prezentujących się sałatek- ja z nimi mam zawsze problem, aby ładnie wyglądały na zdjęciu :) oraz placki, zupy, sorbety, a nawet chili con carne.Książkę można kupić tutaj. Mnie osobiście orzekły pomysł na sałatkę w ... szklankach ;) Czyż one nie wyglądają apetycznie?:) Albo zupka szparagowa z krewetkami
Aga w kuchniPłonąca brukselka w pomidorach Pyszna zupa z brukselką i fasolką. Zupa jest warzywna, ale można również dodać mięso np. wieprzowe. Składniki: · Cebula · Olej do smażenia · 3 marchewki · Wywar rosołowy lub kostka(...)Koncentrat pomidorowy · 2 łyżki mąki · ½ szklanki śmietany 18 % · 20 dag fasolki szparagowej · 1 opakowanie brukselki · 5 szt. Ziemniaków Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym
Kulinarna Chwilalitra soku pomidorowego - 1udko,2 skrzydełka - garść fasolki maslowej ,lub szparagowej - 1-2 marchewki pokrojona w kostkę -kawałek pora pokrojonego w kostkę -1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę(...)warzywa i przyprawy Gotować na małym gazie do momentu kiedy warzywa będą miękkie, następnie wlać sok pomidorowy W momencie gdy warzywa będą miękkie, w kubku umieścić śmietanę ,dolac troszkę zupy i dokładnie wymieszać zawartość Otrzymaną mieszaninę przelać do garnka i wymieszać Do zupy nasypać pieprzu, soli i papryki wg uznania oraz wcisnąć czosnek, Na koniec wsypać
w mojej kuchniSkładniki: kura rosołowa 1/2 sztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową
W Mojej Kuchni Lubięjakiejś jadłodajni. Bywa, że każdy je co innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał
Kuchnia po mojemuświeżej. W kuchni stosowana jako dodatek do herbaty, zioło dodawane do drobiu, krewetek, zup, sosów. Składniki dla 5 osób: 50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki, 20 dag świeżych oczyszczonych krewetek, 20 dag młodej szerokiej fasoli 20 dag fasolka szparagowa 2 cebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera
Kulinarny karnet Christopheracały obiad, dając energię na resztę dnia. Dzisiaj w kuchni pachnie zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki(...)płomień do minimum. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę. Podczas, gdy marchewka nabiera koloru na patelni, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Płuczemy i przekładamy do zupy. Wrzucamy marchewkę i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukaną komosę lub ryż i znowu gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie ziemniaki powinny już zmięknąć. Dopiero
Kuchnia od dwojgazupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna. Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń(...)warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką. Czas przygotowania: 60' Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 10 Kaloryczność
Pyry na GazBardzo smaczna i pożywna zupa którą przygotujecie nawet zimą z mrożonych warzyw. Ja zazwyczaj robię ją na pierwsze danie gdy na drugie robię np. racuchy czy placuszki. Składniki na 2 osoby: około 1,2 litra bulionu/wody mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł) 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1/2 korzenia pietruszki kawałek selera 7 centymetrowy kawałek pora 3 łyżeczki suszonej(...)Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez 1-2 minutki, następnie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zasmażki 1 chochelkę zupy ale bez warzyw, mieszamy i wlewamy do zupy, na koniec dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego !! Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań
Gotowanie...to proste !prawda była robiona jakiś czas temu..Pyszna zupka jarzynowa z dodatkiem pulpecików. bulion 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 10 -20 dkg fasolki szparagowej sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta 3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szkl.zimnej wody 25 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebulka majeranek Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Doda(...)przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Mięso wymieszać z cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki .Jak ziemniaki będą prawie miękkie do zupy wrzucić kulki mięsne i gotować 10-15 minut. Pod koniec kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną zieleniną
Moje domowe kucharzeniejest z kalafiorem romanesco to w ogóle luksus i rozpusta. Więc zdecydowanie polecam. Ale ja każdą zupę polecam więc mogę być niewiarygodny. Nie mniej jednak polecam. W końcu zupa nie może być zła :) A w ogóle to skompletowałem już wszystko czego potrzebuję na miodową nalewkę. Niedługo będę robił. Zapowiada się naprawdę nieźle. Jak wyjdzie tak jak ją sobie wyobrażam(...)pół opakowania groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej żółtej 3-4 ziemniaki pęczek natki pietruszki i koperku śmietana 18% sól, pieprz Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 5-10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną na kawałki fasolkę, różyczki kalafiora i groszek. Jak warzywa zmiękną zupę zaprawiamy śmietaną i wrzucamy pokrojoną drobno natkę
Marder&Marder ManufactureSłodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)które wystąpiło w kilku daniach z tego menu. Jest szczyt sezonu szparagowego i szczytem wszystkiego byłoby tego nie wykorzystać! Po raz pierwszy w tym roku w naszym jadłospisie pojawiła się młoda kapusta – w ciekawej, eksperymentalnej formule, jako zamiennik jarmużu (sezon na niego dopiero się zacznie) w portugalskiej zupie calo verde (taka nasza polska wersja, do której zainspirowała nas Czytelniczka
Niedzielny kucharzZupa przygotowana na bazie indyka i samych zielonych warzyw. Ma delikatny smak. Jest idealna dla dzieci. Składniki 1 szyja indycza 1 szkl zielonego groszku 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 brokuł kilka brukselek kawałek pora ( zielona część) 1 czubata łyżka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl
Ala piecze i gotujeZupa krem z brokułów to proste, pyszne danie, które zrobisz w 30 minut. Ma mało kalorii, posmak orzechowy i jest bardzo zdrowa. Zupa krem z brokułów pojawia się w mojej kuchni, kiedy chcę zrobić na obiad coś szybkiego i zdrowego. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a rodzina w niecałe pół godziny dostaje na stół pełnowartościowy, smaczny i ciepły posiłek. Najzdrowsze(...)warzyw Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Różyczki brokułu zawierają wiele witamin, m.in. A, B1, B2, B6, C, K i B9, są także źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka. Dodatkowo brokuł jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit. W 1944 roku doszło do wzrostu
smakowitehistorie.com