odporność, chronić przed chorobami serca i poprawić trawienie. Burak Burak to warzywo bogate w żelazo, foliany i przeciwutleniacze. Pomaga wzmocnić odporność, poprawić trawienie i utrzymać zdrową wagę. Fasolka szparagowa Fasolka szparagowa to warzywo bogate w błonnik, witaminę K i witaminę C. Pomaga wzmocnić odporność, poprawić trawienie i utrzymać zdrową wagę. Groszek cukrowy Groszek cukrowy to warzywo bogate w błonnik, witaminę(...)chorobami serca i poprawić trawienie. Jak można włączyć warzywa ekologiczne do codziennej diety? Włączenie warzyw ekologicznych do codziennej diety może być łatwe i smaczne. Można dodać je do sałatek, zup, curry, sosów i sosów do makaronu. Można też upiec, dusić lub grillować na grillu. Warto eksperymentować z różnymi przepisami i sposobami przygotowywania warzyw, aby odkryć ich smak i wartości odżywcze
Żyję by jeśćSezon szparagowy w pełni - należy korzystać, piec i gotować póki można! Wczoraj było idealne ciasto na tartę. Dziś w takim razie musiała pojawić się stosowna tarta :) Poniżej propozycja na obiad - sycąca, smaczna i kolorowa.Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka: 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 1 mała, podwójna pierś z kurczaka(...)300g) pęczek zielonych szparagów (700g) 1 duży por (100g) - jego biała i lekko zielona część; ciemnozielone liście warto umyć, poporcjować i zamrozić do wykorzystania jako warzywo do zupy kilka sztuk pomidorków czereśniowych (100g) 2 jaja - całe 100g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany
Grunt to przepis!dopuszczać do stanu odwodnienia organizmu, co zrobić jednak, jeśli już do niego dojdzie? Otóż w zależności od stanu mamy kilka możliwości: – podawanie wody do picia, pokarmów płynnych (zup, owsianek, kaszek) oraz niewielkich słonych przekąsek typu krakersy. Te ostatnie pozwolą na uzupełnianie strat sodu, szczególnie przy wysiłku fizycznym. Nie należy podawać alkoholu!! – stosowanie doustnej terapii nawadniającej – ORS. Jest(...)fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny na piekarnik, jaki mamy z oknem Chłodnik z zielonego
Kate's KitchenNa co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota Smakujedomowy barszcz czerwony z ziemniakami, mięsem, marchewką, pomidorami, kapustą i fasolą. W tym przepisie na barszcz dodałam fasolę 'perłówkę', ale możecie ją zastąpić inną ulubioną fasolą, a nawet fasolką szparagową. Dobry barszcz czerwony zwykle gotuje się powoli, przez dłuższy czas, co pozwala uzyskać delikatne i soczyste mięso, które wręcz rozpływa się w ustach. Domowy barszcz czerwony. Przepis na pyszny(...)buraczki oraz czosnek roztarty z solą. Barszcz czerwony uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem z buraków. Zagotować i zestawić z ognia. Do zupy wsypać posiekaną zieleninę. Barszcz czerwony można zabielić śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki. Miłego gotowania! Czerwony barszcz. Barszcz czerwony z ziemniakami
Moja Książka Kucharskakorzystałam z gotowanych dostępnych łatwo produktów, ze względu na brak czasu. Warzywa możemy oczywiście ugotować samemu. Pozostawiam tutaj pole do inwencji twórczej. Ja przykładowo zjadałam jedną mrożonkę, taką gotowaną zupę np. HORTEXU, polecam tutaj: „Prezydencka”, „Jesienna”, „Zimowa”, „Barszcz ukraiński”, „Włoszczyzna” dodajemy jeszcze łyżkę oliwy z oliwek – można polać warzywa lub można ją łyknąć samą, do wyboru, jak kto lubi. Uwaga(...)minut przed zjedzeniem KASZY, RYŻU, MAKARONU...itd. Spożywanych podczas jednego posiłku produktów – NIE WOLNO ZE SOBĄ MIESZAĆ!!! Posiłek IV – przekąska około godziny 15.00 150 g po ugotowaniu – FASOLKI SZPARAGOWEJ ( może też być MARCHEWKA, też gotowana). Posiłek V – kolacja około godziny 18.00 100 g po ugotowaniu tego co jadłyśmy o godzinie 12 lub zamiast tego RYBA 100 g po ugotowaniu, albo
Z notatnikaSzukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do: – makaron z tofu – falafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem RYŻ SMAŻONY Z KREWETKAMI Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 150 g ryżu białego – 2 łyżki(...)tarce pasta z czosnku, imbiru i chilli (1 łyżka pasty gotowej lub przygotowanej samodzielnie w proporcjach 1:1:1) – 10-15 krewetek – pół czerwonej papryki – 1 szklanka fasolki szparagowej lub płaskiej odmiany – 2 jajka – szczypior dymki do podania Przygotowanie : Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i fasolkę pokrój, paprykę w cienkie paseczki lub kostkę a fasolkę na mniejsze
nietylkopasta.plZUPA „GŁOWY LWA” Z PULPETAMI I NOODLAMI Z CUKINI Danie jest wprost przepyszne. Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny MAKARON PO SYCZUAŃSKU(...)torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. MAKARON CHIŃSKI Z SOSEM IMBIROWO-SZCZYPIORKOWYM W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest
Niedzielny kucharzPoniedziałek – Pieczony kalafior z komosą i sosem romesco Wtorek – Gryczotto czyli kasza gryczana z orzechami i filetem z kaczki (alternatywnie z pstrągiem) Środa – Zapiekanka pasterska z kalafiorem Czwartek – Włoska zupa minestrone Piątek – Gołąbki z dorszem Pobierz menu na tydzień To menu jest pełne pysznych warzyw. Oprócz kalafiora znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość(...)kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów włoskich Spora garść migdałów Razem: ok. 140 zł Zanim ruszycie
Niedzielny kucharzkaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią(...)więcej przepisów sezonowych w październiku Najnowsze przepisy Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami laskowymi Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym Lasagne z warzywami Purée z dyni Fasolka szparagowa w cieście (frytki szparagowe) Burgery z fasoli (wegańskie, bezglutenowe) Sos paprykowy z tofu (low carb, wegański) 9 pomysłów na keto pieczywo Gofry pełnoziarniste Artykuł Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą
WegePrzepisOstatnio jakoś nie mam czasu na pisanie postów na blogu..a mam sporo nie opisanych zdjęć potraw..muszę kiedyś się zmobilizować i to nadrobić.Dziś zapraszam
Moje domowe kucharzenieCały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍. O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami(...)mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem
Kulinarne przygody Gatitytygodniu je się normalnie, a 2 dni nienastępujące po sobie je się dla kobiet do 500 kcal, 600 kcal mężczyźni. Ostatnią moją propozycją były naleśniki na śniadanie i zupa pomidorowa na obiad. Teraz proponuję jajecznicę i kotlety rybne z fasolką i ziemniakami. Śniadanie; - 2 jajka; - 1 mała cebula; - łyżka oliwy; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - sól, pieprz Cebulę drobno posiekać, przesmażyć(...)dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami. Formować
dom-agi.plkrem z buraka z mleczkiem kokosowym z dodatkiem chrupiących chrustów z tortilli (18 zł). Zupa nie dość, że była pyszna, to została podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz wybór padł na pierogi z kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać(...)duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same policzki rozpływały się w ustach, a podany do nich sos był gęsty i bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa wspaniale smakowała dymem, a duet
Kulinarne przygody GatityJeszcze gorące czeka w kuchni, ale trzeba się spieszyć ze zdjęciami, bo zaraz może zostać pusty garnek. Pyszna wołowina w towarzystwie warzyw i pajdy domowego chleba
Apetyczna babeczka