minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej kapusty , który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zagorzałym zwolennikom tego warzywa! Zupa krem jest bardzo delikatna w smaku, więc fani wyrazistych smaków mogą czuć się tym razem lekko zawiedzeni. Warto do niej przygotować grzanki
Blendmanmarchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku;3 litry(...)Zestawić z ognia.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać (nie gotować).Zupę przyprawić pieprzem ziołowym i solą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 5,5 - 6 litrów gęstej zupy.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. W zależności
Gospodyni Miejskazagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz suchy (tj. nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dobrze wymieszać. Zestawić z ognia. Zupę przyprawić majerankiem(...)oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi duży, około 4,5 litrowy garnek gęstej i sycacej zupy. Kapustę włoską można zastąpić zwykłą, białą lub ewentualnie pekińską i użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego. Zupa ma wyrazisty, pomidorowy posmak, więc zwolennicy delikatniejszych potraw powinni zmniejszyć ilość koncentratu pomidorowego do 2 łyżek. Do zupy
Gospodyni Miejskazużywamy zapasy kapusty kiszonej, kiedy wzmacniamy nasz wyczerpany po zimie organizm właśnie kiszonkami (bo na nowalijki jeszcze przyjdzie nam poczekać) i kiedy czujemy już nadchodzącą Wielkanoc i biała kiełbasa jak najbardziej wpisuje się w klimat. Pyszna, kwaśna, rozgrzewająca, sycąca zupa – polecam! PRZEPIS NA ZUPĘ KAPUŚNIAK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Składniki na zupę kapuśniak z białą kiełbasą: 500g(...)ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa kapuśniak z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz- 1 łyżeczka papryki wędzonej- 1 łyżeczka kminku i majeranku- cebulka prażona- olej arachidowy (może być inny) Umytą kapustę i cebulę cienko szatkujemy – lekko solimy, podsmażamy na patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym(...)minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem oraz cebulką prażoną.Kapuśniak z czerwoną soczewicą, to idealne połączenie smaków. Zupa jest delikatna, a jednocześnie bardzo pożywna. Można ją wzbogacić dodatkiem
mojewypiekiinietylkoktórą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam z odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany i posypałam
MyCookBook.plBardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia Pokoleńjest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie(...)jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie
Sama słodycz i szczypta chiliZupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania. Składniki: (4-6 porcji) 2 małe marchewki 1 mały seler 6 szklanek wrzącej wody 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku 1 średni kalafior(...)kapusty białej 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki masła pęczek koperku sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie zupy jarzynowej: Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut. W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki. Kapustę
Moja Delicjakurek Zupa jesienna z kluseczkami Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw Kapuśniak na ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzy może być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm... Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty
magiczna kuchnia Kasismak. Sposób ten znały i gospodynie łemkowskie, z samego południa regionu, jak i gospodynie lasowiackie z Puszczy Sandomierskiej. Zagęszczano w ten sposób polewki na bazie kwasu z kapusty, zupy grzybowe, ale również biały barszcz. Kuchnia współczesna zapomniała o tej starej metodzie, a szkoda, bo wzbogaca ona i smak i wygląd dania. Może czas to odmienić… :) Przepis pochodzi z książki „Tradycijni
Trzeci talerzPoniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC. Scroll down for recipe in English Zupa z młodych warzyw (4-5 porcji) Składniki: 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę 1 średnia marchewka, obrana(...)oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki śmietanki 36 % posiekany świeży koperek, do podania cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj ziemniaki, marchewkę, buraki, łodyżki i pietruszkę
karmelowybulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie produkty(...)Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr (firma Knorr przysłała do mnie
ClauditteMissCookingopakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny" z wywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować dodać
W Mojej Kuchni Lubię