zapraszam na pyszną, lekką zupę z młodych warzyw. Taką zupę gotuję zazwyczaj na drobiu, albo tak jak dziś podstawą bulionu były małe pupeciki z łopatki. Składniki: Na pulpety: 400 g zmielonej szynki/łopatki 2 jajka sól pieprz majeranek 2 łyżki bułki tartej namoczonej w przegotowanej wodzie Wyrobić dokładnie masę. Formować zwilżonymi dłońmi małe pulpeciki. Na zupę: pęczek młodej marchewki(...)młody seler pęczek młodej pietruszki 1 młody por mały kalafior żółta fasolka szparagowa 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki śmietanka 18% ziele angielskie liść laurowy sól pieprz posiekany koperek/natka pietruszki/lubczyk Wykonanie: Na lekko osoloną wrzącą wodę z liściem laurowym i zielem angielskim wrzucamy pulpety. Po chwili dodajemy obrane/oskrobane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, seler naciowy, por, kalafior
Walijskie Pichceniegotowane długo na wolnym ogniu. Ten lekki bulion warzywny gotowy jest mniej więcej w pół godziny”. Więcej nie trzeba. Wszystko za sprawą składników. W zupie nie ma marchewki, wymagającej dłuższego gotowania. Jest cukinia i fasolka szparagowa, które potrzebują kilku minut, żeby być al dente. Charakteru minestrone nadaje wyraziste pesto. Możecie je zrobić w większej ilości, szczelnie zamknąć i wykorzystać jako(...)dodatek do makaronu. Skoro o makaronie mowa, jeśli robicie zupę na zapas, np. żeby zabrać do pracy, makaron lepiej ugotować i przechowywać osobno, żeby nie „wypił” całego bulionu z minestrone. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki
Niedzielny kucharzsmaku curry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych(...)bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotujemy 15 minut, pod koniec dodając ugotowaną wcześniej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZrobiło się nagle bardzo zimno,więc barszcz ukraiński na zimę w sam raz. Myślę,że w każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)gotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości, wyjąć żeberka, obrać, ugotowane buraczki pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy, zabielić zahartowaną śmietaną
Kuchnia BeatySezon na młode warzywa w pełni, trzeba korzystać! Dziś lekka, bardzo fit zupa z tego co upolowałam po pracy na bazarku. Szczerze nie do końca wiem jak smakuje, a tym bardziej pachnie, bo jestem tak mocno przeziębiona, że straciłam te dwa zmysły. W każdym razie M. mówi, że jest bardzo dobrze, ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki(...)pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt naturalny do podania Wodę wlewam do dużego garnka, dodaję liście laurowe, ziele angielskie
Cook&LoveZupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :) Składniki Por 1 por Marchew 5 marchewek Pietruszka 2
Kulinarne Przebojepoprawi samopoczucie, taką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę
Kulinarne przygody Gatityśrednie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem(...)Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym w zimie). Był to tzw. „zastrzyk witamin”. Tak i oto powstawała warzywna
Jem więc JestemPyszna zupa,fajna alternatywa jak macie nadmiar fasolki szparagowej ,nawet przerośniętej .Nawet niejadki zjedzą ukrytą w ten sposób fasolkę. Polecam
Swojskie jedzonkoLubicie szparagi? Ja bardzo, ale jędrne i chrupiące, a nie szparagową papkę (no chyba, że mówimy o zupie krem ;) ). Dlatego bardzo często wybieram pieczenie zamiast gotowania. Dzięki temu szparagi pozostają pięknie zielone, kruche i delikatne. Dodatkową zaletą pieczenia jest to, że nie trzeba stać przy kuchence. Po prostu szparagi rozkładamy w jednej warstwie na blaszce, doprawiamy oliwą i tak trafiają
Pełny talerzkoniec gotowania dodjemy poszarpany jarmuż. Mieszankę soku z cytryny i syropu dodjemy do potrawy, a następnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową Składniki na 3 porcje: 3 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz
Jeść, by żyć w zdrowiunależy dodać więcej imbiru, trochę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej. Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym ... Zupa ogórkowa nie tylko na zimę Krem szparagowy biały .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchni4.9 / 5 ( 9 votes ) Zupa krem z białych szparagów z parmezanem Pyszna zupa krem, ulubiony rodzaj zup mojej familii, z delikatnych, białych szparagów.. wyostrzonych, pazurem
Ogrodnik w podróży