zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:21/49)

Barszcz ukraiński 107

barszcz ukraiński i tak mi zostało.  Ta zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora(...)drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l.  Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu).  Dodałam ziele angielskie i liść laurowy.  Zalałam wodą tak, by woda przykryła warzywa i nastawiłam na wolne gotowanie (pod przykryciem). Posoliłam odrobinę.  Kiedy

Pieprzyć z Fantazją
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 209

poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycąceskładniki (dla 6 osób)zupaok 1,5 l bulionu drobiowego200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek(...)przełożyć na talerz a na  wkładce ułożyć kolejną porcję mięsa. Kiedy wszystkie pulpety są już ugotowane, do bulionu dodać cebulę dymkę i kapustę. Gotować na małym ogniu przez 3- 4 minuty, aż kapusta zmięknie. Zupę doprawić do smakuRozłożyć po 5 pulpetów na każdy talerz i zalać gorącą zupą

Stare Gary
Krem z barszczu ukraińskiego 180

Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa  - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda(...)całości, dodać sól i pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać razem z  burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić

Kuchnia Danusi
Barszcz ukraiński 153

Dziś polecam Wam pyszną, zdrową i pożywną zupę. Aby przygotować ją szybciej dodałam do niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku(...)pietruszkę pokroić w talarki, wrzucić do wywaru (resztę warzyw wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę

Smakołyki Asi
Tradycyjny barszcz ukraińśki 221

Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże buraki 1 puszka fasoli (czerwonej lub białej) 2 łyżki odciśniętej kiszonej kapusty 0,5 kg wędzonych żeberek (lub dla wegetarian łyżka(...)czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka.  Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego

ChilliJemy
Zupa gołąbkowa 248

gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :)  Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :) około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka) może być z łopatki np takiej KLIK 2 średnie cebule główka włoskiej kapusty ( około 80 dag) 10 dag ryżu 2-3 łyżki suszonej włoszczyzny(...)KLIK kubek śmietany ( 180 g) sól pieprz biały majeranek zioła prowansalskie suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Obrane cebule kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy. Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso

Takie tam pichcenie
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 216

oraz pikantna kiełbaska chourico.  W mojej wersji tej jesiennej i rozgrzewającej zupy kapustę zastąpiłam jarmużem, a chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego

cool and minty
Krupnik na zimę, Moon 160

Dziś mocno rozgrzewająca zupa z trzema rodzajami kaszy, warzywami, grzybami i mnóstwem przypraw i ziół. Smacznego! Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 większa marchew 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 łyżek kaszy jaglanej 4-5 łyżek kaszy gryczanej

Qlinarnie i Qlinarnie
Polecam orientalne zupki :) 215

halach kupieckich na Marywilskiej 44 Nie są to miejsca górnych lotów, z białymi obrusami ale rodowici Wietnamczycy potrafią tam przygotować cuda dla podniebienia. Wietnamska zupa ze smażoną rybą, ziołami, pomidorem, makaronem pszennym. Sajgonki wegetariańskie i z mięsem. Ryż z warzywami i surówką z kapusty. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami. Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami i chilli

Jemy Pijemy
Zupa z młodej kapusty z pomidorami 199

Zupa z młodej kapusty z pomidorami... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kawałki pomidorów, plastry marchewki. Drobno posiekany koperek i natka pietruszki. Pełnia wiosny na talerzu. Smacznego!   Składniki: 1/2 główki niedużej, młodej kapusty; 5 średnich ziemniaków; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 3 średnie, dojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy(...)włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła pomidory), odstawić na 10 minut, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić  pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, por, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć

Gospodyni Miejska
Bigos z dynią i pieczarkami 225

musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido 300 g pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej

Ze smakiem i z pasją
z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... 117

kapusta biała 3 główki/młode, kasza jęczmienna 2,5 szklanki/łamana, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup(...)potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych liści ścinać zgrubienie aby lepiej się zawijały liście, wody po kapuście nie wylewać wodę po kapuście zagotować i ugotować w niej do miękkości kaszę jęczmienną, użyłam grubsza łamana, ugotowaną kaszę wylać na durszlak i wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z młodej kapusty 134

przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:) Składniki (na 4 porcje): 1 nieduża główka młodej kapusty ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy ok 7cm pora (biała i jasnozielona część) pęczek(...)plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany

Obiad gotowy
Barszcz biały z kuchni kresowej 138

barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3 Składniki 200 ml kwasu z kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 pietruszka 3 kiełbasy białe (surowe) 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% (słodka) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 jajek przepiórczych majeranek sól, pieprz     Przygotowanie(...)momentu zawrzenia wody. Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji). Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości. Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia. Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 164

Składniki: GOŁĄBKI: kapusta biała 1 większa, mięso mielone wieprzowe 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna(...)wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy liść nakładać porcję mięsa z ryżem, zawijać ciasno liście w szybkowarze /9 l/ rozłożyć sitko

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania