Sałatka z fasolką szparagową i pieczonymi połówkami młodych ziemniaczków, z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz chrupiącego boczku, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Całość posypana
Kuchnia MagdaLenyZielone szparagi i cukinia to dwa warzywa pyszne same w sobie, podsmażone na maśle nie lubią dużej ilości przypraw, myślę że sól i pieprz wystarczy. Chłodnik
Życie zaczyna się w kuchnijuż szparagowe ostatki ! Jeszcze w sklepach znajdziecie ostatnie pęczki ze szparagami. A obok szparagów już zieleni się dumnie bób ! Właśnie w najlepsze trwa na niego sezon, więc tak sobie wykombinowałam, że to może być bardzo smaczny i zdrowy zielony duet. Delikatne zielone szparagi o wyrazisty w smaku bób to bardzo fajne połączenie. Warzywa ugotowałam na parze(...)wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym
Kulinarne przygody GatityŚwietny przepis na fasolkę szparagową na ostro, w stylu azjatyckim. Fasolka szparagowa z chili, czosnkiem i imbirem, w sosie sojowym, posypana szczypiorkiem oraz sezamem. Uwielbiam takie
Kuchnia MagdaLenypomidory obrane ze skórki - 2 garści ugotowanej fasolki szparagowej - kilka pieczarek - 1 mozarella Sos: - jogurt naturalny - pieprz, świeża bazylia, czosnek Wszystkie składniki pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut. Płynny sos wybrać łyżką do zupy do osobnej miski,tak żeby zostały prawie same
Corner With RecipesTym razem coś bardziej egzotycznego. Zupa tajska to danie, na które nie ma chyba jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od miejsca gdzie gotujemy, dostępnych składników, osoby
Zakręcony WidelecNiezwykle krótki sezon na szparagi, trwający zaledwie od maja do czerwca zachęca od tego, by jak najczęściej wykorzystywać w swojej kuchni to pożywne warzywo. Z każdym
Vegan TasteTo z pewnością najlepsza botwinka z fasolką jaką do tej pory jadłam. W połączeniu z ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną smak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerTo z pewnością najlepsza botwinka z fasolką jaką do tej pory jadłam. W połączeniu z ziemniakami okraszonymi wędzoną słoniną smak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerNiezwykle krótki sezon na szparagi, trwający zaledwie od maja do czerwca zachęca od tego, by jak najczęściej wykorzystywać w swojej
Vegan TasteEkspresowy wpis na blogu, pisany na kolanie. Bo ekspresowy przepis. Powstał wczoraj z tego, co przyniosłam z działki. Na kolejny obiad będzie fasolka szparagowa, później leczo
bistro mamaLETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki) 3 młode marchewki 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki 1 młoda cebulka 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę pęczek posiekanego koperku sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie
Moja Książka Kucharskawymoczyć w wodzie (najlepiej na noc) po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem. Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa. Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części. Zalałam je 2 l wody. Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie(...)jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby. Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam. Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam
potrawyregionalneZupa, którą uwielbiamy. Często dorzucam nowe warzywa, sezonowe, te co pod ręką. Ale zawsze jest pewien standard. Warzywa używamy świeże lub mrożone, jak wolicie i jakie macie w kuchni Co nam trzeba? Garnek 5 litrowy, napełniony wodą w ilości 4 l 2 kości schabowe, 2 skrzydełka lub udko z kurczaka 200-300 g różyczek kalafiora 4 ziemniaki- kroimy w kosteczkę(...)marchewki – kroimy w słupeczki 1 pietruszka, kroimy w półplasterki kawałek selera- pokrojony w kostkę 200 g fasoli szparagowej 100g groszku zielonego (może być i z puszki) w tej wersji dodałam różyczki brokuła – około 200g 200g ugotowanego makaronu niteczki Robimy! Do zabielenia 200g śmietany, najlepiej18 % i 2 łyżki mąki, rozrobione z 4 łyżkami ciepłej wody groszek ptysiowy do posypania
Latosiowydomnową, równie pyszną potrawę. \ Składniki 1 cukinia (400-500 g) 1 kabaczek (400-500 g) 1 strąk czerwonej papryki 1 strąk papryki żółtej 250 g pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej słodkiej(...)przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen