kupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej. Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam kremowe curry. Curry można podać z ryżem , bulgur lub inną kaszą. Jeśli macie czas i ochotę to możecie upiec naan z patelni
codojedzeniakanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego typu parmezan, 2 łyżki masła, Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki – obierków nie wyrzucać, przydadzą się do ugotowania zupy szparagowej. Obrane szparagi pokroić w poprzeczne plasterki grubości około 0,5 cm. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować kilka minut, nie rozgotować, powinny być
królestwo garówDorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki (ok. 3-4 cm). Oprószyć solą i pieprzem. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki (można je zachować np. jako bazę do zupy szparagowej), a szparagi pokroić na 5 cm kawałki i każdy przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie dodać imbir oraz pokrojone
Pasja Smakumleka sól szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końce, właściwie to one same się złamią w odpowiednim miejscu. Te końce proponuję wykorzystać do ugotowania bulionu na zupę szparagową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: do rondelka wkładamy i roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie wymieszamy rózgą
Życie zaczyna się w kuchniInternet skrywa wiele ciekawy przepisów, a specjalistką w ich wyszukiwaniu jest Madzia :) Tym razem postanowiliśmy przygotować szybką – bo można ją przygotować w 25 minut zupę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna zupka, smak ucieszył moje serducho. Po prostu mniam. Do garnka wlać wodę lub wywar. Wywar dodać wtedy jak nie chcecie dodać kostki rosołowej. Marchewki obrać
Kuchnia PokoleńSezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!około 7 minut. Wszystko zblendować na gładko, dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować do rozpuszczenia sera. Wlać śmietanę i wymieszać. Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym. zupa szparagowa
O kuchni z uczuciemmleka 1,5% (bez laktozy) sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Szparagi dokładnie wypłukać i oberwać zdrewniałe końce. Końcówek nie wyrzucać, można je wykorzystać na przykład do aromatycznej zupy szparagowej . Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odłamać końce. W garnku zagotować wrzątek, osolić i wrzucić szparagi na 8 minut. Wyciągnąć z wody i odsączyć (do wody można wrzucić oderwane
DietologPropozycja na delikatny warzywny obiad, zupa szparagowa. Potrzebujemy pęczek szparagów 500g, włoszczyznę w słupkach 500g, ziemniaki 500g, wodę i przyprawy: sól, liść, ziele... opcjonalnie koperek, śmietanę. Szparagi płuczemy solidnie w zimnej wodzie i obcinamy twarde końcówki. Potem kroimy na 3-5cm, a ziemniaki w kostkę. Wszystko wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą 2-3litry. Gotujemy około
chleba naszegotradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni. W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny żurek, zupa mleczna
kruche babeczkiBardzo lubię ten smak, zupka jest lekka i pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie
Kuchnia PokoleńKocham szparagi. Gdy tylko zaczyna się na nie sezon biegnę do najbliższego warzywniaka i kupuję ich duży zapas. Szparagi mogę jeść niemal codziennie. Robię z nich zupę szparagową , lubię ugotowane jako samodzielne danie. Tym razem postanowiłam szparagi podać z makaronem. Danie powstało pyszne i sycące. Polecam gorąco. Składniki: 50 dag makaronu pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów cebula dymka
Pobite gary BarbaryZgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa
Moja smaczna kuchniauważam to, za powód do szczęścia. To jedno z moich ulubionych warzyw. Nie tylko idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw ale również jako danie główne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi, zielonymi i fioletowymi. I mimo
Jacob TastesTak mnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki. Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo
Krakowskie smaki Anikrólika, delikatny pasztet z wątróbki gęsiej, marynowane buraczki, świeżo tarty chrzan... idealnie zrównoważone smaki. Kremowa zupa z białych szparagów, jajko, pastrami z kaczki i trufla. To klasyczna zupa szparagowa, z pierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie
królestwo garówBruschetta do zupy szparagowej :D SKŁADNIKI: Bagietka Oliwa z oliwek Kilka pomidorków truskawkowych Dwa ząbki czosnku Przyprawa włoska, sól świeża bazylia Pokrojoną bagietkę skrapiam dość obficie oliwą i nacieram czosnkiem. Pomidorki kroję w ćwiarteczki i wrzucam do miski. Posypuję przyprawą włoską i solą, mieszam. Na przygotowane kromki bagietki nakładam pomidorową mieszankę i zapiekam kilka minut w piekarniku
MarciochaKucharzyczasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową , a dzisiaj przygotowałam roladki z piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i szparagami. To danie może być bardziej dietetyczne, jeśli nie użyjecie do niego bekonu. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandrysię całe mnóstwo maleńkich przybyszy a krzaczkach. Syn pieczołowicie policzył i z dumą stwierdził że ma całkiem sporą "plantację" - całe 32 zielone maleńkie pomidory:)A kuchnia wydawała dziś pyszną zupę szparagową. Sezon szparagowy trwa tak krótko, że w jego czasie szparagi goszczą u nas bardzo często i w różnych postaciach. Dziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem.Składniki
Magiczna kuchnia DariiZupa na bazie kurczaka z dodatkiem fasolki szparagowej, ziemniaków(...)marchewki doprawiona cząbrem i kwaśną śmietaną. ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ SKŁADNIKI 4 pałki z kurczaka; jarzyna, jak do rosołu; 300 gramów zielonej fasolki szparagowej; 300 gramów żółtej fasolki szparagowej; 3-4 ziemniaki; 1 marchewka; mąka pszenna; gęsta, kwaśna śmietana; suszony cząber; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis... Artykuł Zupa z fasolki szparagowej z kurczakiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaZupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową to orientalna wersja tradycyjnej zupy z botwinki. Mleczko kokosowe nadaje jej delikatności, a imbir z kolendrą i kminem rzymskim – zdecydowanego charakteru. Jeśli lubicie kumin to wiecie jak mały jego dodatek może odmienić danie. Dla mnie botwinka w tej zupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego(...)rozcieram wcześniej w moździerzu). Zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu (nie może intensywnie wrzeć) ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Post Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuzupy jarzynowej lub podaną jako surówkę do obiadu z bułką tartą. Przygotować można ją jednak także na wiele innych sposobów i ja dziś wybrałam zupę fasolkową. Zupa jest pyszna, lekka i idealna na ciepłe, letnie dni. Na rynku czy w sklepach możecie jeszcze kupić świeżą fasolkę, warto więc skorzystać, póki sezon jeszcze trwa. Zupa z fasolki szparagowej - przepis(...)porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 300g ziemniaków, 2 cebule, 300g fasolki szparagowej, łyżkę oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki anyżu, 1,5l bulionu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku, jogurt do zabielenia (opcjonalnie). 1. Czosnek i cebulę posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości
Z notatnika dietetykaSezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu
Kuchenne WariacjeZupa ziemniaczano - jarzynowa Dziś na pierwsze danie poleca się zupa ziemniaczano - jarzynowa . Jest prosta w przygotowaniu, tania, pożywna i pyszna - idealna na obiad na chłodne dni. Moja zupa ziemniaczano jarzynowa w zimowej wersji zawiera również masło i mąkę, które powodują, że zupa jest gęsta i bardzo sycąca. Podsmażone warzywa nadają jej wspaniałego smaku. Aby nie było za tłusto, warto(...)spożywacie krowiego mleka, w zupie sprawdzi się również mleko kokosowe, które nada całości egzotycznego charakteru. Zupa ziemniaczano - jarzynowa to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne zupy, a TUTAJ więcej przepisów z ziemniakami:) Na obiad polecam również moją pyszną zapiekankę z ziemniakami i łososiem: Zupa ziemniaczano - jarzynowa, składniki
Lekcje w kuchniZupa jarzynowa z kurczakiem fot. Moja Książka Kucharska Zupa jarzynowa. Przepis na zupę jarzynową z kurczakiem. Przepis na pyszną, tradycyjną polską zupę jarzynową z kurczakiem, ziemniakami, marchewką i fasolką szparagową. Najlepsza zupa jarzynowa, to ta ugotowana ze świeżych i sezonowych warzyw. Oprócz ziemniaków, czy fasolki szparagowej idealne połączenie smakowe daje z groszkiem cukrowym lub kalafiorem. Można wzbogacić jej smak(...)muszkatołowej, tymiankiem lub lubczykiem. Sezon na zupę jarzynową tak naprawdę może trwać przez cały rok. Wybieramy te warzywa, które akurat są dostępne :) Zupa jarzynowa z kurczakiem - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam! Jak zrobić pyszną, domową zupę jarzynową - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka
Moja Książka Kucharska