zupa szparagowa - 1023 przepisów (strona:30/69)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.05.2016 r. 170

kulinarne. Możecie także dołączyć do grupy, aby być na bieżąco z wpisami. Zapraszamy :) Kotlety jajeczne Odwrócone ciasto z jabłkami Bagietki z rwaną łopatką Chłodnik szparagowy Kuskus z warzywami Pomysł na okrycie nieciekawej doniczki Lemoniada pomarańczowa Zupa gulaszowa ze śmietanką Surówka z młodej kapusty

Codzienna kuchnia niecodzienna
¡Viva España! Edycja II - Podsumowanie akcji 221

Gazpacho z bobu - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Salmorejo - Paulina z bloga Pommes à la cannelle Zielone gazpacho - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Zupa katalońska - jarek284 z bloga Teoria smaków Dania z mięsem: Fasolka szparagowa z chorizo i pomidorami - qualietta z bloga Skarbnica smaków Gulasz kataloński - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo - Mopsik

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą 138

przeróżnych kombinacjach, najpiękniej wyeksponowane. Ale co z obierkami i twardymi ogonkami szparagów, które odcinamy przyrządzając te wszystkie szparagowe pyszności? Często wyrzucamy je do kosza, a przecież one także są pełne wiosennego smaku! I właśnie o tym śpiewa moja dzisiejsza zupa w kremowych uniesieniach zieleni :) Końcówki zielonych szparagów, ziemniaki i dymka niosą podniebieniu smaki wiosny, mięta orzeźwia i uzupełnia smaki razem(...)prażonymi płatkami migdałów. Całość stanowi pyszną i kremową propozycję na obiad lub przystawkę ;) Koniecznie spróbujcie, bo szkoda marnować tyle szparagowego smaku i właściwości! Krem z końcówek zielonych szparagów z migdałami i miętą Potrzebujesz: końcówki szparagów z 1 pęczka 3 średnie ziemniaki 1 cebula dymka (bez szczypiorku) 1,25l bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól i pieprz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa jarzynowa 199

Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 4. Z śmietany i mąki robimy zawiesinę, hartujemy ją i wlewamy do zupy. 5. Doprawiamy i chwilę gotujemy. Smacznego

Od łyżki do widelca
Fasolka szparagowa z kiełbasą 163

strony talerzpokus.tv . Znalazłam go, szukam jakiegoś nowego pomysłu na fasolkę szparogową. Kupiłam za dużo takiej fasolki i sporo jeszcze zostało po ugotowaniu zupy. Więc następnego dnia była fasolka z kiełbasą wg poniższej receptury. Fasolka szparagowa z kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, głęboką patelnię, łyżeczkę, łyżkę lub drewnianą łopatkę do mieszania, durszlak, ewentualnie praskę do czosnku, ewentualnie wagę

blog.moje-pasje.info
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 139

Lekka warzywna zupa z kalafiorem i fasolką w roli głównej. Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia takie zupy zaciągała zasmażką. Chciałam sobie przypomnieć smaki dzieciństwa. Zupę tak naprawdę ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący  a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń(...)marchewki 4 łyżki pęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki  1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior

wesoła kuchnia
Zupa z letnich warzyw 154

zupa jest lekka, pachnie wiosną, latem:). Chyba nawet mogę określić ją mianem mojej ulubionej spośród zup, które dotychczas gotowałam. Polecam! 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 300g fasolki szparagowej 2 młode marchewki 1 pietruszka  3 młode ziemniaki  1 młody por 1 pęczek koperku sól, pieprz, vegeta 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Marchew(...)kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą

Szefowa kuchni
Botwinka z ziemniakami i mlekiem kokosowym 174

tutaj już czerwiec się kończy. Tego roku wiosna jakoś toczyła się obok mnie, o mały włos ominął mnie sezon szparagowy, na szczęście w porę się ocknęłam. Podobnie rzecz miała się z botwinką, kiedy naszła mnie ochota na zupę nie zastanawiałam się długo, no bo jaką najlepiej zajadać latem? Moim zdaniem polska zupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho

Słodki Kompromis
Zupa jarzynowa zimowa z zacierkami 224

Zimą brakuje mi niektórych warzyw. Tęsknię za świeżą fasolką szparagową, młodą soczystą marcheweczką i jeszcze kilkoma innymi. Zupa jarzynowa, taka ze świeżych warzyw, nie ma sobie równych, ale o tej porze roku też można sobie podobną zrobić. Są przecież mrożonki i warto z nich korzystać - ja to czasami robię bo nie tylko przypominają mi lato, ale też bardzo ułatwiają życie

Smaczna Pyza
Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem 179

ojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:) Składniki : 2-3 garście fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek 1 cebula 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka kawałek młodego selera listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie sól, olej do smażenia ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek(...)kostkę Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany

Proste Potrawy
Jesienna zupa jarzynowa 154

sama zupa nie wymaga już dosalania. A ponieważ ja zwykle dodaję rosół, więc nie muszę się tym martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy(...)Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną i pokrojoną na połówki fasolkę szparagową. Po 5-10 min, dodajemy brukselkę. Jeśli była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy bulion i kalafiora. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec hartujemy śmietanę i dodajemy ją do zupy. Podajemy z koperkiem lub natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/jesienna-zupa-jarzynowa/ BosowKuchni   Artykuł Jesienna

Mieszam w Garnku
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 153

Składniki: 3 litry rosół drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z Zielonej Soczewicy 178

podszewki, zresztą często bywa w Grecji. Podczas gotowania poniosło mnie trochę i trochę w tym przepisie pozmieniałam. Smak? Hmm, pierwszego dnia nie byłam zachwycona smakiem, ale drugiego dnia zupa smakowała wyśmienicie. Czyżby zupka potrzebowała czasu na przegryzienie się smaków? Sama nie wiem. Choć nie ma tam mięsa, naprawdę można się najeść i to porządnie. Następnym razem mam ochotę wrzucić(...)przez praskę i również dołożyłam do bulionu z gotującą się soczewicą. Całość gotowałam 40 minut, ale pod koniec gotowania włożyłam marchewki i fasolkę szparagową (mrożoną). Na końcu doprawiłam pieprzem, sól pominęłam, gdyż rosół był odpowiednio słony. Zupę wlałam do głębokiego talerza, polałam po wierzchu oliwą z oliwek i greckim octem winnym, na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO  życzy

Blondynka Gotuje
Fasolka po bretońsku z mięsem 228

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa strączkowa 220

sera smakuje równie pysznie. Polecam, zupa jest naprawdę smaczna, a mój mąż ocenia ją nawet jako jedna z lepszych! :))) * bulion warzywny- 1 litr * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * por- 1/2 szt. * cebula- 1 duża * koncentrat pomidorowy- 3 czubate łyżki * soczewica czerwona- 1/2 szklanki * czerwona fasola- mała puszka * biała fasola- mała puszka * fasolka szparagowa- 150 g (teraz mrożona) * czosnek(...)listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec dodać fasolkę szparagową, białą i czerwoną fasolę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz chili do smaku  i podgotować całość około

Kraina Miodem Płynąca