zastanawialiśmy się nad tym, czy uda nam się spróbować jakichkolwiek lokalnych przysmaków. Okazało się, że wybraliśmy się tam w idealnym czasie (sezon szparagowy) i wiele miejsc oferowało przeróżne rodzaje szparagów pod postacią sałatek, risotto, pasztetu czy zupy (nie było tylko deseru)... Istny raj! Zwłaszcza, że wielokrotnie udało nam się również skosztować dzikich szparagów, które zaciekawiły nas podczas ostatniej wizyty
Roślinożerni urlopowiczeCurry to jedna z moich ulubionych potraw. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach - danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli
Vegan TasteCurry to jedna z moich ulubionych potraw. Wykorzystałem zieloną pastę curry, dzięki której uzyskałem idealny smak i zapach - danie jest mocno pikantne, czuć cytrynowy aromat (jeśli
Vegan Tastewłókien w cienkie plasterki lub rozerwijcie wzdłuż włókien jak pulled pork, a szybko zagrzeje się od gorącego ramenu. Z warzyw do tej zupy świetnie sprawdza się zielony zblanszowany groszek cukrowy w strąkach albo blanszowana zielona fasolka szparagowa, kiełki soi albo fasolki mung i posiekana kolendra. Jeśli podacie ramen z mięsem, warzywami i z jajkiem (pokazywałam już jak je zrobić
Karo in the KitchenZima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić
Vegan Tastejajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską
Codzienne Gotowanieobraną żółtą fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, gotować z 20 minut w garnku na maśle podsmażyć posypane cukrem pokrojone cebule, czosnek wsypać pokrojone cukinie ze skórką, zielone papryki, pomidory pokrojone i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 5 minut podsmażone warzywa przelać do garnka z zupą, do smaku dodac kucharka, pieprz mielony
W Mojej Kuchni Lubięłyżką cedzakową, wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, pkrojone ziemniaki, pokrojoną fasolkę żółtą szparagową, gotować na średnim ogniu z 15 minut, wsypać kucharka na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę pokrojoną, wsypać pokrojone papryki, cukinie, pomidory, ząbki czosnku, podsmażać z 5 minut na dużym ogniu mieszając, wlać wszystko do zupy, wsypać przyprawę do ziemniaków, gotować z 10 minut na średnim ogniu wsypać pieprz
W Mojej Kuchni LubięZupa. Coś, o czym mógłbym rozmawiać godzinami. Zupa taka, zupa owaka, z tym, z tamtym, rzadka, gęsta. Jakakolwiek. Z czymkolwiek. Uwielbiam. Po prostu jestem fanem zup wszelakich. Zupa to jest życie. Do tego stopnia, że nawet szkoda tracić czasu na czytanie moich wypocin. Od razu przejdźmy do przepisu. PRZEPIS NA ZUPĘ FASOLKOWĄ Zupa fasolkowa – składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki(...)jarzynowego) 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 400 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (w sezonie świeżej, poza sezonem mrożonej) 200 g śmietany 18% 1 cebula 1/2 pora 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Zupa fasolkowa – wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oliwie i maśle
Marder&Marder Manufacturetakich dań jest zupa, którą ostatnio zrobiłam. Udałą się znakomicie – pyszna, lekka, w sam raz na wakacyjne dni. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 1 duży ząbek czosnku • 25 g oliwy z oliwek • 1 pomidor • ½ czerwonej papryki • 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki) • garść zielonej fasolki szparagowej • 100 g kalafiora podzielonego(...)makaron. 10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1. 11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić. Tradycyjnie: 1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie. 2. Dodać posiekanego pomidora i drobno pokrojoną paprykę. Poddusić razem z cebulą. Dodać szczyptę cukru. 3. Dodać warzywa (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) starte na dużych oczkach tarki. Chwilę poddusić. 4. Wlać bulion
W mojej kuchnibrukselki. Warzywo ma charakterystyczny smak i idelnie sprawdziło się w jarzynowej zupie. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń(...)Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Na końcu gdy warzywa są już miękkie zupę zaciągamy zahartowana z kilkoma łyżkami wywaru śmietaną. Podajemy z ugotowanymi połówkami jajka
VioletoweKucharzenieczarny. Ta zupa będzie idealna da wszystkich miłośników pomidorowej. Ja ją uwielbiam, dlatego ten wariant smakowy przypadł mi najbardziej do gustu. Bardzo fajnym rozwiązaniem jest zastąpienie ryżu kasza bulgur. Kaszy jest dość dużo, dlatego zupa jest bardzo sycąca. Jak dla mnie zupa jest idealnie przyprawiona i nie musiałam nic innego do niej dodawać. Zupa z Ciecierzycy(...)moim drugim ulubieńcem. Zupa wyszła bardzo aromatyczna. Smakowała trochę jak jakieś indyjskie danie, co dla mnie jest wielkim plusem. Dodatek ciecierzycy, soczewicy i kaszy kuskus sprawia, że zupa jest bardzo gęsta i pożywna. Myślę, że po dodaniu mniejszej ilości wody może się świetnie sprawdzić jako drugie danie. Podobnie jak pomidorowa jest idealnie przyprawiona :). Zupa z Cukinii i Zielonego
wegujemyZupa mojego dzieciństwa, robiła ją moja babcia i mama.Obowiązkowo musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz(...)garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki
wesoła kuchniasprawa jest dodatkowo ułatwiona, ponieważ masz do dyspozycji delikatesy. Poza tym narzucanie jakichkolwiek norm związanych z przygotowaniem takiej zupy jest sprzeczne z obyczajem. Jeżeli nie możesz dostać kapusty pak choi, niech Cię to nie odstrasza - dodaj kilka młodych szparagów, fasolkę szparagową, garść kiełków lub pokrojonych w paseczki bądź plasterki dymek. Jeżeli trudno Ci znaleźć te cudowne paczuszki z prawie gotowym
Roślinna - blog wegańskiUwielbiam fasolkę szparagową , kiedy przyrządzam ją w domu znika z talerzy w takim tempie że ho ho . Bardzo lubimy fasolkę w każdej postaci , ja osobiście uwielbiam najbardziej w zupie i z bułeczką z ziołami . Teraz mamy sezon w pełni na fasolkę więc trzeba korzystać i zapraszam do spróbowania fasolki w takiej odsłonie jak proponuję na zdjęciu smakuje super
Mój Smak