lekki obiad. Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody 2 łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej(...)wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części, dodać do gorącej zupy, przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wlać zupę do talerzy, posypać natką, koperkiem i szczypiorkiem
Posadzone i zjedzoneKlasyka obroni się zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze. 1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew(...)kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnitrochę egzotyki to dorzućcie odrobinę przyprawy curry i kumin. Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz(...)namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy do garnka. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą lekko miękkie (al dente). Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu oraz kurkumy. Na samym końcu wrzucamy groszek i świeży koperek
CzarnawisienkaSzczyt sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam. Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ryżowej. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 1 pęczek białych szparagów 1 cebulka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr wywaru warzywnego 100 ml mleka(...)Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego
Quinoa Raz!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę? Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku
Di gotujeZupa - krem z białych szparagów to ostatnie danie, które przygotowałam w szparagowym sezonie. Jak na pierwsze dania z nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól(...)przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać. 6. Można udekorować ugotowanymi główkami szparagów
Pasja SmakuRamen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę
Kuchnia w oparachSmaku dopełniają słone pesto i serek. Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto
Ugotowane pozamiatanedomu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć(...)smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu
Kuchnia w opałachLekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą
VioletoweKucharzenieSkładniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego ( przepis ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut. Do zupy dodajemy kalafiora, przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso
Qchnia po prostuWiosna i lato to czas kiedy w ogródeczku mojej przyszłej teściowej można znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego
Życie ze smakiemklimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach
vegetanieWykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 porcji:1,5 k g bialych(...)gotowac okolo 4 minut.doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietanapodawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli preferujesz zupy na wywarach miesnych ugotuj szparagi na rosole.Szparagi moga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!