zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:9/49)

Zupa jarzynowa 127

bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego chcieć więcej? Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza.  Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową Składniki: 2 kości schabowe 2 korzenie pietruszki 3 marchewki 1/2 główki młodej białej kapusty 300 g fasolki szparagowej 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek koperku 4 liście laurowe 1 łyżka ziarenek(...)mięsa wkładamy fasolkę szparagową, marchew, pietruszkę i liście laurowe z ziarenkami ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy poszatkowaną kapustę białą, na sam koniec osączony z zalewy groszek. Gotujemy, aż kapusta zmięknie, doprawiamy do smaku. Mięso wyciągamy z zupy, widelcem zeskrobujemy kawałki i dodajemy do zupy. Podajemy posypane posiekanym koperkiem

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 125

Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie

ClauditteMissCooking
Zupa gołąbkowa na kaszance 95

razu zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu(...)MicrosoftInternetExplorer4 Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa gołąbkowa 122

mięsa mielonego chudego * 600 g kapusty białej * duża cebula * ząbek czosnku * por biała część * kawałek selera * marchewka * pietruszka * 100 g ryżu * 3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę

Kulinarne przygody
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem 158

warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda chrzan  śmietana kwas z kiszonej kapusty jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę , kwas z kapusty,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę

Moje domowe kucharzenie
Zupa gołąbkowa 184

powstaje pyszna zupa gołąbkowa! Danie inspirowane jest przepisem ze strony Takie tam pichcenie . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 1 ogromny gar zupy: 1 pęczek włoszczyzny, obranej 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 800 g białej kapusty, posiekanej 3 i 1/2 l wody  2 łyżki oleju 2 średnie cebule, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem(...)laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 2. Na garnku z kapustą kładziemy sitko i bezpośrednio do kapusty przecedzamy bulion warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut

My Culinary Art
Filety z kurczaka w kapuście 146

można podawać z ziemniakami z wody lub z kładzionymi kluskami. Nam jednak bardziej smakuje z kluskami, Składniki: 2 piersi kurczaka ćwierć główki białej kapusty cebula marchewka pół szklanki śmietany łyżeczka mąki łyżka przyprawy do zup olej pieprz sól Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju

kuchnia doski
Zupa krem z brokułów 106

pietruszka 1 średnia marchewka ¼ małej główki białej kapusty plasterek selera (ok 1 cm) por biała część (ok 5 cm) 350 g brokułów ( może być mrożony) 2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku ok 1 litr wody grzanki z chleba tostowego razowego Wykonanie: Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej(...)wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać. Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem. Artykuł Zupa krem z brokułów pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Barszcz ukraiński 122

męża ogórkową. Zupka wyszła bardzo pyszna,   treściwa i pożywna. Czyli taka jak lubię ;-). Jest to idealna zupa na jesienne dni. Zapraszam!!! Składniki: dowolne mięso, 6 dużych buraków, 1 puszka białej fasoli, ¼ główki białej kapusty ( małej), 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ziemniaki ( duże), 0,5 cebuli, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 3 liście(...)dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrane buraki. Buraków nie kroimy. Przyprawiamy solą i pieprzem i jeżeli ktoś używa to Vegetą. Jak buraki będą miękkie wyjmujemy je z zupy, odstawiamy do przestygnięcia. W między czasie kroimy marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki w kostkę. Dodajemy do zupy. Buraki ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy. Ja część buraków ścieram

Passion of Cooking
Zakręcone łazanki 149

skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki(...)1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić. 2. W garnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki

Mama z miasta
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 118

Pożywna, pełna witamin zupa, trochę zapomniana, więc odświeżam pomysł. Składniki: kilka łyżek oliwy/oleju, 1 kawałek białej kapusty (u mnie stożkowa ), 2-3 buraki, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule lub 1 por, 4-5 ziemniaków, 1 puszka czerwonej lub białej fasoli, 3-4 łyżki przecieru pomidorowego, kilka łyżek kwaśnej śmietany, natka pietruszki

Qlinarnie i Qlinarnie
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 105

sztuki/średnie, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal Brand, kucharkiem, przyprawą

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuściany kociołek 120

Zupa jaką lubię- czyli wieloskładnikowa i pożywna. Polecam! Składniki ½ główki kapusty białej 2 cebule 5 ziemniaków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 kg cienkich kiełbasek sól do smaku pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 119

jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego(...)przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna i w tym m.in. tkwi jej urok. Świetny przepis na toskańską zupę z fasoli (i to z trzech gatunków fasoli) znalazłam niedawno na stronie dystrybutora wolnowarów Crock-pot.pl - zamierzam ją niebawem wypróbować. Wam też serdecznie polecam Ribollita - toskańska zupa z fasoli - składniki 1 puszka

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 164

jesienią, kiedy nie ma już przymrozków gotuję większe porcie toskańskiej zupy fasolowej i zamrażam. Przydaje się bardzo, kiedy z wizytą wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego(...)przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna i w tym m.in. tkwi jej urok. Świetny przepis na toskańską zupę z fasoli (i to z trzech gatunków fasoli) znalazłam niedawno na stronie dystrybutora wolnowarów Crock-pot.pl - zamierzam ją niebawem wypróbować. Wam też serdecznie polecam Ribollita - toskańska zupa z fasoli - składniki 1 puszka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata