którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej , sprawdza się doskonale Składniki: 8 szt. parzonej białej kiełbasy 800 g kapusty kiszonej (z marchewką(...)kapustą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia. Parzoną białą kiełbasę ponacinać i delikatnie posmarować olejem. Na kapuście ułożyć białą kiełbasę, lekko ją wciskając. Całość polać miodem pitnym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa
Oryginalny smakdostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Składniki:włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasylistek laurowy(...)kiszonej kapusty sól pieprz łyżka mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18%Wykonanie:Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz
Walijskie PichcenieBaaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :)) Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana
Walijskie Pichcenieoknem robi się coraz chłodniej nabieram większej ochoty na zupy. Najlepiej takie konkretne, z mięsna wkładką i aromatyczne. Taki jest też ten krupnik. Pełny aromatu a jednocześnie lekki dla naszego żołądka. Takie połączenia bardzo mi odpowiadają. Przyznam, że kiedyś krupniku wręcz nie znosiłam, ale tutaj zgadzam się z twierdzeniem, że do pewnych rzeczy, w tym smaków, trzeba po prostu dorosnąć(...)plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około 1,5 l). Warzywa obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Pomidory pokroić w grubszą
My simple kitchenmięsa 50 dag kapusty młodej 4 ziemniaki 2 łyżki ryżu 3 łyżki fasoli 3 łyżki keczupu 3 łyżki przecieru z moreli suszonych 2/3 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania
Camilla w kuchniPonownie wracam do młodej kapusty tym razem w zupie. Pisałam wcześniej o jej właściwościach jak jest pożyteczna dla naszego zdrowia. Więc korzystajmy w dużej ilości, bo jest kopalnią wielu witamin. Zupa bardzo pożywna smakuje dużym i małym:) Składniki główka białej kapusty cebula marchew pietruszka ,korzeń i natka jajko pomidory krojone w puszce 2 ząbki … Czytaj dalej Kapuśniak
gotuj ze mnądiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę
Kulinarne przygody Gatitydiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę
Kulinarne przygody Gatitydiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: kiszony kalafior zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym
Kulinarne przygody Gatitydiety warzywno-owocowej , w którym podaję Wam gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę
Kulinarne przygody Gatitydomach pierwsze i obowiązkowe danie wigilijnej wieczerzy. Jest to postne danie, zwykle przygotowane z niewielkiej ilości składników. Wywar z ugotowanych grzybów zakwasza się zakwasem na biały barszcz lub kwasem z kiszonej kapusty. Do zupy dodaje się kaszę lub makaron. Na północy regionu zwykle podaje się ją z całymi ugotowanymi osobno ziemniakami. Najczęściej tego rodzaju zupa nazywana jest barszczem grzybowym, choć
Trzeci talerzCześć :)Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce
Pora coś zjeśćspróbujecie parzybrody, zrozumiecie, skąd wzięła się jej nazwa. Często wracamy do przepisu na tę pyszną regionalną zupę. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 300 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, pół główki średniej białej kapusty, 2 marchewki, 3-4 średnie ziemniaki, 1 czerwona papryka i 2 dojrzałe pomidory*, świeży koperek, sól, pieprz. Zrób tak: wszystkie składniki zupy kroimy dość grubo
Kulinarna Polskaudka z kaczki 2 sztuki, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, jabłka 2 sztuki, kapusta biała 1/2 główki, ziemniaki 70 dag, przyprawa do zup i potraw w płynie 4 łyżki, woda 1 szklanka, posiekany koperek 1/2 pęczka udka kaczki dobrze natrzeć pieprzem grubomielonym, majerankiem, kucharkiem wymieszanymi z olejem rzepakowym(...)kilka godzin, w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" zrumienić do udek włożyć pokrojone dość grubo obrane jabłka i z 2 minuty podsmażać dodać pokrojoną kapustę, obrane ziemniaki, wlać przyprawę w płynie razem z wodą, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać udka
W Mojej Kuchni Lubię