce o grubych
Weekendy w domu i ogrodzieAksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3
R'n'G KitchenIdealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.Składniki:-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty-2 l wody-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%-kilka ugotowanych na twardo jajek-2-3 kiełbasy białe parzone-2 ząbki czosnku-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu-kilka listków laurowych-2 czubate łyżki mąki pszennej-majeranek-chrzan-pieprz , sól, cukier(...)Dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę a kiełbasę w plasterki. Do miseczki ze śmietaną stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy z garnka i mieszamy, aby uzyskać jednolitą, dość rzadką śmietanę.Wlewamy ją do garnka z zupą i mieszamy. Dorzucamy pokrojone białka i kiełbasę i doprawiamy majerankiem
Maminek kulinarnykiszonej lub kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony Żeberka pokroić w paski, zagotować(...)smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu
Pociąg Do Kuchnizupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :) Składniki : 1 kawałek dużego żeberka około 5 , 6 ziemniaków 2 marchewki kawałek pora kawałek selera korzeń natka pietruszki , kilka gałązek selera 1 szklanka poszatkowanej białej kapusty(...)pokroić w kostkę , przełożyć do wywaru razem z poszatkowaną kapustą i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką, dolać jeszcze około 1 litra wody dodać przecier pomidorowy i koncentrat chili. . Gotować wszystko aż ziemniaki zmiękną . Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem lub vegetą. Gdy zupa lekko ostygnie dodać śmietankę. Przed podaniem posypać suszoną pietruszką i w łożyć
Sama słodycz i szczypta chiliMożna podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal
królestwo garówdodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi zastawa
królestwo garówplastry. Podałam z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś kocha wino pierś z gęsi Normal
królestwo garówżeby cały smak wyszedł z kości. Niestety podczas gotowania tworzy się tzw. szum, czyli brunatno-biała piana. Musimy mozolnie i cierpliwie łyżką tę pianę zgarniać. Im dokładniej wygarniemy ten szum tym zupa będzie smaczniejsza. W sumie to jest najbardziej żmudna część tej zupy. Po wygotowaniu kości wyciągamy je i wrzucamy warzywa, czyli pokrojoną w talarki cebulę, pokrojone w plasterki(...)również w plasterki pokrojoną marchew, zgnieciony bokiem noża czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, selera, pokrojonego w plastry pora, dwa liście laurowe, parę kulek ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę pekińską szatkujemy, ale na razie jej nie dodajemy. Niech te warzywa się pogotują trochę same. Po kilku minutach gotowania dodajemy kapustę pekińską i gotujemy jeszcze kilka minut. Zaprawiamy śmietaną
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki
Atlas SmakówDziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego
Mój Smakzupę z kuchni ukraińskiej. Kapuśniak zaporoski jest popularna potrawa kozacką, dodająca sił i ducha walki Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy! Kapuśniak zaporoski Składniki: 2 cebule 1 marchew 1 pietruszka ½ selera ziemniaki 2 l wody 25 dag dobrze ukiszonej kapusty 10 dag kapusty białej(...)Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami, my dodaliśmy je do zupy. Smacznego! Pozdrawiamy, Sprawni w smaku
Sprawni w smakukapusty Gęsta, sycąca i pyszna zupa pomidorowa z młodą kapustą, mięsem mielonym i ryżem. Ciekawy pomysł na szybki i łatwy obiad! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 niewielka główka młodej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 niewielki korzeń pietruszki kawałek selera 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu 1,5 litra bulionu(...)bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kroimy w kostkę i razem z marchewką, pietruszką i selerem dodajemy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Następnie dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Na patelni
Blog z Apetytem