Parzybroda to bardzo gęsta zupa przygotowana na bazie białej kapusty, ziemniaków oraz marchewki wraz z dodatkiem cebuli, boczku i soku z cytryny. Idealnie rozgrzewa oraz syci. Pewnie większość z Was będzie zaskoczona nazwą zupy - parzybroda to nic innego jak kwaśna zupa z dużą ilością warzyw. Aby zupa miała wyjątkowy smak należy do niej dodać przesmażony boczek oraz wsypać(...)białej kapusty 5 ziemniaków (700 g) 1 duża marchewka 1 cebula 1 szalotka 200 g wędzonego boczku sok z 1 cytryny sól, pieprz cząber lub majeranek 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka mąki pszennej Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, przeciąć na pół i odkroić głąb. Kapustę pokroić w grubą kostkę
Ugotowaćprzemianę materii i zapobiega zaparciom. Tak więc tylko ją zrobić, jeść i cieszyć się lepszą przemianą materii! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 8 litrów zupy (czyli ok. 16 porcji). Inspirację na tę zupę zaczerpnęłam z bloga: Smaki Edyty @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear(...)500g) ok. 3 litry wody do ugotowania podudzi + 1,5 litra wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże
Kulinarne Przebojebardzo proste. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram żeberek wieprzowych, 3 średnich buraków, 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewek, 1 dużej cebuli, 8 ziemniaków, 1 puszki białej fasoli. 3 ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 4 liści laurowych(...)dwucentymetrową kostkę ziemniaki. Po dodaniu warzyw zupę gotowałem przez 15 minut. W międzyczasie drobno poszatkowałem pół główki białej kapusty, którą dodałem do zupy po upływie tego czasu. W tym samym momencie dodałem do zupy również puszkę białej fasoli wraz z zalewą. Całość doprawiłem solą i dużą ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Gotowałem jeszcze przez 10 minut
Wyprawy kulinarneZupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza
Kulinarne PrzebojeTa zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się
BullioTa zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się
Bulliowędzonym łososiem Zupa ziemniaczana z rozmarynem i wędzonym łososiem Zupa ze świeżych ogórków z dodatkiem grzanek Zupa fasolowa z pieczarkami na ostro Zupa z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek Zupa z pomidorów z dodatkiem sera pleśniowego Zupa z cukinii Zupa jarzynowa z chrupiącym boczkiem Zupa z fioletowej marchwi Zupa dyniowa z grillowaną gruszką Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszna, bardzo sycąca, gęsta zupa z kurczakiem, pomidorami i młodą kapustą. Cebulę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i
Bullioróżowym winie pod płatkami owsianymi Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
Moja smaczna kuchniadzieciństwie nie przepadałam za zupą z białej kapusty, ani za kapuśniakiem z kiszonej kapusty. Ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście
To co kochamWyjątkowo pyszna zupa kapuściana , którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie. Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o: - ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki
AniaGotuje.pldokładnie osuszyć. Z obu stron podsmażyć na maśle, na średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennaBlueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie … Przeczytaj cały artykuł Post Biały barszcz na kiszonej kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornertemat. Co to jest "szczi"? Szczi to tradycyjna rosyjska zupa, której głównym składnikiem jest kapusta. Potrawa ta, często jest uznawana za odpowiednik naszego kapuśniaka, jednak podczas kiedy u nas gotuje się kapuśniaki głównie z kapusty kwaszonej, nasi sąsiedzi używają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się(...) kapustę. Szczególnie teraz, wczesną wiosną taka zupa z nowalijkami to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ugotowałam cały gar z zamiarem rozdzielenia dania na dwa obiady, ale gdzie tam! Zupa zniknęła nie wiadomo kiedy :-) Bardzo polecam! Szczi - rosyjska zupa z młodą kapustą. Wiosenny kapuśniak. Składniki: 3 litry wody 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego 3 pomidory malinowe młoda biała
Poezja Smaków - blog kulinarny