zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:18/49)

Ognisty kapuśniak 147

sypie się z nieba biały puch... Gdy na dworze tak chłodno to oczywiście ma się ochotę na coś rozgrzewającego i nieco pikantnego. Zazwyczaj o tej porze roku świetnie sprawdzają się zupy. U mnie tym razem kapuśniak w wersji pomidorowej. Inspirację zaczerpnęłam z jednego z numerów magazynu Moje Gotowanie, jednak znacznie zmieniłam kilka rzeczy i proporcji. Zupa jest kwaśna - jak przystało(...)kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół

My simple kitchen
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 115

już zapewne wiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek(...)gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake

Quinoa Raz!
Zupa gołąbkowa 165

popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna(...)Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej, ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami 179

Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI na zupę z młodej kapusty ze szczawiem i pomidorami (na garnek o poj. 5L): 1 średnia główka młodej kapusty 1 pęczek świeżych liści szczawiu 2 marchewki 1/2 selera (korzeń) 1 pietruszka (korzeń) 1 biała cebula 1 puszka krojonych pomidorów pelatti 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka majeranku(...)ziarenek ziela angielskiego 5 szt. liści laurowych 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz świeży koperek PRZYGOTOWANIE: Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy na pół, wycinamy głąb. Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka. Marchewkę pietruszkę i selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Warzywa zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Do gotujących się warzywa dodajemy opalone

kulinarnyJa
Zupa z kapusty włoskiej 144

Robiłam gołąbki z kapusty włoskiej..i zostało jeszcze sporo tej kapusty..więc jest i zupka..oj pyszna była. kawałek kapusty włoskiej biała kiełbasa kilka ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Kapuśniak z pekińskiej 114

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak. Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale … Czytaj dalej

gotuj ze mną
Barszcz ukraiński 245

dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki(...)tarce o grubych oczkach, drugą część buraków kroimy w słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie

Apetyczna babeczka
Minestrone i Węgry (1) 146

size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona

Qlinarnie i Qlinarnie
ZUPA GOŁĄBKOWA Z MALUTKIMI KULKAMI MIĘSNYMI 139

obiad dla całej rodziny. Jadłam taką zupę na uroczystości rodzinnej i koniecznie musiałam ją odtworzyć. to połączenie coś jakby kapuśniaczku młodego z gołąbkami. No to jest tak pyszne, tak lekkie i zarazem ma w sobie tyle smaku, że bez dokładki się nie obejdzie! PRZEPIS - 1 duża główka kapusty pekińskiej lub młodej białej kapusty - duży pęczek koperku - 1 cebulka(...)suchego ryżu białego - majeranek około 3 łyżki - sól, pieprz, ziele angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego W duży garnku podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przyprawy, posiekaną kapustę, marchewkę, ryż,zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj

SMYKWKUCHNI
Najlepsze przepisy na zupy kremy 265

WŁOSKIEJ KAPUSTY KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM krem z ziemniaków z ciemnym piwem kalafiorowa z posypką z bułki tartej zupa krem z brokuła krem z marchewki z pomarańczą i imbirem zupa krem z buraczków zupa krem z cukinii z nachos zupa grochowa w wersji fit zupa krem z ziemniaków zupa krem z białej cebuli krem z zielonego

nietylkopasta.pl
jesienny barszcz... 142

ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości żołądków wsypać pokrojone ziemniaki, kapustę, starte na dużych oczkach buraki, wsypać mrożoną mieszankę z brukselką i gotować do miękkości ziemniaków, wsypać kucharka z puszki wlać fasolkę z zalewą, doprawić majerankiem, pieprzem, podawać ze śmietaną lub jogurtem - rozgrzewająca i sycącą zupa..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 204

latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze(...)boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już prawie miękkie dodaję fasolkę z puszki i pokrojone w kostkę, obrane

Kuchnia z widokiem na ogród
Odchudzająca zupa kapuściana 213

łopatologicznie (Miśkowi tak tłumaczyłam ;-), że aby strawić tą zupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka

greenscarf
Zupa postna z Wołynia 124

odnaleziony w starej książce kucharskiej. W sam raz na nadchodzące przedświąteczne dni. Składniki: ½ szklanki suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 6 buraczków ćwikłowych (małych) 1 główka białej kapusty ½ kg ziemniaków ½ szklanki koncentratu pomidorowego 1 szklanka fasoli JAŚ cukier do smaku ocet do smaku ziele angielskie (4 ziarenka) liść laurowy 1 łyżka masła Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)zagotować grzyby w wodzie w której się moczyły, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, cebulę i obrane buraczki. Wszystko gotować przez pół godziny, następnie wrzucić pokrojone ziemniaki, kapustę, dodać koncentrat pomidorowy i sól do smaku. Zupę gotować do miękkości warzyw z dodatkiem octu i cukru do smaku. Po ugotowaniu dodać masło i wsypać ugotowaną fasolę

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania