zupa szparagowa - 1023 przepisów (strona:37/69)

Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 170

lekki obiad.  Na końcu dzisiejszego wpisu są dwa zdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody 2 łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej(...)wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części, dodać do gorącej zupy, przykryć pokrywką. Odstawić na 5 minut. Wlać zupę do talerzy, posypać natką, koperkiem i szczypiorkiem

Posadzone i zjedzone
Zupa jarzynowa z kapustą, fasolką, kalafiorem i koperkiem 95

Klasyka obroni się zawsze a czy może być bardziej klasyczna zupa niż jarzynowa?:) Kojarzy mi się głównie z latem, kiedy to warzywa są najsmaczniejsze.  1 udko z kurczaka 1/2 kalafiora 1/2 kapusty 2 marchewki 300g fasolki szparagowej 1 pietruszka  3 ziemniaki  1 por 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Kapustę szatkujemy. Marchew(...)kurczaka. Zbieramy szumowiny. Dodajemy por, fasolkę, marchew, pietruszkę i koperek. Gotujemy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy jeszcze 15-20 minut do miękkości warzyw. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Prosta FIT zupa jarzynowa 162

trochę egzotyki to dorzućcie odrobinę przyprawy curry i kumin.  Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz(...)namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy do garnka. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą lekko miękkie (al dente). Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu oraz kurkumy. Na samym końcu wrzucamy groszek i świeży koperek

Czarnawisienka
Zupa krem z białych szparagów i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 181

Szczyt sezonu szparagowego, więc jem je średnio co dwa dni ;) nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam. Dzisiaj mam dla waz przepis na bardzo prostą i szybką zupkę z białych szparagów i komosy ryżowej.  Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 1 pęczek białych szparagów 1 cebulka  3 łyżki oliwy z oliwek 1 litr wywaru warzywnego 100 ml mleka(...)Podduszoną cebulę i pokrojone szparagi, gotujemy w wywarze warzywnym 10 minut. Po tym czasie dosypujemy quinoę i gotujemy kolejne 15 minut, zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa przestygnie miksujemy ją na krem. Podajemy podgrzaną i posypaną koperkiem. Smacznego

Quinoa Raz!
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 207

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę?  Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek(...)pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa - krem z białych szparagów 170

Zupa - krem z białych szparagów to ostatnie danie, które przygotowałam w szparagowym sezonie. Jak na pierwsze dania z nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól(...)przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać. 6. Można udekorować ugotowanymi główkami szparagów

Pasja Smaku
RAMEN Z MAKARONEM RYŻOWYM NA BULIONIE Z ZIELONEJ HERBATY I TRAWY CYTRYNOWEJ 166

Ramen jest zupą znaną w kuchni tajskiej. Przygotowuje się ją w najróżniejszy sposób. Najczęściej dodaje się do ramen makaron typu noddle ale można dodać inny makaron lub ryż. Ja przygotowałam wariację na temat ramen. Bulion ugotowałam na zielonej herbacie i trawie cytrynowej. 1 op. makaronu ryżowego pół kg kurczaka 5 szklanek wody 4 torebki herbaty zielonej 1 trawa cytrynowa(...)warzywa, pokrojone grzybki oraz fasolkę szparagową oraz pozostałą włoszczyznę. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 2 godzin. Pod koniec doprawiamy sosem sojowym oraz papryką do smaku. Jeżeli wolicie potrawę bardziej słoną można przyprawić solą morską Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerz wkładamy makaron. Zalewamy bulionem wraz z warzywami. Do zupy dodajemy jajko oraz groszek. Posypujemy zupę

Kuchnia w oparach
Zupa z pesto z arbuzem i melonem 163

Smaku dopełniają słone pesto i serek.   Składniki na zupę: cebula, obrana i zeszklona na patelni pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki marchewka pokrojona w talarki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki mała cukinia pokrojona na kawałki garść białej fasoli namoczonej przez noc 500 g  fasolki szparagowej 2 litry wody szczypta soli i tymianku 2 łyżki pesto

Ugotowane pozamiatane
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 126

domu. Uwierzcie takie słowa z jej ust pod kątem zup, nie padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć(...)smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu

Kuchnia w opałach
Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami 165

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku(...)kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę. Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą

VioletoweKucharzenie
Zupa jarzynowa z curry i mleczkiem kokosowym 141

Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego (  przepis  ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut. Do zupy dodajemy kalafiora, przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso

Qchnia po prostu
Kurczak w botwince 157

Wiosna i lato to czas kiedy w ogródeczku mojej przyszłej teściowej można znaleźć wiele smakowitych warzyw – ogórki, fasolkę szparagową, bób oraz młodą botwinkę. Kiedy byliśmy u niej jakiś czas temu przywiozłam sobie dość pokaźną porcję botwinki właśnie. Była już zupa, był chłodnik, przyszedł czas na kurczaka w botwince. To dość szybki, smaczny i prostu sposób na obiad. Jedyne czego

Życie ze smakiem
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 235

klimatów daleko wschodnich. Okra, znacie ją ? To bardzo smaczna i zdrowa roślinka :) Smakiem przypomina mieszankę bakłażana i fasolki szparagowej. Najwięcej potraw z okrą jest w kuchniach azjatyckich i z południa USA. W USA często pojawia się w gumbo, gęstej zupie z warzywami i mięsem. W Polsce najczęściej możecie kupić ją w zalewie w puszkach, mrożoną lub w lepszych sklepach

vegetanie
Zupa krem z białych szparagów 163

Wykwintna i bardzo elegancka zupa z bialych szparagow, uswietni kazdy uroczysty obiad.Choc przygotowanie kremowej z zupy ze szparagow w porownaniu z innymi kremami jest dosc pracochlonne i zajmie troche czasu to naprawde warto.Podczas gotowania szparagow dom wypelni sie delikatnym,wiosennym szparagowym zapachem,a smak i wyglad wynagrodzi Ci poniesiony trud.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 porcji:1,5 k g bialych(...)gotowac okolo 4 minut.doprawic sokiem z cytryny,bialym pieprzem i ewentualnie sola.Wymieszac ze smietanapodawac posypana koperkiem i uprazonymi orzeszkami pini (uprazyc na patelni bez tluszczu) UWAGI: smak zupy mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli preferujesz zupy na wywarach miesnych ugotuj szparagi na rosole.Szparagi moga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!